Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

L'AVI aprova el seu Pla estratègic de subvencions, que preveu 190 milions per a finançar 1.200 iniciatives d'innovació en 3 anys

11/01/2022
- Aquest instrument de planificació preveu un total de dotze línies de subvenció amb les quals desenvolupar els objectius estratègics de l'AVI
- L'Agència reforçarà, entre altres, les línies que impulsen els projectes estratègics en col·laboració i la compra pública innovadora
- Aquest instrument de planificació preveu un total de dotze línies de subvenció amb les quals desenvolupar els objectius estratègics de l'AVI
- L'Agència reforçarà, entre altres, les línies que impulsen els projectes estratègics en col·laboració i la compra pública innovadoraEl 'Diari Oficial de la Generalitat Valenciana' (DOGV) ha publicat el nou Pla estratègic de subvencions de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) per al període 2022-2024, que preveu la concessió de 190 milions d'euros en ajudes per a impulsar més de 1.200 accions i projectes d'innovació durant el seu període de vigència.

A través d'aquests estímuls, l'Agència pretén incentivar el desenvolupament de solucions innovadores a reptes de gran importància i rellevància econòmica, social i mediambiental per mitjà de la col·laboració d'empreses, universitats, centres d'investigació i instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana.

Amb la finalitat d'optimitzar i quantificar l'eficàcia d'aquests estímuls, aquest instrument d'índole tècnic estableix un marc de gestió, planificació i control de l'activitat en matèria de subvencions, que guiarà l'acció de l'AVI durant aquest any 2022 i els dos anys següents. No obstant això, els efectes del pla es prolongaran, en realitat, fins a 2026, ja que el termini per a executar les ajudes en concurrència competitiva és de tres anys.

"La nostra intenció és impulsar projectes que generen un impacte significatiu en el model productiu de la Comunitat Valenciana, la transformació de la qual, mitjançant la incorporació de coneixement, és el principal objectiu de l'Agència Valenciana de la Innovació", ha assegurat el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche.

Aquest document, que s'ha aprovat per resolució de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, preveu un total de 12 línies de subvenció, dotades amb 52 milions d'euros en el seu primer exercici, per a la consecució de quatre objectius estratègics.

La millora de la connexió entre els diferents agents que constitueixen el sistema d'innovació, la incorporació del coneixement tecnològic en les empreses, la dinamització de la compra pública d'innovació en l'Administració, així com l'augment del contingut tecnològic de les activitats productives, constitueixen les metes principals de l'Agència per a aquestes tres anualitats.

Reforç de les línies d'ajuda

El nou pla estratègic consolida les línies de subvenció vigents en 2021 i que nodreixen la convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva de l'AVI. Destaca, especialment, la que finança de manera específica els projectes estratègics en col·laboració i els de consolidació de la cadena de valor empresarial, que aglutina la meitat de la dotació prevista per a aquest període.

També es preveu un increment progressiu de l'assignació econòmica de les línies de promoció del talent i d'impuls a la compra pública d'innovació (CPI). En el primer cas, els fons assignats incentiven la incorporació de persones investigadores i tecnòlogues en les empreses, així com la realització de doctorats dins dels seus propis equips. I, a més, ajuden a consolidar una xarxa d'agents d'innovació capaç de millorar la connexió de les esferes científica i empresarial.

Pel que fa a la CPI, els estímuls es focalitzen prioritàriament en els ajuntaments i les diputacions, com a sol·licitants de solucions innovadores, així com en les empreses, a fi d'encoratjar-ne la participació en aquesta mena de procediments. Es tracta, per tant, d'una línia complementària a les accions de dinamització de la compra pública innovadora que executa l'Agència en els diferents departaments de la Generalitat i el seu sector públic.

D'altra banda, es constata l'enfortiment del suport que rebien fins ara les unitats científiques d'innovació empresarial, una figura que impulsa l'Agència i es dirigeix a estimular la transferència de coneixement i el desenvolupament de solucions tecnològiques i innovacions per a les empreses de la Comunitat Valenciana.

En la concessió de les ajudes en concurrència competitiva, l'Agència prioritza els projectes alineats amb els reptes i les solucions que prèviament ha identificat el Comité Estratègic d'Innovació de l'AVI, així com les línies mestres de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, que s'acorda amb la Unió Europea i que, en l'actualitat, es troba en procés d'actualització.

Suport al desenvolupament tecnològic, la formació i el disseny

Pel que fa a les línies nominatives, es mantenen les ajudes per a potenciar el desenvolupament d'innovacions en l'entorn sanitari, les ajudes destinades als parcs científics per a impulsar la transferència del coneixement i la tecnologia entre universitat-empresa, així com el suport al desenvolupament i la promoció de les tecnologies innovadores a través de l'aliança Inndromeda. De la mateixa manera, també es donarà suport a l'actualització de competències en col·laboració amb els centres que formen part de la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana (Redit).

La promoció del disseny com a sector i eix estratègic de la innovació és una altra de les línies que continuen actives, a la qual se suma una línia nova que finançarà la posada en marxa de l'Arxiu Valencià del Disseny. Amb aquesta acció, es pretén aprofitar el llegat històric de la Comunitat Valenciana en aquest camp per a generar coneixement innovador i promoure, a més, la connexió entre el teixit productiu i l'ecosistema del disseny.

Totes aquestes actuacions constitueixen les accions prioritàries de l'AVI, que formen part, al mateix temps, de l'estratègia del Govern autonòmic per a la transformació i la millora del model productiu, i s'han dissenyat en sintonia amb el Pla estratègic de la indústria valenciana (PEIV).