Sanitat Universal i Salut Pública
COVID-19

La Comunitat Valenciana emet a partir d'aquest dilluns el certificat COVID Digital de la Unió Europea

07/06/2021
- Existeixen tres variants de certificat i es poden obtindre a través del portal del coronavirus, l'app GVA Salut o el portal de la ciutadania
- El certificat facilitarà la circulació de les persones en l'entorn de la Unió Europea
- Existeixen tres variants de certificat i es poden obtindre a través del portal del coronavirus, l'app GVA Salut o el portal de la ciutadania
- El certificat facilitarà la circulació de les persones en l'entorn de la Unió EuropeaLa Comunitat Valenciana expedirà a partir d'aquest dilluns el certificat COVID Digital de la Unió Europea (UE) en les seues tres variants. El certificat és una proposta de la Unió Europea per a facilitar de manera segura la lliure circulació de la ciutadania a la UE durant la pandèmia de COVID-19.

L'objectiu és funcionar com un 'fast track' o circuit ràpid a fi d'agilitar els tràmits d'entrada i eixida entre els països de la Unió. Els països ja poden començar a emetre'l i utilitzar-lo i estarà disponible en tots els estats membres de la UE a partir de l'1 de juliol de 2021.

Entre les comunitats autònomes preparades per a començar a emetre certificats als seus ciutadans i ciutadanes el pròxim 7 de juny està la Comunitat; serà la primera data en què ja es podrà posar en circulació aquest document digital.

L'equip tècnic que forma part de la Direcció General de Planificació, Eficiència Tecnològica i Atenció al Pacient "ha fet un gran esforç per a posar a la disposició dels valencians i de les valencianes la possibilitat d'obtindre els certificats COVID digitals de la UE vàlids en tots els països de la UE, de manera segura i fiable, en les dues llengües cooficials de la Comunitat i en anglés, i tant de manera presencial com telemàtica en un temps rècord", ha valorat Blanca Navarro, subdirectora de la Direcció General de Promoció de la Salut.

Els certificats s'emetran de manera gratuïta en versió electrònica o en paper, sota la petició del ciutadà amb la seua targeta SIP. Podran sol·licitar-los a partir del portal de coronavirus, l'app GVA+Salut o el portal del pacient. Tots aquests compleixen amb els criteris de seguretat requerits per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades. A més, es contempla la possibilitat d'obtenció del certificat presencial a través de la sol·licitud de cita en les agendes de taulell del seu centre de salut.

Tipus de certificat

Existeixen tres tipus de certificat dels quals l'acreditació QR es recull de manera digital que contindrà la informació essencial i la signatura digital que li atorga validesa.

El certificat COVID digital de vacunació permet acreditar que la persona ha rebut una o dues dosis d'una de les vacunes contra la COVID aprovades per la UE. La validesa d'aquest certificat és de 365 dies després de la data de vacunació.

El certificat COVID digital de recuperació acredita de manera digital, en el codi QR, que la persona s'ha recuperat de la COVID després d'haver confirmat la seua malaltia mitjançant una prova PCR positiva. Aquest certificat serà vàlid des de la finalització del període d'aïllament, dia 11 de la prova PCR positiva fins a 180 dies després.

El certificat COVID digital de proves ofereix l'acreditació que la persona disposa d'un resultat negatiu d'una prova diagnòstica de COVID, que pot ser PCR o antigen. En el cas de la prova PCR el resultat tindrà una validesa de 72 hores i la validesa de la prova d'antigen serà de 48 hores. Per a poder acreditar-se els resultats de les proves d'antígens, no és vàlid qualsevol tipus de prova, sinó que ha d'haver-se realitzat amb un dels kits comercials aprovats per la UE.

En viatjar, el titular del certificat COVID digital de la UE deu, en principi, quedar exempt de les restriccions a la lliure circulació: els estats membres hauran d'abstindre's d'imposar restriccions addicionals de viatge a les persones titulars d'un certificat COVID digital de la UE, llevat que aquestes restriccions siguen necessàries i proporcionades per a salvaguardar la salut pública. En qualsevol cas, és important que totes les persones se cercioren dels requisits que cada país té per a viatjar.