Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

María Muñoz reivindica el talent i la creativitat de les dones i les xiquetes en tots els àmbits de la ciència i la tecnologia

11/02/2021
- La directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital ha participat en l'obertura d'acte institucional de la Universitat de València, amb motiu de la celebració de l'11 de febrer
- Recorda que des de la Conselleria d'Innovació es treballa en el desenvolupament d'accions de visibilització de les dones científiques i en el foment de les vocacions
- La directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital ha participat en l'obertura d'acte institucional de la Universitat de València, amb motiu de la celebració de l'11 de febrer
- Recorda que des de la Conselleria d'Innovació es treballa en el desenvolupament d'accions de visibilització de les dones científiques i en el foment de les vocacions



La directora general per a la Lluita contra la Bretxa Digital, María Muñoz, ha reivindicat el talent i la creativitat de la dona en tots els àmbits de la ciència i la tecnologia. "Necessitem les xiquetes i les dones, el 50 % del nostre talent". "La humanitat i la ciència només hi poden eixir guanyant", ha assegurat.

Muñoz ha participat en l'obertura de l'acte institucional, organitzat per la Universitat de València, amb motiu de la celebració de l'11 de febrer, Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència.

En la seua intervenció, la directora ha elogiat la celebració d'aquesta jornada "amb què reivindiquem i celebrem l'accés i la participació plena de les dones i les xiquetes de totes les edats en la ciència, la tecnologia i la innovació".

La Universitat de València enguany ha dedicat aquest acte institucional al "paper de la dona en la divulgació de la ciència" i en aquest sentit, Muñoz ha considerat imprescindible visibilitzar i reconéixer les innumerables aportacions i descobriments de moltes dones científiques.

La directora ha explicat que, segons dades de la Unesco, les dones continuen trobant obstacles en el camp de la ciència, ja que menys del 30 % de les persones investigadores científiques en el món són dones. "Encara que la bretxa digital de gènere en els últims anys ha anat disminuint, entre les dones de més edat aquesta bretxa continua existint", ha informat.

Un altre dels aspectes que María Muñoz ha subratllat en la seua intervenció és el menor reconeixement que pateixen les dones científiques. "No hem d'oblidar que la invisibilitat i el desconeixement són un altre tipus de desigualtat i una injustícia per a la tasca que aquestes professionals desenvolupen", ha assegurat.

A més, ha afegit que "aquest fet alimenta el primer dels obstacles: les xiquetes i les joves no tenen referents socials en aquest sentit, mentre que reben molts altres estímuls".

Per això, María Muñoz ha recordat que des de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, es treballa en el desenvolupament d'accions de visibilització de les dones científiques i en actuacions per al foment de les vocacions. Així, ha posat com a exemple la creació de la càtedra de Bretxa Digital de Gènere i l'aposta pel Moviment STEAM.

A més, ha posat en relleu la tasca de les i dels professionals que es dediquen a la comunicació i a la divulgació científica per "acostar la ciència i la tecnologia a la societat, i afavorir i despertar, així, vocacions de xiquetes i xiquets".

Finalment, la directora ha apostat per donar a la investigació, a la ciència i a la tecnologia "un lloc en l'agenda pública que genere l'interés i ajude a tancar bretxes i impedisca que se n'òbriguen d'altres".