Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Ciència i Ruvid organitzen un seminari web sobre investigació en Batxillerat

03/04/2021
- La trobada telemàtica tindrà lloc el 24 d'abril i va dirigit a docents per a promoure la realització de projectes d'investigació en totes les àrees de coneixement
- Sapiència atorgarà 31 premis a projectes d'investigació amb una dotació total de 75.500 euros
- La trobada telemàtica tindrà lloc el 24 d'abril i va dirigit a docents per a promoure la realització de projectes d'investigació en totes les àrees de coneixement
- Sapiència atorgarà 31 premis a projectes d'investigació amb una dotació total de 75.500 euros



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Xarxa d'Universitats Valencianes per al foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID) celebraran el pròxim 24 d'abril un seminari en línia sobre projectes d'investigació en Batxillerat, amb la finalitat de facilitar la participació de l'alumnat en els premis Sapiència, una iniciativa conjunta entre la Conselleria i la RUVID.

El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, i Carolina Picazo, professora de batxillerat en actiu en un centre de la Comunitat Valenciana, mantindran una trobada telemàtica amb docents amb la finalitat de donar-los algunes pautes per a tutoritzar projectes d'investigació entre l'alumnat de Batxillerat i per a promoure la seua participació en els premis Sapiència. A més, també es presentaran alguns exemples a manera de casos d'èxit de projectes realitzats per l'alumnat de Batxillerat.

Ángel Carbonell ha explicat que l'objectiu és "promoure la participació de l'alumnat en aquest tipus de projectes d'investigació, independentment de la branca del coneixement". Segons explica, "hi ha una certa tendència a lligar investigació i ciència, però els projectes poden ser d'altres àrees".

En aquest sentit, ha recordat que Sapiència premiarà 31 projectes de diverses àrees temàtiques, com ara Arts i Humanitats, Ciències Socials i Jurídiques, Física, Química i Matemàtiques, a més de Ciències de la Terra i de la Vida i Tecnologia i Enginyeria".

L'objectiu principal, segons ha destacat és "fomentar el pensament crític en etapes prèvies a la universitat, fomentar el treball en equip i reconéixer la motivació i implicació del professorat que tutoritze l'alumnat durant l'elaboració del projecte d'investigació".

Premis Sapiència

La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i RUVID han convocat enguany la primera edició dels premis Sapiència, dirigit a alumnat matriculat en 1r o 2n de Batxillerat de qualsevol centre de la Comunitat Valenciana. El termini per a presentar candidatures està obert i acaba el 2 de juliol de 2021.

Els treballs d'investigació poden estar elaborats per un equip de fins a 3 alumnes del mateix centre i han d'estar tutoritzats per un professor del centre en què estiguen cursant els seus estudis aquests alumnes, que serà el responsable de presentar la candidatura. Cada projecte podrà tindre un màxim de dos tutors.

No hi ha límit de presentació de candidatures per tutor, ni per centre i els treballs presentats han de ser originals i haver-se desenvolupat íntegrament per part dels alumnes durant el curs escolar 2020-2021. Les bases de la convocatòria es poden consultar en consultar ací

En aquesta primera edició de Sapiència es concedeixen un total de 31 premis dotats amb un import total de 75.500 euros. Concretament, destaca un primer premi de categoria especial, dotat de 5.000 euros a l'equip i 2.000 euros al professor tutor; cinc primers premis de 4.000 euros per a l'equip i 1.000 per als tutors; cinc segons premis dotats de 3.000 euros per als alumnes i 500 euros per als tutors; i deu tercers premis de 1.500 euros per als alumnes i 500 euros per als tutors.

A més, s'atorgaran 9 accèssits de 500 euros cada un i un premi addicional al projecte d'investigació millor valorat pel públic amb una dotació de 1.500 euros a l'equip.