Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Mobilitat sostenible

L'Agència Valenciana de la Innovació finança el desenvolupament de nous materials per a augmentar l'autonomia dels vehicles elèctrics

02/01/2022
L'Agència Valenciana de la Innovació finança el desenvolupament de nous materials per a augmentar l'autonomia dels vehicles elèctrics
- Industrias Alegre lidera aquest projecte estratègic, en el qual també participen Itera, Sinfiny Smart Technologies i Aimplas
- Aquests compostos sintètics nous són més lleugers i resistents a impactes, i a més es poden reciclar
- Industrias Alegre lidera aquest projecte estratègic, en el qual també participen Itera, Sinfiny Smart Technologies i Aimplas
- Aquests compostos sintètics nous són més lleugers i resistents a impactes, i a més es poden reciclarL'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) dona suport al desenvolupament de materials i processos sostenibles nous per a elevar l'autonomia i reduir les emissions dels cotxes elèctrics mitjançant la disminució del pes de les seues bateries. L'objectiu és substituir les peces metàl·liques d'aquests dispositius per resines sintètiques -conegudes com a compòsits- amb propietats millorades, amb la finalitat d'alleugerir-los entre un 50 % i un 70 %.

El projecte Lightcar, que lidera Industrias Alegre, i en el qual participen les empreses Itera, Sinfiny Smart Technologies i l'Institut Tecnològic del Plàstic (Aimplas), ajudarà la indústria de l'automoció a completar la transició cap a una mobilitat més sostenible, gràcies al disseny d'una generació nova de vehicles elèctrics més eficients.

Per a assolir aquest objectiu, la reducció del pes s'erigeix en un factor determinant, ja que un cotxe més lleuger requereix menys energia per a impulsar-se. És a dir, amb les mateixes bateries, l'autonomia augmenta considerablement respecte d'automòbils més pesats.

Construïts sobre una estructura d'alumini i acer inoxidable, els acumuladors d'energia actuals representen, de fet, entre el 20 % i el 30 % del pes total d'aquests vehicles. Per aquest motiu, la indústria d'automoció està començant a substituir aquestes peces per materials compostos que permeten reduir-ne el pes a un 70 %.

b>Més lleugers i reciclables

Lightcar aposta pel desenvolupament de compòsits termoplàstics de fibra llarga que destaquen per la seua lleugeresa, rigidesa i resistència a impactes i que, a diferència d'altres productes en el mercat, es poden reciclar i processar mitjançant mètodes convencionals de fabricació, també eficients i amb una generació baixa de residus. En el marc d'aquest projecte estratègic en cooperació, es dissenyarà, a més, un dispositiu d'última generació per a la producció de peces que possibilita la integració dels components electrònics.

Per al vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, es tracta d'una iniciativa clau que genera oportunitats per al reposicionament de la indústria auxiliar de l'automòbil davant dels canvis tecnològics que es deriven de la transició cap als vehicles elèctrics.

"Projectes com ara aquest permeten a les nostres empreses incrementar-ne la competitivitat i liderar el desenvolupament d'una generació nova d'automòbils més eficients i sostenibles", ha destacat.

El projecte està liderat per Industrias Alegre, que se centra en la industrialització i l'obtenció d'un demostrador a escala que permeta validar el material i la tecnologia de fabricació, i disposa de les solucions d'enginyeria d'Itera, que investiga les noves tècniques de disseny de peces complexes per a la substitució de components metàl·lics.

Així mateix, Sinfiny estudia i dissenya les tecnologies avançades de fabricació flexible, mentre que Aimplas investiga les noves configuracions d'estructures de compost multifuncionals basades en compòsits termoplàstics i amb propietats avançades, que permeten alleugerir el pes de les peces i potencien els processos de fabricació de volum gran i cicle curts de fabricació.

Estratègia d'innovació

Lightcar connecta amb l'estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, amb l'eix de processos fabricació de fabricació, automoció i mobilitat i béns d'equip.

Així mateix, el projecte també s'alinea amb les conclusions de diversos dels comités estratègics d'innovació especialitzats (CEIE) que promou l'AVI, especialment amb els d'Automoció i Mobilitat Sostenible i Economia Circular. En el primer cas, s'aposta obertament pel desenvolupament de nous materials per a la reducció del pes dels vehicles; i en el segon, es proposa el desenvolupament de béns de consum més sostenibles i que optimitzen la valorització dels residus.

Galeria d'imatges