Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell aprova el conveni per a la creació de la Comissió Interadministrativa per a 'Alacant 2021. Eixida Volta al Món a Vela'

26/02/2021
- L'esdeveniment té la consideració d'excepcional interés públic
- La Comissió aprovarà plans i programes d'activitats específiques que poden donar lloc a l'aplicació de beneficis fiscals
- L'esdeveniment té la consideració d'excepcional interés públic
- La Comissió aprovarà plans i programes d'activitats específiques que poden donar lloc a l'aplicació de beneficis fiscals



El Ple del Consell ha aprovat el conveni entre la Generalitat, el Ministeri d'Hisenda, el Consell Superior d'Esports, l'Ajuntament d'Alacant, l'Autoritat Portuària d'Alacant, la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana i la Fundació de la Comunitat Valenciana Alacant Port d'Eixida de la Volta al Món a Vela, per a la creació de la Comissió Interadministrativa per al desenvolupament de l'esdeveniment esportiu 'Alacant 2021. Eixida Volta al Món a Vela'.

L'Eixida de la Volta al Món a Vela des del port d'Alacant en 2021 té la consideració d'esdeveniment d'excepcional interés públic, la qual cosa permet que les empreses col·laboradores que facen aportacions econòmiques a l'esdeveniment tinguen beneficis fiscals.

Per tant, per a materialitzar aquests beneficis fiscals és necessari un òrgan administratiu, que es crea a través d'aquest conveni com a Comissió Interadministrativa, que s'encarregarà del desenvolupament i la concreció dels plans i els programes de les activitats de suport a l'Eixida de la Volta al Món a Vela des d'Alacant, així com de la certificació de l'adequació de les despeses que hi haja als objectius i els plans del programa.

Tot això, en compliment del Reial decret llei mitjançant el qual s'aproven mesures de suport al sector cultural i de caràcter tributari per a fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, i a l'efecte del que disposa la Llei de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge.

En aquest òrgan estan representades les administracions públiques interessades en l'esdeveniment: la Generalitat, a través de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; el Consell Superior d'Esports; l'Ajuntament d'Alacant; l'Autoritat Portuària d'Alacant; la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana; la Fundació de la Comunitat Valenciana Alacant Port d'Eixida de la Volta al Món a Vela, així com el Ministeri d'Hisenda, el vot favorable del qual serà necessari per a l'emissió de les certificacions de les despeses que hi haja.

Funcions de la Comissió

La Comissió aprovarà els plans i programes d'activitats específiques que poden donar lloc a l'aplicació dels beneficis fiscals, així com el logotip de l'esdeveniment i el seu manual d'ús per a l'ocupació de signes distintius, denominatius o gràfics, que identifiquen l'esdeveniment i tinguen finalitat publicitària.

També certificarà l'adequació de les despeses que hi haja als objectius i els plans del programa de suport i remetrà a l'Agència Estatal d'Administració Tributària una còpia de les certificacions emeses.

Ni l'Administració General de l'Estat, ni la Comunitat Valenciana, ni l'Ajuntament d'Alacant assumiran obligacions econòmiques derivades de les actuacions que duga a terme la Comissió Interadministrativa.

Execució i finançament de l'esdeveniment

La Fundació de la Comunitat Valenciana Alacant Port d'Eixida i la Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana s'encarregaran de l'execució i la realització material dels actes i les activitats del programa perquè tinga lloc l'eixida de la regata.

Així mateix, el finançament de la programació oficial de l'esdeveniment correspon íntegrament a la Fundació de la Comunitat Valenciana Alacant Port d'Eixida, en funció dels acords subscrits amb l'empresa pública Societat Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, que sufragaran amb càrrec als seus pressupostos, així com mitjançant aportacions, subvencions, donacions o amb altres ingressos de caràcter privat.

Per la seua banda, la Fundació de la Comunitat Valenciana Alacant Port d'Eixida serà l'encarregada d'ordenar i captar els recursos econòmics per al finançament de les activitats i els programes propis de l'esdeveniment i per al suport dels que tinguen interés per a aquest esdeveniment.

A més, la Fundació serà destinatària i administradora de les donacions que es facen per a l'execució del programa de suport a l'esdeveniment. Els recursos econòmics es destinaran exclusivament al desenvolupament dels plans i els programes aprovats per la Comissió Interadministrativa.

Volta al Món a Vela

Alacant ha sigut, des de l'any 2008, port d'eixida de les quatre últimes edicions de la regata Volta al Món a Vela i tornarà a ser-ho en 2021-22 i 2025-26.

L'eixida i el desenvolupament de l'esdeveniment serà al port d'Alacant, durarà entre 10 i 12 dies i comprendrà un programa esportiu ampli amb l'eixida de la prova; regates costaneres; escoles, i altres competicions de vela, junt amb activitats institucionals i per al públic general, fòrums, congressos i esdeveniments.

La Volta al Món a Vela és l'esdeveniment esportiu més llarg que hi ha, dura prop de nou mesos, sol tindre lloc entre octubre i novembre i conclou entre juny i juliol de l'any següent.

Es tracta d'un campionat per equips i etapes que, des de 1973, té lloc periòdicament cada tres o quatre anys. Els equips recorren més de 70.000 quilòmetres en etapes de tres i quatre setmanes en el mar i una amb parada per a recuperar-se i reparar l'embarcació. Aquesta prova reuneix els millors regatistes oceànics i experts en navegació.