Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciència

La Generalitat, empreses i universitats posen en marxa ValgrAI, una institució per a l'excel·lència de màsters en intel·ligència artificial

15/11/2021
La Generalitat, empreses i universitats posen en marxa ValgrAI, una institució per a l'excel·lència de màsters en intel·ligència artificial
- La primera reunió del patronat de la fundació, presidida per Carolina Pascual, elegeix el director científic, Vicent Botti, i el comité de persones expertes internacionals en intel·ligència artificial
- ValgrAI tindrà 2 milions d'euros en els pressupostos de 2022 per a atraure i formar talent d'excel·lència en IA i arranca oferint 126 beques per a màsters en IA en les universitats públiques valencianes
- La primera reunió del patronat de la fundació, presidida per Carolina Pascual, elegeix el director científic, Vicent Botti, i el comité de persones expertes internacionals en intel·ligència artificial
- ValgrAI tindrà 2 milions d'euros en els pressupostos de 2022 per a atraure i formar talent d'excel·lència en IA i arranca oferint 126 beques per a màsters en IA en les universitats públiques valencianes



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha presidit aquest dilluns el primer patronat de la Fundació ValgrAI, que uneix empreses, universitats i Generalitat en una institució d'atracció i formació de talent en intel·ligència artificial (IA) i que té un pressupost per a 2022 de 2 milions d'euros.

L'objectiu de l'Escola de Postgrau i Xarxa de Centres d'Investigació en Intel·ligència Artificial (Valencian Graduate School and Research Network of Artificial Intelligence - ValgrAI) és exercir un paper coordinador entre les universitats públiques i altres actors en activitats de formació, investigació, difusió i transferència de tecnologia sobre intel·ligència artificial i en les disciplines relacionades amb aquesta.

Per a fer-ho, desenvoluparà estudis de formació de postgrau i cooperarà en impartir els ja existents a la Universitat Politècnica de València, a la Universitat de València-Estudi General, a la Universitat d'Alacant, a la Universitat Jaume I, a la Universitat Miguel Hernández i en altres universitats valencianes i centres d'investigació reconeguts en intel·ligència artificial i disciplines relacionades.

Carolina Pascual ha explicat que "en una primera fase, els màsters inclosos dins del paraigua de ValgrAI són el màster universitari en Estadística Computacional i Ciència de Dades per a la Presa de Decisions i el màster en Robòtica, de la UMH; el màster en Ciència de Dades, de la UV; el màster universitari en Ciència de Dades, de la UA; i el màster universitari en Intel·ligència Artificial, Reconeixement de Formes i Intel·ligència Artificial, el màster universitari en Enginyeria i Tecnologia de Sistemes Programari i el màster universitari en Enginyeria d'Anàlisi de Dades, Millora de Processos i Presa de Decisions, de la UPV; així com el màster en Sistemes Intel·ligents, de l'UJI". A més, per a l'any vinent, ValgrAI començarà a definir l'oferta de màsters propis que impulsarà la fundació.

Un dels objectius de ValgrAI, segons ha afegit la consellera, és "l'atracció de talent jove perquè es forme en IA, amb la convocatòria de contractes predoctorals i postdoctorals, i s'arranca amb la concessió de 126 beques per als màsters ja inclosos en ValgrAI".

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha explicat que ValgrAI "forma part de l'Estratègia valenciana en intel·ligència artificial, i pretén unir empreses i universitats i donar resposta a les necessitats de formació en el nivell de postgrau, alhora que connecta la investigació de les universitats amb les empreses".

En aquest sentit, Carolina Pascual ha indicat que ValgrAI "contribuirà, sens dubte, a fer que la Comunitat Valenciana se situe a l'avantguarda de la IA en l'àmbit nacional, europeu i internacional, amb la formació d'alt nivell i amb la participació de professorat d'excel·lència".

A més, ha insistit que aquest projecte "té la vocació de confluir amb el món empresarial i formar alumnat amb capacitats per a assumir els reptes que el teixit econòmic de la Comunitat Valenciana ha d'afrontar en aquests moments i també de cara al futur".

Per això, ha assenyalat, "abans que acabe el curs es promouran trobades entre empresariat de la Comunitat Valenciana i l'alumnat dels màsters, amb la finalitat que les empreses puguen explicar les seues necessitats tecnològiques i l'alumnat les capacitats que poden oferir, en un diàleg necessari per a la millora del nostre model econòmic".

