Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Transición ecológica

L'AVI dona suport al desenvolupament de nous envasos sostenibles a partir de restes d'alvocat que amplien un 15 % la vida dels aliments

10/02/2021
- Col·laboren en aquest projecte l'empresa ITC Packaging, AIMPLAS i el grup d'investigació NANOBIOPOL de la Universitat d'Alacant
- Aquesta nova tecnologia aprofita els residus que genera el processament d'alvocat i suposa una alternativa a l'ús d'additius sintètics
- Col·laboren en aquest projecte l'empresa ITC Packaging, AIMPLAS i el grup d'investigació NANOBIOPOL de la Universitat d'Alacant
- Aquesta nova tecnologia aprofita els residus que genera el processament d'alvocat i suposa una alternativa a l'ús d'additius sintètics



L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d'un nou sistema d'envasament biodegradable que permetrà allargar un 15 % la vida dels aliments derivats de l'alvocat. Es tracta d'una nova tecnologia basada en fonts renovables que incorpora etiquetes barrera per a reduir la penetració d'oxigen a l'interior de l'envàs, així com additius antioxidants procedents dels residus d'aquest fruit.

La iniciativa, batejada com a Guacapack, està liderada per l'empresa ITC Packaging, que desenvolupa aquest nou producte en col·laboració amb l'Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, i el grup d'investigació NANOBIOPOL-Universitat d'Alacant (UA).

L'objectiu del projecte és desenvolupar un nou sistema d'envasament biodegradable que mantinga més temps els aliments en bon estat i reduïsca l'ús de conservants sintètics. Per a fer-ho, el projecte Guacapack combina les etiquetes amb funció barrera a l'oxigen, que eviten l'oxidació, amb la incorporació d'antioxidants naturals, tot això extret dels residus de la producció del mateix alvocat (pell, polpa i llavor principalment).

L'Agència Valenciana de la Innovació dona suport a aquest projecte estratègic que aprofita els residus que es generen durant el processament d'aquest fruit per a l'elaboració d'aliments derivats, com el guacamole. D'aquesta manera, es dona una segona vida a uns residus que poden superar el 45 % del pes total de cada peça.

Així, les etiquetes multicapa, que actuen com a barrera i eviten l'oxidació de l'aliment, es dissenyaran a partir d'una pel·lícula del midó de la llavor de l'alvocat, prèviament extret i purificat. Així mateix, també se n'obtindran components actius amb una elevada capacitat antioxidant dels residus de la pell i la polpa, que s'incorporaran al bioplàstic amb el qual es fabricarà l'envàs. Són aquests components els que, en entrar en contacte amb l'aliment, possibilitaran un increment del 15 % en el seu període de consum preferent.

Per a desenvolupar amb èxit el projecte, AIMPLAS aporta el seu coneixement i experiència en la incorporació dels additius actius encapsulats al material d'envàs i en el desenvolupament de les etiquetes barrera; el grup d'investigació NANOBIOPOL de la Universitat d'Alacant duu a terme el desenvolupament de sistemes innovadors i sostenibles d'extracció i purificació dels compostos actius (midó i compostos amb capacitat antioxidant) a partir dels residus de producció de l'alvocat.

Així mateix, el grup de la UA duu a terme el disseny de processos d'encapsulació que protegeixen els components actius prèviament extrets, i en faciliten la incorporació als bioplàstics amb els quals es fabricarà l'envàs, i l'empresa ITC Packaging, a través del seu centre d'Innovació i Sostenibilitat, ITC Crea, dissenyarà i desenvoluparà els innovadors envasos funcionals perquè puguen contindre els aliments de manera segura.

Guacapack suposa, en la pràctica, una alternativa a l'ús d'additius sintètics i, a més, proporciona un nou ús d'alt valor afegit als residus agroalimentaris per a obtindre envasos biodegradables i procedents de fonts renovables. Per tant, el projecte concorda amb els reptes i les solucions que estableix el comité estratègic d'innovació especialitzat en economia circular, que ha posat l'accent principalment en les oportunitats d'R+D+I vinculades al desenvolupament d'envasos més sostenibles.

La iniciativa s'alinea també amb l'estratègia de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital per a impulsar la transformació del model productiu través de l'R+D+I.