Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

Pascual assegura que la implantació de cable submarí de dades al port d'Alacant facilitarà la implantació de 'data centers' i grans empreses tecnològiques a la ciutat

08/11/2021
- El cablejat s'instal·la en el fons de l'oceà i connecta països de tot el món per a transmetre grans quantitats de dades a gran velocitat
- La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, assegura que "el Consell és conscient dels beneficis econòmics que pot generar per a la província i per a tota la Comunitat, per la qual cosa està facilitant les negociacions per a agilitzar el projecte"
- El cablejat s'instal·la en el fons de l'oceà i connecta països de tot el món per a transmetre grans quantitats de dades a gran velocitat
- La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, assegura que "el Consell és conscient dels beneficis econòmics que pot generar per a la província i per a tota la Comunitat, per la qual cosa està facilitant les negociacions per a agilitzar el projecte"



La implantació de cable submarí de connexió de dades d'alta capacitat al port d'Alacant facilitarà la instal·lació de centres de processament de dades, o 'data centers', i de grans empreses tecnològiques a la ciutat, la qual cosa es tradueix en ocupació d'alta qualificació, segons ha assenyalat la consellera d'Innovació, Carolina Pascual.

Aquests cables submarins s'instal·len en el fons de l'oceà i connecten països de tot el món per a transmetre grans quantitats de dades a una gran velocitat.

L'aterratge de cable submarí permetrà a Alacant tindre una eixida internacional amb els grans centres de comunicacions i de dades com Marsella i Lisboa.

Aquest avanç es tradueix en una millora competitiva de la Comunitat Valenciana com a punt de comunicació d'alta capacitat internacional per a fer, a més, que aquesta província esdevinga una zona atractiva per a la implantació de grans empreses tecnològiques i del sector de la dada.

En definitiva, això suposaria la creació de treball d'alta qualitat. Es tractaria, a més, d'un cable neutre, a la disposició de qualsevol operador que tinga necessitats de connexió internacional. La Conselleria d'Innovació està facilitant la implantació d'aquesta infraestructura i, de fet, els contactes amb el sector privat estan molt avançats.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar en la Nit de l'Economia Alacantina que el port comptarà amb cable submarí de connexió de dades gràcies a l'aliança amb el capital privat. "Aquest avanç situarà aquesta ciutat en el mapa dels territoris competitius per a acollir grans empreses tecnològiques i del sector de la dada", va afirmar Puig, que hi va afegir que "Alacant es connecta així a les grans autopistes de la informació".

Es tractaria d'una instal·lació que inclouria dos cables submarins, un connectat amb Marsella, que serviria com a punt d'entrada per a totes les connexions amb Europa, i l'altre amb Lisboa, amb possibilitat de connexió cap al Caire, Àsia, el Regne Unit i Amèrica.

Diversos estudis indiquen que el benefici econòmic en les comunitats on s'implanten aquests cables submarins s'estima en un augment del 4 % del PIB de la regió.

La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha manifestat que "l'aterratge de cable submarí a Alacant és una gran notícia, perquè hi atraurà grans empreses, la qual cosa comportarà la creació d'ocupació directa i indirecta". "El nostre referent europeu és Marsella, on hi ha nombrosos cables submarins i un màxim de huit centres de processament de dades de grans empreses tecnològiques".

"Ho podem aconseguir per a Alacant i en aquest objectiu treballarem, per a facilitar el camí al sector privat i buscar els recursos necessaris per a fer-ho realitat". "La posició d'Alacant és estratègica, perquè podem connectar amb facilitat amb Lisboa o el Caire i d'ací a la resta del món", hi ha afegit la consellera.

La consellera ha indicat que "hi ha interés del sector privat perquè aquest projecte tire avant. El Consell és conscient dels beneficis econòmics que pot tindre de cara al futur, per la qual cosa estem facilitant les negociacions per a agilitzar-ho".

Un dels aspectes diferenciadors del fet de disposar d'aquesta infraestructura és la implantació de centres de processament de dades d'alta capacitat, TIER 3 o superior, en l'entorn on aterra el cable submarí.

La Conselleria d'Innovació ja està negociant de manera paral·lela amb el sector privat la implantació d'un centre de dades a Alacant per a allotjar sistemes informàtics que puguen processar o emmagatzemar dades, que donarien suport als operadors de telecomunicacions i també a les empreses de l'àmbit digital d'Alacant.

Al seu torn, el Consell està liderant l'estratègia per a millorar la connectivitat d'alta capacitat en l'àmbit nacional i la implantació de centres de dades a la Comunitat Valenciana.

La Generalitat està coordinant l'acció de diverses comunitats autònomes implicades a atraure-hi les empreses de l'àmbit digital i així fomentar la descentralització d'aquests serveis, per a assolir un augment de la competitivitat.

L'objectiu és que l'empresariat puga utilitzar aquestes infraestructures d'alta capacitat per a guanyar en competitivitat i afavorir en cada territori la implantació de noves empreses de dades. La implicació en el projecte de diverses comunitats autònomes permetria dotar de comunicacions d'alta capacitat les ciutats més importants de les regions implicades.