Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

L'AVI inicia una nova edició del seu programa d'especialització per a agents d'innovació i personal de les unitats d'innovació empresarial

11/11/2021
- El vicepresident executiu obri la primera de les sessions formatives d'aquest curs, que actualitzarà les competències de mig centenar de professionals
- Els 'innoagents' són els encarregats de connectar la investigació d'universitats i centres tecnològics amb les necessitats i els reptes de les empreses
- El vicepresident executiu obri la primera de les sessions formatives d'aquest curs, que actualitzarà les competències de mig centenar de professionals
- Els 'innoagents' són els encarregats de connectar la investigació d'universitats i centres tecnològics amb les necessitats i els reptes de les empresesL'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha iniciat una nova edició del programa formatiu per a la xarxa Innoagents, que es dirigeix a agents d'innovació i personal tècnic de les unitats científiques d'innovació empresarial (UCIE) que han rebut el suport de l'AVI, a través de la seua convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva, o bé de les seues línies nominatives.

Aquest programa d'especialització, finançat per l'Agència, recupera així la presencialitat després d'un curs marcat per les restriccions derivades de la pandèmia. En aquesta tercera edició, comptarà amb la participació de prop de mig centenar de professionals, la majoria dels quals formen part de la xarxa d'agents d'innovació promoguda per aquesta institució, així com representants de les unitats científiques, creades amb la finalitat d'estimular el desenvolupament d'innovacions orientades a les activitats productives en centres d'investigació d'excel·lència.

A través d'aquest pla d'especialització, l'AVI actualitzarà la capacitació dels i les agents i el personal de les UCIE d'acord amb els seus nous acompliments. D'aquesta manera, es proporcionaran eines i habilitats de dinamització per a propiciar una col·laboració efectiva entre els productors de coneixement i les empreses, que desemboque en el desenvolupament de projectes conjunts d'innovació.

El vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche, ha obert aquesta sessió inaugural amb un missatge d'ànim als 'innoagents', que exerceixen un "paper fonamental en l'estratègia de dinamització i optimització" del sistema valencià d'innovació.

"Sou un esclavó clau perquè la innovació arribe de manera efectiva al teixit productiu de la Comunitat Valenciana, el nexe d'unió que permetrà connectar les línies d'investigació d'universitats i centres tecnològics amb les necessitats i els reptes de les nostres empreses", ha indicat.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana (Femeval), Alejandro Soliveres, que ha subratllat que només mitjançant la connexió del teixit investigador amb l'entramat productiu "podrem garantir una transferència efectiva de coneixement cap a les nostres empreses".

Femeval, a les instal·lacions de la qual ha tingut lloc aquesta primera sessió, és una de les entitats impulsores de l'agrupació innovadora Valmetal, que, amb el suport de l'Agència, ha incorporat un agent per a impulsar l'R+D+I en el sector metal·lomecànic.

Aquesta nova edició del programa Innoagents combina la formació presencial i en línia i es traduirà en una sessió trimestral fins a l'estiu que ve, que inclourà, a més d'accions teòriques i de dinamització, l'anàlisi de casos de bones pràctiques en empreses. Els continguts que s'impartiran, vinculats amb la gestió de la innovació, el treball en xarxa i el foment de la cooperació, s'han dissenyat tenint en compte els interessos i els coneixements previs dels i les agents.

Formació i dinamització

El primer d'aquests tallers, que té lloc a les instal·lacions de l'Agrupació Innovadora Valmetal, una de les entitats que compten amb un agent, aborda el procés d'elaboració o actualització de l'agenda d'innovació de les organitzacions en les quals els 'innoagents' exerceixen la seua activitat. Així mateix, també es fomentarà el treball en equip i la interacció, mitjançant una dinàmica participativa en la qual aportaran, per grups, solucions innovadores a reptes del sistema productiu.

Al llarg dels tallers programats, es presentaran, entre altres eines i coneixements específics, la classe de plataformes col·laboratives per a la gestió de la innovació; el funcionament del sistema públic d'ajudes a l'R+D+I; les modalitats de finançament existents, així com instruments per a la detecció d'oportunitats d'innovació o l'aplicació de la metodologia 'design thinking' en aquest àmbit.

En les sessions de dinamització es treballarà, a més, la col·laboració en xarxa per mitjà de la difusió de les metodologies i les tecnologies de comunicació, al mateix temps que es proporcionaran recursos per a transmetre la cultura de la innovació en les organitzacions i per a millorar la connexió entre l'oferta i la demanda d'innovació.

Aquesta iniciativa forma part del programa de promoció del talent i del coneixement que lidera l'Agència, per a potenciar la cohesió del sistema d'innovació en el marc de la seua convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva.

Galeria d'imatges