Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

Pascual anima l'ecosistema innovador i el teixit empresarial a presentar-se als projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica

29/07/2021
- El Comité Estratègic d'Innovació de l'AVI fa una reunió extraordinària per a promoure més participació del sistema valencià d'innovació en aquests programes
- Participen en la reunió Rebeca Torró, Juan Ángel Poyatos, Andrés García Reche i Avelino Corma
- El Comité Estratègic d'Innovació de l'AVI fa una reunió extraordinària per a promoure més participació del sistema valencià d'innovació en aquests programes
- Participen en la reunió Rebeca Torró, Juan Ángel Poyatos, Andrés García Reche i Avelino Corma



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha animat el sistema valencià d'innovació a presentar-se als projectes estratègics per a la recuperació i la transformació econòmica (PERTE) que promou el Govern d'Espanya per a activar el creixement econòmic, l'ocupació i la competitivitat econòmica.

Carolina Pascual ha presidit aquest dijous una reunió extraordinària del Comité Estratègic d'Innovació de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), que ha comptat amb la participació dels respectius membres i la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Rebeca Torró; el director general de Coordinació de l'Acció del Govern, Juan Ángel Poyatos; el president del Comité, el científic Avelino Corma, i el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche.

La consellera ha indicat que "el Comité és el marc propici per a promoure un augment de la participació del sistema valencià d'innovació en els PERTE, que són projectes de caràcter estratègic amb gran capacitat d'arrossegament que requereixen la col·laboració publicoprivada i de diverses administracions".

En aquest sentit, ha destacat que aquests projectes "tenen un important caràcter innovador, aporten un alt valor afegit en termes d'R+D+I i, a més, afavoreixen la integració i el creixement de les pimes i la transferència del coneixement de la investigació al teixit empresarial".

"La Comunitat Valenciana té capacitats científiques, tecnològiques i empresarials per a participar-hi de manera activa", ha afirmat la consellera, la qual ha destacat que els PERTE "s'alineen plenament amb l'estratègia d'innovació de la Generalitat Valenciana, basada en la investigació aplicada, la transferència del coneixement cap a les empreses i l'expansió del teixit productiu cap a nous sectors d'activitat d'avantguarda i alt nivell afegit".

La secretària autonòmica d'Economia, Rebeca Torró, ha subratllat que el seu departament treballa de manera activa en dos grans projectes entorn de l'emmagatzematge energètic i les bateries i de l'hidrogen renovable aplicat a la indústria i a la mobilitat. "Els fons europeus ens ajudarien a accelerar-ne el desenvolupament, però es continuarà igualment perquè hi ha una aposta real del teixit productiu", ha indicat.

Per a Torró, l'aliança del sistema innovador és clau per a configurar equips competitius que puguen optar amb més garanties als programes habilitats pel Govern: "És imprescindible la col·laboració entre grans empreses i pimes, però en el procés d'avaluació es premiarà la participació dels centres d'investigació i de les universitats".

En aquesta mateixa línia, Juan Ángel Poyatos ha assenyalat que els PERTE "són una figura de nova creació, però que tenen vocació de permanència, i permeten combinar coneixements, experiència, recursos financers i actors econòmics, a fi d'abordar les oportunitats i els reptes socials a què no es podria fer front d'una altra manera".

Per això, ha coincidit a "animar el sistema investigador i el teixit empresarial a col·laborar de manera activa per a propiciar-ne la participació en aquests projectes, que generaran ocupació, ajudaran a transformar el model econòmic i ens poden situar a l'avantguarda en termes de competitivitat".

Poyatos ha explicat que "els projectes els han de presentar agrupacions empresarials integrades per, almenys, cinc empreses tractores, tindre impacte en un mínim de dues comunitats autònomes, comptar amb un 40 per cent de pimes i amb una entitat generadora de coneixement (R+D+I), així com que les companyies acrediten inversió pròpia i compromís amb l'ocupació".

Fins ara, segons ha precisat, "ja s'han confirmat 9 PERTE, que aprovarà progressivament el Consell de Ministres, i se centren en les àrees d'hidrogen; bateries i mobilitat elèctrica; microprocessadors; aeroespacial; tecnologia en núvol; agroalimentària; salut; economia circular, i naval".

A més, al termini de la reunió, el president del CEI, el científic de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ) Avelino Corma, ha encoratjat les persones que integren aquest comité assessor a realitzar els contactes i establir les aliances oportunes per a presentar projectes nous d'envergadura que s'adapten als requisits introduïts pel Govern.

Galeria d'imatges