Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell aprova els convenis amb la UV i la UPV per a impulsar dos nodes sobre la infraestructura científica i tècnica singular

16/07/2021
- El Consell subvenciona amb 500.000 euros el desenvolupament de la Unitat 26 del node de la ICTS Nanbiosis de la UV
- El Consell subvenciona amb 500.000 euros el desenvolupament del node de la ICTS Micronanofabs de la UPV
- El Consell subvenciona amb 500.000 euros el desenvolupament de la Unitat 26 del node de la ICTS Nanbiosis de la UV
- El Consell subvenciona amb 500.000 euros el desenvolupament del node de la ICTS Micronanofabs de la UPV



El Ple del Consell ha aprovat els convenis de col·laboració entre la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital amb la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) per a impulsar els nodes sobre la infraestructura científica i tècnica singular (ICTS) durant l'exercici 2021.

En concret, la subvenció a la Universitat de València està destinada al suport a la Unitat 26 de la ICTS Nanbiosis, ubicada a la UV, mentre que la subvenció a la UPV està destinada al suport de la ICTS Micronanofabs, ubicada al Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) d'aquesta universitat.

En el marc de la seua política cientificotecnològica de foment i desenvolupament de l'R+D+i, i dins de les mesures orientades a la creació d'infraestructures i estructures de suport a la investigació i innovació, la Generalitat ha dotat amb 500.000 euros l'execució de cadascun d'aquests projectes.

La finalitat del conveni amb la UV es concreta en l'adquisició d'un equip amb tècniques d'imatge no invasiva preclínica, que permeta la possibilitat d'estudiar animals d'experimentació sense la necessitat de sacrificar-los.

Aquesta tècnica d'imatge permet l'anàlisi longitudinal d'una mateixa variable dins del mateix subjecte a diferents temps, amb la qual cosa es genera informació sobre processos biològics i s'assegura el compliment dels principis ètics que regeixen l'ús d'animals en la investigació.

Al seu torn, amb aquest nou equipament es veuran beneficiades importants línies d'investigació biomèdica com la isquèmia coronària, les malalties rares, la fisiologia vascular, les vies de senyalització que controlen la involució de la glàndula mamària, la biodistribució de nanopartícules carregades amb agents de contrast, la disfunció endotelial i la progressió tumoral en gliomes.

La Unitat 26 de la ICTS Nanbiosis està ubicada tant a la Facultat de Medicina com al campus de Burjassot de la Universitat de València. La Unitat està dedicada a la detecció de perfils metabòlics únics de biofluids, línies cel·lulars i teixits

Per la seua banda, la finalitat del conveni amb la UPV es concreta a renovar i actualitzar les capacitats dels processos tèrmics i de deposició de l'NTC perquè els sistemes siguen capaços de processar oblies de silici de huit polzades, en comptes de les sis actuals, per a fer front a la investigació en el camp de la fotònica.

La implantació d'aquest nou sistema té gran transcendència en els processos de fabricació a la sala neta de l'NTC, ja que permet obtindre depòsits senzills d'una sola capa o de múltiples capes mitjançant la tècnica del 'co-sputtered' amb alts requeriments de qualitat.

Micronanofabs (Xarxa de Sales Blanques de Micro i Nano Fabricació) disposa d'una línia completa de micronanofabricació de dispositius integrats sobre oblies de silici (150 mm) ubicada en una sala neta de 500 m² que inclou, entre altres capacitats tecnològiques, litografia òptica i d'escriptura directa per canó d'electrons, deposició de resines i revelador i deposició de dielèctrics i metalls; junt amb laboratori d'acoblament i capsulament de components fotònics integrats i laboratoris de caracterització física i òptica de dispositius, així com un laboratori de caracterització de sistemes i xarxes òptiques.