Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Any García Berlanga

La Generalitat presenta 'Bienvenido, Míster Marshall!' un musical protagonitzat pels estudiants d'ensenyaments artístics superiors de la Comunitat Valenciana

27/01/2022
La Generalitat presenta 'Bienvenido, Míster Marshall!' un musical protagonitzat pels estudiants d'ensenyaments artístics superiors de la Comunitat ...
- Amb motiu de la celebració del centenari del naixement del cineasta valencià Luis García Berlanga, es presenta una adaptació de teatre-musical de la seua pel·lícula 'Bienvenido, Míster Marshall', un projecte pedagògic que implica més de 200 alumnes de totes les àrees creatives
- Amb motiu de la celebració del centenari del naixement del cineasta valencià Luis García Berlanga, es presenta una adaptació de teatre-musical de la seua pel·lícula 'Bienvenido, Míster Marshall', un projecte pedagògic que implica més de 200 alumnes de totes les àrees creatives


L'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV) presenta els dies 2, 3 i 4 de febrer el musical 'Bienvenido, Míster Marshall! Un musical español', una adaptació del musical que es va realitzar fa quinze anys de la pel·lícula del cineasta valencià Luis García Berlanga.

Dins dels actes que la Generalitat està programant amb motiu de la celebració del centenari del naixement de l'il·lustre director cinematogràfic Luis García Berlanga, l'estudiantat i professorat dels centres adscrits a l'Institut Superior d'Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana presenten una adaptació teatral i musical sobre el guió original de la pel·lícula 'Bienvenido, Míster Marshall', estrenada en 1953.

El projecte teatral, que compta amb la música del compositor Joan Cerveró i José Luis Granell i Jaume Martorell com a directors musical i d'escena, respectivament, és fruit del treball conjunt d'estudiants i professorat dels cinc centres d'ensenyaments artístics superiors de la província de València: el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València, que ha coordinat tot el projecte; l'Escola d'Art i Superior de Disseny de València; l'Escola Superior de Ceràmica de Manises; l'Escola d'Art Dramàtic Superior de València i el Conservatori Superior de Dansa de València, dependents de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital.

Les representacions tindran lloc els dies 2, 3 i 4 de febrer a les 19.30 hores a l'Auditori del Conservatori Superior de Música de València, situat al carrer Cineasta Ricardo Muñoz Suay i l'entrada és gratuïta fins que es complete l'aforament.

La comissionada de Presidència de la Generalitat per a l'Any García Berlanga, Rosana Pastor, ha assenyalat: "Aquest projecte interpretat per alumnes de l'escola on jo em vaig formar és una oportunitat excepcional perquè els joves estudiants d'arts artístiques comencen a provar-se en un ofici que els apassiona". Pastor ha explicat que "'Bienvenido Míster Marshall, un musical español', quant a producció desenvolupada pels i les joves estudiants, suposa que una de les noves generacions puga acostar-se a l'obra de Luis García Berlanga".

La directora de l'ISEACV, Inmaculada Sánchez, ha destacat "l'esforç invertit en la producció i la posada en escena del musical", en el qual han participat 30 docents i més de 200 alumnes de les diferents especialitats "en un esforç compartit, ja que s'ha treballat i assajat fora de l'horari lectiu de l'alumnat i de l'horari laboral del professorat, enmig d'un curs acadèmic amb els seus corresponents exàmens i tot embolicat per una pandèmia".

Inmaculada Sánchez ha subratllat la importància de l'ISEACV com a "nucli que coordina els 13 centres públics d'ensenyaments artístics superiors, i de com els alumnes diplomats d'aquests ensenyaments estan obrint nous camins professionals i nous nínxols d'ocupació".

Joan Cerveró, compositor del musical original que es va estrenar fa 15 anys en una producció de Teatres de la Generalitat i director catedràtic del Conservatori Superior de Música de València, ha destacat que, malgrat que es tracta d'un projecte pedagògic, s'ha aconseguit un alt nivell artístic gràcies a l'esforç dels estudiants. Cerveró també ha destacat "la vigència de l'argument de l'obra de Berlanga, que parla de les aspiracions, els anhels i la manera dels espanyols d'aconseguir-los".

'Bienvenido, Míster Marshall! Un musical español'

Amb la nova producció de teatre-musical, l'ISEACV converteix la cèlebre pel·lícula de Berlanga de l'any 1953 en una faula humorística, en la qual s'afig l'aspecte musical a la recerca d'un espectacle total.

Per als seus artífexs, cent anys després del naixement de Berlanga, i quasi setanta anys després de l'estrena de la pel·lícula, "els elements fonamentals d'aquesta història estan encara vigents en el que és bàsic, perquè Espanya continua sent un país singular, sorprenent, ingenu, complex i vehement, en el qual la visió sarcàstica de la vida domina sobre altres mirades transcendentals".

Així, l'ISEACV proposa una producció "ajustada a les idees, circumstàncies i pressupost d'un projecte pedagògic realitzat per alumnes i professors dels centres d'ensenyaments artístics de València vinculats a l'ISEACV, amb un molt alt nivell artístic i acusada projecció social".

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la comissionada de Presidència de la Generalitat per a l'Any García Berlanga, Rosana Pastor