Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte estratègic en cooperació

L'AVI finança el desenvolupament d'un procés de reciclatge nou d'envasos multicapa per a usar-lo en el calçat, el joguet i la construcció

03/02/2022
- AIJU lidera aquest projecte estratègic, en el qual participa la Universitat Politècnica de València i les empreses Iber Resinas i Revestech
- La iniciativa facilitarà el reciclatge d'aquests envasos sense necessitat de separar les capes i evitarà que aquests residus acaben en l'abocador
- AIJU lidera aquest projecte estratègic, en el qual participa la Universitat Politècnica de València i les empreses Iber Resinas i Revestech
- La iniciativa facilitarà el reciclatge d'aquests envasos sense necessitat de separar les capes i evitarà que aquests residus acaben en l'abocador



L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d'un procés de reciclatge nou que permetrà la recuperació d'envasos multicapa amb un contingut alt de plàstic PET, així com la seua posterior reutilització com a components per als sectors de la construcció, el calçat i el joguet.

La iniciativa, batejada com a RECImPET, està coordinada per l'Institut Tecnològic de Producte Infantil i Oci (AIJU) i disposa de la participació de les empreses Iber Resinas i Revestech, així com de l'Institut de Tecnologia de Materials (ITM) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Es tracta d'un dels projectes estratègics en cooperació a què l'AVI dona suport en el marc de l'última convocatòria d'ajudes en concurrència competitiva.

Aquesta nova tecnologia pretén evitar que els envasos rígids compostos majoritàriament per PET acaben en els abocadors, com passa en l'actualitat, a causa precisament de la presència de diferents materials laminats no compatibles entre si que en dificulten la recuperació.

A través de RECImPET es proposa el desenvolupament d'un material reciclat nou amb aplicacions en diferents indústries, fruit d'un procés de compatibilització de tots els components presents en aquesta mena d'envasos multicapa, sense necessitat de separar-los prèviament al reciclatge.

L'objectiu, per tant, és obtindre un plàstic reciclat nou amb un cost més competitiu que altres alternatives ja presents en el mercat i amb millors propietats mecàniques, gràcies al seu contingut alt de PET.

En la primera fase del projecte, s'ha iniciat la recollida de residus de PET de diverses ubicacions i fabricants d'envasos multicapa amb l'objectiu d'identificar les fonts i els fluxos que segueixen aquestes deixalles, tant en l'àmbit autonòmic com nacional. Una vegada identificats per lots, es recolliran fraccions per a determinar-ne les característiques tècniques.

Al mateix temps, es determinaran els requisits per a obtindre el producte reciclat nou a escala industrial, així com les especificacions que ha de complir perquè es puga usar com a component en sectors com ara el calçat, el joguet i la construcció.

Aquesta iniciativa d'R+D+I permetrà explotar una patent que AIJU i l'ITM-UPV van obtindre fruit d'una col·laboració anterior per a reciclar i valorar aquesta classe d'envasos multicapa. Ara, els dos centres desenvoluparan diversos materials reciclats i seleccionaran les formulacions que oferisquen les condicions òptimes per a desenvolupar-los a escala industrial.

Per a portar a terme aquesta missió, comptaran amb la participació d'altres dos socis, les empreses Iber Resinas i Revestech. La primera és una firma experta en recuperació de plàstics que, en aquest cas, treballarà en la recollida i la classificació de residus PET, i desenvoluparà a escala preindustrial els compostos reciclats nous, així com materials adaptats a la injecció de peces de joguets i l'extrusió de laminatges.

La segona, com a empresa especialitzada en sistemes d'impermeabilització d'exteriors, Revestech definirà, per part seua, els requisits per a l'ús del material reciclat en laminatges, i buscarà, sobretot, la màxima impermeabilitat i flexibilitat. Així mateix, l'equip tècnic col·laborarà també amb empreses del calçat i el joguet per a validar els components reciclats en un entorn real. Aquest procés es completarà amb l'execució d'un estudi del seu impacte mediambiental a través de l'anàlisi de cicle de vida i la capacitat de reciclatge dels productes finals.

Digitalització del teixit productiu i impuls de l'economia circular

La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha destacat la importància de la digitalització del teixit productiu i l'emprenedoria digital "com a elements essencials en el camí cap a la recuperació de la nostra economia i, amb això, cap a la transformació del nostre teixit empresarial, de manera que el fem dinàmic, modern i adaptat a una economia globalitzada cada vegada més competitiva en la qual la innovació i la qualitat es configuren com a factors essencials per al seu èxit".

Per al vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, RECImPET dona resposta des de l'R+D+I al repte mediambiental, un dels desafiaments que ha d'afrontar el nostre sistema productiu. "La transició a l'economia circular ofereix grans oportunitats d'innovació, tal com demostra aquest projecte, que permetrà que les nostres indústries tradicionals aprofiten milers de tones d'envasos que fins ara acabaven en l'abocador", ha assenyalat.

Per part seua, el director d'AIJU, Manuel Aragonés, ha insistit en la necessitat de conscienciar la societat sobre la importància que tenen els plàstics en la nostra vida diària, i ha destacat que el sector del plàstic i els relacionats amb els béns de consum, com ara el joguet i el calçat, entre altres, "estan implicats a fer un món més sostenible". "Aquest projecte contribueix a complir aquest doble objectiu, l'aborda des de la innovació i la tecnologia i implica empreses especialitzades", ha indicat.

RECImPET s'alinea amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a S3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, entronca amb el desenvolupament de béns de consums personalitzats mitjançant la incorporació de processos i materials més eficients, sostenibles i competitius, així com amb el desenvolupament de materials avançats i intel·ligents amb prestacions diferenciades d'impacte ambiental reduït.

D'altra banda, la iniciativa també connecta amb diversos dels reptes del Comité Estratègic d'Economia Circular, que insta a aprofundir en la valorització de residus i en l'obtenció de béns de consum més sostenibles en el seu informe de conclusions.

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera d'Innovació, Carolina Pascual

- Declaracions del vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche