Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

El Consell destina 5,2 milions d'euros a projectes d'investigació científica contra la COVID-19

16/10/2021
- Personal investigador de la Comunitat Valenciana ha presentat 107 projectes de diverses àrees de coneixement en l'última convocatòria de subvencions
- Els projectes es finançaran amb fons procedents de les donacions de ciutadans, empreses i col·lectius
- Personal investigador de la Comunitat Valenciana ha presentat 107 projectes de diverses àrees de coneixement en l'última convocatòria de subvencions
- Els projectes es finançaran amb fons procedents de les donacions de ciutadans, empreses i col·lectius



La Generalitat Valenciana ha impulsat, com a mesura extraordinària per a fer front a l'efecte de la crisi sanitària produïda per la COVID-19, la concessió d'1,2 milions addicionals en subvencions, de caràcter excepcional, per a identificar en el sistema valencià d'R+D+I projectes de recerca que contribuïsquen a atendre i minimitzar, de manera efectiva i demostrable, els efectes estructurals negatius derivats de la crisi.

A aquesta convocatòria s'han presentat 107 projectes innovadors que es finançaran amb fons procedents de les donacions contra la COVID-19 que la Generalitat Valenciana va rebre per part de ciutadans anònims, empreses i col·lectius radicats majoritàriament a la Comunitat Valenciana.

Aquesta quantia se suma a un primer paquet de projectes finançats en 2020, per la qual cosa, en total, se superen els 5,2 milions invertits en investigació científica contra les conseqüències del coronavirus.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, han coincidit en l'aposta de la Generalitat per la ciència i la investigació per a lluitar contra la pandèmia i els efectes que aquesta crisi ha produït en la societat.

"Des del Consell estem molt orgullosos d'aquesta iniciativa, perquè sorgeix de la solidaritat de les persones, dels col·lectius i de les empreses, que de manera altruista han volgut fer la seua aportació per a lluitar contra la pandèmia", ha assenyalat sobre aquest tema el conseller d'Hisenda.

Soler ha destacat que les donacions, que oscil·len entre els 12,5 euros i els 500.000 euros, "reflecteixen la diversitat de perfils que s'han dirigit a l'Administració per a fer les seues aportacions" i per això ha recordat que el Consell ha inclòs deduccions específiques per a aquestes donacions, que poden arribar al 25 %.

Per la seua banda, la consellera Carolina Pascual ha subratllat "l'aposta del Consell per la ciència i la investigació i per l'atracció de talent, amb la finalitat de potenciar la innovació com a peça clau per a transformar el model productiu de la Comunitat Valenciana".

En aquest sentit, ha destacat que "aquesta iniciativa recull aquest esperit de superació i permetrà materialitzar projectes innovadors que contribuiran a lluitar contra les causes i les conseqüències que ha tingut la pandèmia".

Diversitat de projectes

Els projectes de recerca es poden enquadrar en àrees de coneixement com la medicina, la psicologia, la química, les ciències socials o la biologia i altres sectors, tots encaminats a reduir els efectes negatius de la pandèmia en l'àmbit social, econòmic i sanitari.

En aquest sentit, els projectes que s'han presentat se centren tant a aportar solucions mèdiques en el tractament de les malalties derivades de la infecció per coronavirus, com a estudiar les conseqüències psicològiques del confinament i de la pandèmia en diversos col·lectius, o en les solucions de control per a evitar la propagació del virus.

"La col·laboració i la creació de sinergies entre l'Administració, les universitats, els centres d'investigació i les empreses és clau per a avançar en el desenvolupament de projectes innovadors. El sistema de ciència i innovació es construeix entre tots", ha destacat Soler.

Per la seua banda, Carolina Pascual ha destacat "la importància d'una inversió sostinguda en el camp de la ciència, ja que els països que han invertit més, i durant més temps, han tingut la capacitat d'eixir més ràpidament i millor de la crisi que ha causat la pandèmia".

Criteris de valoració

Les propostes seran avaluades científicament i estratègicament per un comité d'especialistes externs a través de l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP).

Els projectes es valoraran en atenció a diversos criteris i barems com ara la qualitat; l'impacte del projecte; l'interés cientificotècnic; la viabilitat en la consecució de resultats en menys d'un any; la trajectòria científica de l'investigador principal del projecte, o l'experiència en l'execució de projectes de naturalesa similar.