Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Jordi Juan: "El teletreball és l'eina de treball de l'economia que sorgirà a partir de la pandèmia"

16/02/2021
- Aposta per "polítiques dirigides a assegurar que qualsevol valencià puga teletreballar, si així ho desitja", i recorda les iniciatives que ha emprés la Generalitat amb aquest objectiu
- Informa sobre l'evolució de les xifres del teletreball i sobre els avantatges per a empreses i treballadors i treballadores
- Aposta per "polítiques dirigides a assegurar que qualsevol valencià puga teletreballar, si així ho desitja", i recorda les iniciatives que ha emprés la Generalitat amb aquest objectiu
- Informa sobre l'evolució de les xifres del teletreball i sobre els avantatges per a empreses i treballadors i treballadores



El secretari autonòmic d'Innovació i Transformació Digital, Jordi Juan, ha assegurat que el teletreball és el sistema que millor s'adapta la nova realitat generada per la pandèmia. "No només ha vingut per a quedar-se ?ha indicat? sinó que és l'eina de treball de l'era post-COVID i de l'economia que sorgirà a partir de la pandèmia".

El secretari autonòmic ha fet aquestes declaracions durant la seua participació en la taula redona 'L'impacte del teletreball en l'activitat econòmica', que ha tingut lloc dins dels actes programats en la XIII Setmana de l'Economia d'Alzira.

En la seua intervenció, Juan ha apostat per "polítiques dirigides a assegurar que qualsevol valencià puga teletreballar, si així ho desitja", i s'ha referit a algunes de les iniciatives que es recullen en el pressupost de 2021 de la Generalitat, que impliquen complir aquest objectiu, com ho són la creació d'un observatori de lluita contra la bretxa digital; el Pla director de banda ampla; la Llei valenciana de la societat digital; la implementació de la intel·ligència artificial en les empreses, o l'alfabetització digital i la formació en innovació dins de l'Administració.

Ràpida consolidació

El secretari autonòmic ha explicat que, segons un estudi de Randstad, en 2020 el 18,6 % dels treballadors teletreballaven, en contrast amb el 2019, en què ho feia el 4,8 %. Així, a la fi de 2020 teletreballaven 3.100.000 persones a Espanya, 3,2 vegades la xifra registrada en 2019, que era de 915.800 persones.

A la Comunitat Valenciana, teletreballen el 15,2 % dels treballadors i treballadores, la qual cosa suposa un total de 294.600 persones. Aquesta xifra situa la Comunitat Valenciana com la quarta amb més percentatge, per darrere de Madrid, Catalunya i Astúries.

Jordi Juan també ha informat que les empreses privades que ofereixen teletreball s'han multiplicat per 8 arran de la pandèmia i han passat del 5 % en 2020 al 40 % actual, segons dades de l'estudi d'Effiwork.

Pel que fa als funcionaris i empleats públics, el secretari autonòmic ha indicat que hi ha 2,5 milions teletreballant en l'Administració de l'Estat i en la Generalitat, en què poden arribar a teletreballar un 50 % dels funcionaris i funcionàries.

Teletreball en l'economia inclusiva i sostenible

El responsable d'Innovació ha fet referència a avantatges que té el teletreball i ha destacat, sobretot, l'estalvi de costos, que pot arribar a suposar per a les empreses espanyoles una mitjana anual entre 1.000 i 5.000 euros per treballador i per als mateixos treballadors un estalvi anual entre 2.000 i 4.000 euros, segons estudis d'Effiwork i de Global Workplace Analytics.

A més, Juan hi ha afegit altres avantatges, com ara poder treballar per a empreses ubicades en qualsevol part de món, així com les oportunitats d'externalitzar serveis, la millora de la qualitat de vida i de la conciliació familiar, la lluita contra el despoblament, la incidència sobre el medi ambient o l'estalvi energètic.

Digitalització i innovació

D'altra banda, el secretari autonòmic ha comentat l'aposta dels governs per a adaptar l'Administració al teletreball i, concretament, s'ha referit al decret que regularà aquesta modalitat en la Generalitat per als empleats públics valencians, així com les ajudes convocades per l'IVACE, per valor de 12.0000.000 euros per a la digitalització i el treball en les pimes valencianes.