Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia

Carolina Pascual destaca la importància de visibilitzar les dones científiques i fomentar vocacions entre les més joves

11/02/2021
- Investigadores i xiquetes col·laboren en una acció comunicativa per a celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
- El moviment STEM desenvolupa accions de diàleg entre referents, xiquetes i joves amb vocacions incipients
- Investigadores i xiquetes col·laboren en una acció comunicativa per a celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
- El moviment STEM desenvolupa accions de diàleg entre referents, xiquetes i joves amb vocacions incipients



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha destacat la importància de visibilitzar la tasca de les dones científiques i el foment de les vocacions de xiquetes i joves "com a pas imprescindible per a aconseguir la igualtat en l'àmbit investigador i tecnològic".

Carolina Pascual ha indicat que el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència és "una data que ens recorda que les dones i les xiquetes exerceixen un paper fonamental en les comunitats de ciència i tecnologia i que la participació d'aquestes s'ha d'enfortir".

La consellera ha recordat que "segons dades de la Unesco, només el 35 % dels estudiants matriculats en carreres STEM són dones i que les dones continuem trobant obstacles en el camp de la ciència, ja que menys del 30 % de les investigadores científiques en el món són dones".

En aquest sentit, ha indicat que "amb la digitalització es calcula que el 50 per cent de les noves professions en 2025 serà del sector STEM i les dones no ens podem permetre quedar-nos fora d'aquest progrés, hem de contribuir al lideratge d'aquests canvis".

"En la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat promovem el Moviment STEM, que pretén desenvolupar accions de visibilització de les dones científiques i fomentar les vocacions, a través de diàlegs entre referents, xiquetes i joves amb vocacions incipients", ha indicat.

Acció comunicativa

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha realitzat una acció de sensibilització amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, coordinada per la Direcció General de Lluita contra la Bretxa Digital i la Direcció General d'Universitats, a través de la iniciativa Moviment STEM.

Xiquetes, joves i dones de referència en ciència han col·laborat en aquesta acció, que ha consistit a preguntar a xiquetes, joves i referents per la seua vocació científica, per què volen dedicar-se a aquestes àrees, quins són els seus referents i les persones que admiren i que els ajuden o estan ajudant en les seues trajectòries.

Cadascuna d'elles ha enviat un vídeo per a respondre a aquestes qüestions i compartir les seues inquietuds sobre el que significa ser científica i dona i què és el que es pot fer per a promoure vocacions científiques i tecnològiques entre les dones.

Tant les científiques com les joves que ho volen ser coincideixen en el fet que la base de la seua vocació és la seua curiositat per la realitat que les envolta i la possibilitat que els ofereix la ciència per a entendre-ho, en primer lloc, i, en segon lloc, per a millorar el món amb aportacions, bé siga a través d'invents tecnològics, investigacions científiques o la preservació del medi ambient i la millora de la qualitat de vida.

Totes coincideixen a destacar el paper que han exercit les seues professores, tant en l'escola com en la universitat, com a agents fonamentals per a ensenyar les matèries, però també per a animar-les en les seues vocacions.

En aquests vídeos, que s'han difós a través del canal de Twitter de @GVAinnova, han participat alumnes de l'IES Sixto Marco d'Elx i de l'Escola La Comarcal, de Picassent, així com les investigadores distingides del Pla GenT i professores de la Universitat de València Belén Franch Gras i Verónica Nieves, i l'astrònoma i divulgadora científica Elena Denia.