Patronat

El patronat fundacional està compost per la Generalitat Valenciana i per les empreses S2 Grupo de Procesos Organizativos; Global Omnium Idrica; Soluciones Cuatroochenta; BigML Labs; Baleària; Exit Bravo; Instituto de Inteligencia Artificial; Hidraqua; Lucentia Lab i Nunsys, SL.

Carolina Pascual ha destacat que "en alguns casos es tracta d'empreses ja especialitzades en IA, però en uns altres són empreses amb un altre objecte social que han incorporat aquesta tecnologia a la seua gestió, amb casos d'èxit, i que poden contribuir amb la seua perspectiva a millorar la formació de l'alumnat de la Comunitat Valenciana".

Direcció i comité científic

Durant la reunió, el patronat de ValgrAI ha elegit el director científic, que és el professor de la Universitat Politècnica de València Vicent Botti, així com el comité científic de l'escola, conformat per persones expertes en IA a escala mundial.

Vicent J. Botti Navarro és catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics a la Universitat Politècnica de València, on imparteix docència des de 1984. És director de l'Institut Valencià d'Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) i del Grup de Tecnologia Informàtica-Intel·ligència Artificial.

Ha sigut guardonat amb el Premi d'Investigació Associació Espanyola d'Intel·ligència Artificial 2005; Fellow Associació Europea d'Intel·ligència Artificial 2017; Premi Nacional d'Informàtica José García Santesmases 2018 de la Societat Científica Espanyola d'Informàtica i el Banco Bilbao Vizcaya (2018) i el Premi Sapiens Acadèmic del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de la Comunitat Valenciana.

Per part seua, el comité científic està format per investigadors de primer nivell d'universitats i centres d'investigació d'arreu del món. El president del comité serà Ramon Lopez de Mántaras, informàtic i físic, professor d'Investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial i Chancelor's Distinguished Visiting Professor de la University of Technology Sydney, així com professor extern de la University of Technology Sydney i de la Western Sydney University. És un dels pioners de la intel·ligència artificial a Espanya.

L'any 2011 va rebre el premi Robert S. Engelmore de l'Associació Americana d'Intel·ligència Artificial, en 2012 el Premi Nacional d'Informàtica de la Societat Científica Informàtica d'Espanya, el 2016 l'EurAI Distinguished Service Award de l'European Association of Artificial Intelligence, i en 2018 el Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor en Matemàtiques i Tecnologies de la Informació i les Comunicacions del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

També formen part del comité científic Mike Wooldridge, catedràtic de Ciències de la Computació en el Departament de Ciències de la Computació de la Universitat d'Oxford i investigador sènior en Hertford College; Carme Torras, professora investigadora del CSIC i Premi Nacional d'Investigació en Matemàtiques i Tecnologies de la Informació d'Espanya en 2020; com també Yolanda Gil, professora en la Universitat del Sud de Califòrnia (USC) i expresidenta de l'American Association for Artificial Intelligence.

El comité científic també compta amb Virgínia Dignum, membre del Grup d'Experts d'Alt Nivell de la Comissió Europea en Intel·ligència Artificial, del Consell Global d'IA del Fòrum Econòmic Mundial; Georg Gottlob, professor d'Informàtica en la Universitat d'Oxford, així com Hiroaki Kitano, director de l'Institut de Biologia de Sistemes (SBI) i president i director executiu de Sony Computer Science Laboratories.

A més, conformen el comité Tom Dietterich, professor distingit (emèrit) i director de Sistemes Intel·ligents de la Universitat Estatal d'Oregon. Va ser president fundador de la International Machine Learning Society i ha sigut membre de la junta d'IMLS des que es va fundar. Actualment també és membre del Comité Directiu de la Conferència Asiàtica sobre Aprenentatge Automàtic.

La relació d'experts de ValgrAI es completa amb la participació de Marco Dorigo, director d'investigació dels Fons Belgues per a la Investigació Científica i codirector d'IRIDIA, el laboratori d'intel·ligència artificial de la Université Libre de Bruxelles; així com amb Frank van Harmelen, professor de Representació i Raonament del Coneixement en el Departament de Ciències de la Computació de la Facultat de Ciències de la Vrije Universiteit Amsterdam. Coinvestigador principal en el primer projecte europeu de web semàntic (OnToKnowledge, 1999), que va establir les bases per a Web Ontology Language OWL, que s'ha convertit en un estàndard mundial.

Galeria d'imatges