Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciència

Personal investigador de la Comunitat Valenciana desenvoluparà un programa de conservació marina i aqüicultura

09/11/2021
- La Conselleria d'Innovació i el Ministeri de Ciència i Innovació cofinancen aquest projecte, la inversió del qual ascendeix a 10 milions d'euros a la Comunitat Valenciana
- Forma part del Pla complementari d'R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació sobre ciències marines, que desenvolupa juntament amb les comunitats autònomes d'Andalusia, Cantàbria, Galícia i Múrcia
- La Conselleria d'Innovació i el Ministeri de Ciència i Innovació cofinancen aquest projecte, la inversió del qual ascendeix a 10 milions d'euros a la Comunitat Valenciana
- Forma part del Pla complementari d'R+D+I del Ministeri de Ciència i Innovació sobre ciències marines, que desenvolupa juntament amb les comunitats autònomes d'Andalusia, Cantàbria, Galícia i Múrcia



La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital desenvoluparà un projecte d'investigació d'excel·lència i multidisciplinar sobre ciències marines, amb el projecte AQUAChange, centrat en la conservació de la mar i en la producció d'aqüicultura, que té una inversió de 10 milions d'euros i està cofinançat per la Generalitat Valenciana i el Ministeri de Ciència i Innovació.

Durant el Consell de Política Científica, Tecnològica i Innovació, celebrat aquest dilluns, s'han signat els quatre primers plans complementaris amb les comunitats autònomes previstos en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, mitjançant els quals, per primera vegada, es posaran en marxa projectes d'investigació conjunts entre les comunitats autònomes impulsats pel Ministeri de Ciència i Innovació.

La Comunitat Valenciana participa, junt amb Andalusia, Cantàbria, Galícia i Regió de Múrcia, en el projecte ThinkInAzul, centrat en l'àrea de Ciències Marines, que té un pressupost global de 50 milions d'euros.

En concret, el personal científic valencià desenvoluparà un programa de conservació del medi marí i de producció de cultiu d'espècies aquàtiques, el pressupost del qual ascendeix a 10 milions d'euros, 4 milions dels quals els aportarà la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, a través de la Direcció General de Ciència i Investigació.

El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, ha explicat que amb el programa AQUAChange "la principal línia d'actuació dels nostres investigadors serà l'aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, per a crear noves oportunitats i tindre un gran impacte en el teixit productiu i l'economia de les comunitats costaneres".

A més, segons Carbonell, AQUAChange "també pretén assegurar el futur dels nostres mars i oceans i, per a fer-ho, és imprescindible millorar l'educació ambiental de la nostra societat".

En aquest sentit, ha indicat que a la Comunitat Valenciana "tenim una posició privilegiada per a augmentar la producció d'aqüicultura; no obstant això, també ens trobem en una situació d'extrema vulnerabilitat per diversos factors, entre els quals està l'increment de les temperatures del Mediterrani, que és superior a la mitjana d'altres regions del planeta de la mateixa latitud".

Per tant, el director general de Ciència ha considerat que "és urgent desenvolupar accions encaminades a abordar aquests grans reptes: conservar les mars i, al mateix temps, potenciar l'aqüicultura, sempre des d'una perspectiva de respecte al medi marí".

AQUAChange

En el projecte AQUAChange participen equips d'investigació de la Comunitat Valenciana, coordinats pel professor d'Investigació de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), Jaume Pérez Sánchez, i l'investigador de la Universitat d'Alacant i professor titular i coordinador del grau en Ciències de la Mar, Carlos Valle.

En aquest sentit, Carbonell ha explicat que el programa "pretén potenciar sectors com el turisme costaner i marí, la pesca o l'aqüicultura, que s'han vist afectats per la pandèmia, i altres sectors de l'economia blava que, en el seu conjunt, presenten un enorme potencial quant a la contribució que fan a una recuperació econòmica sostenible de les regions participants".

Així, ha apuntat que "a través del programa es desenvoluparà una xarxa d'investigació, innovació i transferència que permeta integrar noves tecnologies marines i terrestres, de plataformes i sensors per a l'adquisició de dades i mostres sobre el terreny, així com la seua digitalització".

Amb això, segons hi ha afegit, es pretén "observar i monitorar el medi marí i litoral per a poder avaluar i mitigar l'impacte de l'ésser humà en aquest entorn, procurar un bon estat ambiental per a garantir la sostenibilitat dels recursos naturals i conéixer el paper del canvi climàtic en la mar".

El segon eix, segons Carbonell, és "potenciar l'ecosistema d'aqüicultura, amb el desenvolupament d'investigació i tecnologies per a assolir una aqüicultura de precisió, sostenible i intel·ligent; augmentar l'eficàcia i la capacitat d'adaptació al medi, sense perjudicar el medi ambient, i augmentar la qualitat i la seguretat alimentària dels productes de la mar".

A més, també pretén "crear un ecosistema de col·laboració publicoprivada per al desenvolupament de productes i serveis orientats al mercat, que permeta la innovació i la transferència de resultats d'investigació", ha indicat.

En tercer lloc, també es desenvoluparan "iniciatives d'economia blava amb les quals contribuir al desenvolupament econòmic i a la creació d'ocupació en tres àmbits: foment de la innovació, potenciació de línies d'investigació emergents i foment de la participació de la societat i de la col·laboració publicoprivada per a la sostenibilitat de les activitats relacionades amb l'economia blava".

Finalment, Carbonell ha afirmat que "dins dels resultats esperables, cal esmentar la creació de dues xarxes nacionals, una de monitoratge marí i litoral i una altra d'innovació i transferència en aqüicultura, a més de sistemes de monitoratge i alerta primerenca davant de riscos de naturalesa diferent, que permetran una governança i una presa de decisions basades en la digitalització i la intel·ligència artificial".