Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

La Generalitat aborda l'actualització de l'Estratègia d'especialització intel·ligent RIS3-CV que permetrà la recepció dels fons FEDER 2021-2027

23/03/2021
La Generalitat aborda l'actualització de l'Estratègia d'especialització intel·ligent RIS3-CV que permetrà la recepció dels fons FEDER 2021-2027
- La Direcció General d'Innovació fa la proposta de contractació del servei de consultoria que s'encarregarà d'elaborar l'actualització de l'estratègia
- El projecte compta amb una dotació pressupostària de 168.190 euros i un termini d'execució de 8 mesos
- La Direcció General d'Innovació fa la proposta de contractació del servei de consultoria que s'encarregarà d'elaborar l'actualització de l'estratègia
- El projecte compta amb una dotació pressupostària de 168.190 euros i un termini d'execució de 8 mesos



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha iniciat el procés per a l'actualització de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, RIS3-CV, per al període operatiu 2021-2027.

Per a fer-ho, des de la Direcció General d'Innovació s'ha desenvolupat la proposta de contractació del servei de consultoria que s'encarregarà d'elaborar aquesta revisió de la RIS3-CV, que compta amb una dotació pressupostària 168.190 euros i un termini d'execució de 8 mesos.

L'actualització es durà a terme amb la participació de tot el Sistema Valencià d'Innovació, especialment de les entitats que formen part actualment de la governança de RIS3: la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CE), la Xarxa d'Instituts Tecnològics (REDIT), la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) i les organitzacions sindicals CCOO i UGT.

La directora general d'Innovació, Sonia Tirado, ha explicat que "l'Estratègia d'especialització intel·ligent és l'eina transversal de coordinació de tot el Sistema Valencià d'Innovació que farà possible la recepció del Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER del nou període 2021-2017".

Tirado, a més, ha subratllat que "des de la Generalitat abordem aquesta actualització que és fonamental per a tindre identificats els nostres avantatges competitius com a regió europea, per a prioritzar tots els recursos, tant econòmics, com científics i tecnològics i aconseguir, a través de la innovació, augmentar la riquesa i la sostenibilitat dels nostres sectors productius, generar llocs de treball de qualitat, millorar la qualitat de vida de les persones i, en definitiva, avançar encara més com a territori intel·ligent, sostenible i inclusiu".

Cal destacar que el procediment de contractació per a l'actualització de l'estratègia és obert, simplificat i s'ha desenvolupat de manera urgent pel fet que és imprescindible que es faça una revisió de la RIS3-CV tan prompte com siga possible, ja que la Unió Europea exigeix una estratègia d'especialització ben desenvolupada i actualitzada per a poder rebre els recursos europeus destinats a la promoció de la innovació.

La innovació: prioritat per a la UE

En aquests moments, la Unió Europea ha posat la innovació en el centre de totes les prioritats per al període 2021-2027, de manera que les estratègies d'especialització intel·ligent han passat a ser condició habilitant per a rebre Fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER.

Això fa que la RIS3-CV esdevinga un requisit imprescindible per a la recepció de les ajudes europees de l'Objectiu polític 1 ('Una Europa més intel·ligent, promovent una transformació econòmica innovadora i intel·ligent'). Per això, per a la Generalitat, 2021 és l'any de l'impuls a l'Estratègia RIS3, amb actuacions que ascendeixen a un total de 734.100 euros, entre les quals s'emmarca l'actualització de l'estratègia.

La RIS3 s'haurà d'aplicar, dins de la proposta del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana per a 2021-2027, durant tot el nou període de programació i se sotmetrà a un control i un seguiment continu per part de la Comissió Europea.

Actualització de l'estratègia

Per a actualitzar l'Estratègia RIS3 es prendrà com a base el diagnòstic elaborat amb l'avaluació intermèdia que s'ha fet en el segon semestre de 2019 i l'actualització del context socioeconòmic i de l'R+D+I a la Comunitat Valenciana de 2020.

D'altra banda, és important també actualitzar el marc temporal per a comprendre el nou període de programació 2021-2027 i incloure-hi els nous indicadors que s'establisquen a causa dels canvis produïts en el context socioeconòmic i de la investigació i la innovació, a conseqüència de la crisi sanitària de la COVID-19.

La revisió, a més, suposa adaptar el disseny de la RIS3-CV a les directrius del Reglament del Parlament Europeu i del Consell relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons de Cohesió, així com al nou context regional, nacional i internacional i a les noves necessitats de les empreses, els centres d'investigació i altres agents del Sistema Valencià d'Innovació.

De la mateixa manera, es proposarà un marc actualitzat de prioritats temàtiques del desenvolupament econòmic i social, perquè puguen presentar-se per a la validació dels agents econòmics i socials de la Comunitat Valenciana.

També requereix desenvolupar un model de full de ruta per a la transformació per a cada prioritat validada; un model de proposta, validació i integració de nous projectes, activitats o mesures, així com l'elaboració d'un quadre de comandament basat en indicadors per al seguiment i l'avaluació de l'estratègia. Finalment, es redefiniran les eines de comunicació de la RIS3-CV mitjançant un pla de comunicació.

Tota la informació sobre el procediment: consulteu ací.

Transformació del model productiu

En 2016 la Generalitat va aprovar l'Estratègia d'especialització intel·ligent per a la investigació i la innovació a la Comunitat Valenciana-RIS3-CV, amb l'objectiu de contribuir a la transformació del model productiu valencià des de la investigació i la innovació, i mitjançant el suport públic, a prioritats que impulsen el desenvolupament basat en el coneixement d'aquells punts forts en què la Comunitat Valenciana pot tindre més potencial i avantatge competitiu.

Els eixos prioritaris de la RIS3 són: qualitat de vida, producte innovador i processos avançats de fabricació, així com la gestió sostenible de l'entorn i un viver d'oportunitats. Per a assolir els objectius, es defineixen polítiques i programes de cada un dels eixos, que es materialitzen en mesures.

La RIS3 és, per tant, una agenda estratègica i integrada d'àmbit regional, que va nàixer per mandat de la Unió Europea i en la qual intervenen empreses, centres d'investigació i universitats, Administració i agents socials (quàdrupla hèlice de la innovació). Per a facilitar la interacció entre tots aquests agents s'han desenvolupat les plataformes de participació o laboratoris de polítiques d'innovació, també denominats 'labs'.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general d'Innovació, Sonia Tirado