Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciència

El Consell quadruplica des de 2015 les ajudes per a l'atracció, la retenció i el reforç de talent científic a la Comunitat Valenciana

20/01/2022
El Consell quadruplica des de 2015 les ajudes per a l'atracció, la retenció i el reforç de talent científic a la Comunitat Valenciana
- La inversió destinada a la consolidació del talent per a la formació d'equips d'investigació va ser de 21 milions en 2015, mentre que en 2022 ascendeix a 85 milions
- La inversió destinada a la consolidació del talent per a la formació d'equips d'investigació va ser de 21 milions en 2015, mentre que en 2022 ascendeix a 85 milions


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha quadruplicat les ajudes al foment i suport a la investigació, el desenvolupament i la innovació en projectes relacionats amb l'atracció, la retenció i el reforç del talent humà per a la formació d'equips d'investigació d'excel·lència, amb una àmplia experiència i vocació internacional i amb un impacte significatiu en la societat i l'economia valenciana.

L'evolució de les inversions evidencia l'aposta de la Generalitat Valenciana per reforçar el sistema de ciència i d'investigació i el foment i la retenció del talent. Mentre que, en 2014 i 2015, la inversió total en aquesta matèria era de 21 milions, en 2022 ascendeix a 85 milions.

Concretament, durant els anys 2014 i 2015, la inversió dedicada per part de la conselleria competent en ciència al programa de promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació a la Comunitat Valenciana era de 21 milions, mentre que en 2022 es destinen 55 milions només a aquest programa. En l'actualitat, amb aquestes subvencions, la Conselleria d'Innovació pretén incrementar els recursos i el potencial del sistema valencià d'R+D+I, promovent la formació, el perfeccionament, així com la mobilitat del personal investigador i l'atracció de talent.

Aquestes polítiques s'emmarquen en l'estratègia de la Generalitat Valenciana per enfortir els grups i les institucions d'investigació de la Comunitat, afavorint l'excel·lència investigadora, el desenvolupament de tecnologies i la seua transferència al teixit productiu valencià, a més de la internacionalització de la cerca i difusió dels resultats de la investigació.

A més, la Generalitat Valenciana ha fet un pas més en la seua aposta per atraure i retindre talent d'excel·lència internacional a les universitats públiques valencianes i centres d'investigació, amb la posada en marxa, fa cinc anys, del Pla GenT per a la contractació de personal investigador de la màxima excel·lència. Aquestes subvencions tenen un pressupost en 2022 de 12 milions, quantia que s'ha incrementat en 10 milions d'euros des de 2018.

També cal tindre en compte la dotació de 2,7 milions destinats a la contractació d'investigadors de la Fundació de la Comunitat Valenciana d'Investigació d'Excel·lència - ValER per a desenvolupar els seus projectes.

Entre altres accions, la promoció de doctorats en empreses per les universitats públiques valencianes té un import d'1 milió d'euros; el Centre d'Envelliment, amb 2,5 milions, serà un pol d'atracció de talent internacional de la màxima excel·lència per a la investigació sobre l'envelliment des d'una aproximació multidisciplinària; ValgrAI, amb 2 milions de pressupost, ha començat a fer passos per a atraure talent jove per a formar-se en intel·ligència artificial; i, finalment, el programa Investigo, amb 9,8 milions, està destinat a finançar els primers passos de joves investigadors/ores, demandants d'ocupació. Totes aquestes accions han sigut impulsades pel Govern Valencià en els últims anys i ascendeixen a una quantia de 85 milions.

La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha assegurat que "el nostre objectiu és buscar l'excel·lència en la investigació científica i tecnològica dels centres d'investigació valencians, mitjançant la consolidació de mesures específiques i el desplegament d'accions noves, per a integrar en el nostre sistema d'R+D+I investigadors líders de caràcter internacional, perquè desenvolupen les seues investigacions a la Comunitat Valenciana".

Galeria d'imatges