Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte d'innovació

El Consell col·labora en el desenvolupament d'un 'kit' ràpid, fiable i reutilitzable que detecta l'èxtasi líquid en la beguda

05/03/2022
El Consell col·labora en el desenvolupament d'un 'kit' ràpid, fiable i reutilitzable que detecta l'èxtasi líquid en la beguda
- El dispositiu, que s'ha desenvolupat amb suport de l'AVI i està ja en proves, pretén evitar l'ús d'aquesta droga per a cometre delictes anul·lant la voluntat de les víctimes
- En aquest projecte, l'Institut d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic compta amb la col·laboració de l'empresa TRL+, el centre tecnològic Aimplas i el grup ScienceFlows de la UV
- El dispositiu, que s'ha desenvolupat amb suport de l'AVI i està ja en proves, pretén evitar l'ús d'aquesta droga per a cometre delictes anul·lant la voluntat de les víctimes
- En aquest projecte, l'Institut d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic compta amb la col·laboració de l'empresa TRL+, el centre tecnològic Aimplas i el grup ScienceFlows de la UVLa Generalitat Valenciana, per mitjà de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), ha col·laborat amb l'Institut d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), participat per la Universitat de València i la Politècnica, en el desenvolupament d'un 'kit' ràpid, fiable i reutilitzable per a detectar en les begudes l'èxtasi líquid, una de les drogues que anul·len la voluntat i que s'empren per a cometre delictes i agressions.

El dispositiu, que ja es troba en fase de proves, és un instrument eficaç i segur per a detectar aquesta substància i evitar, així, accions delictives o agressions sexuals que es cometen aprofitant els efectes produïts per la ingesta d'aquesta droga. Els casos de submissió química denunciats, que afecten principalment dones, s'han incrementat considerablement en els últims anys, la qual cosa evidencia la necessitat i l'interés per trobar tecnologies de detecció més fiables que acaben amb la impunitat i dissuadisquen del seu ús.

En l'actualitat, en el mercat hi ha diferents tests per a aquesta droga en begudes, que presenten limitacions o inconvenients que redueixen la seua fiabilitat en un entorn real. El valor diferencial del projecte Nosum, com s'ha batejat aquesta iniciativa, és que resol aquests problemes -com la falta d'estabilitat a la llum, els canvis de color poc clars o l'ús d'àcids forts, entre altres- i atorga més fiabilitat a la prova.

El 'kit', que funciona tant amb destil·lats alcohòlics com amb refrescos i una combinació dels dos, consta d'un recipient xicotet que conté el sensor químic i que, mitjançant un simple moviment, és capaç d'agafar una mostra de la beguda i analitzar-la de manera quasi immediata. Si està contaminada, el color del sensor canviarà de groc pàl·lid a roig, mentre que, en cas contrari, podrà seguir consumint-se amb tranquil·litat. A més, el dispositiu pot reutilitzar-se sempre que no registre un positiu, la qual cosa eleva la seua portabilitat i usabilitat.

Noves substàncies a detectar

Nosum ja ha demostrat l'eficàcia del test en la detecció d'èxtasi líquid, una de les drogues de submissió més comuna, si bé l'equip científic està treballant per a sumar noves substàncies al procés d'identificació.

El projecte, en el qual treballa la Unitat Científica d'Innovació Empresarial (UCIE), creada en l'IDM amb fons de l'Agència, compta amb finançament addicional del Ministeri de Ciència i Innovació i del Pla Nacional sobre Drogues.

En la seua execució, l'IDM ha col·laborat amb l'empresa tecnològica valenciana TRL+ des de les etapes primerenques de desenvolupament, la qual cosa ha permés accelerar la definició de prototips. Així mateix, es compta també amb l'ajuda d'Aimplas per a definir tant el tipus de plàstic del dispositiu com el seu disseny de fabricació. Finalment, l'estudi d'usabilitat del test s'està desenvolupant en col·laboració amb el grup d'investigació ScienceFlows, de la Universitat de València, en el marc d'un projecte de l'Agència Nacional de Lluita contra Drogoaddicció, que depén del Ministeri de Sanitat.

Segons la catedràtica de Química Orgànica i directora de l'IDM, Ana Costero, que és, a més, la investigadora responsable de la UCIE, Nosum podria eixir al mercat en "un breu termini amb un pla de negocis validat, clients primerencs i capitalització adequats per a garantir la viabilitat empresarial" per mitjà d'una filial del mateix centre.

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche, ha destacat que la investigació aplicada contribueix a la resolució de problemes d'interés general, com l'ús de drogues per a anul·lar la voluntat de les víctimes de delictes. "Aquest projecte evidencia la capacitat del nostre sistema d'innovació per a oferir respostes creatives i eficaces en un àmbit com el de la salut, en el qual hem de potenciar la transferència de coneixement per a construir un clúster empresarial concorde al seu pes científic", ha destacat.

El projecte s'alinea amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com S3, que la coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i que recull com a objectiu operatiu l'increment de la qualitat de vida i la salut.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del vicepresident executiu de l'Agència, Andrés García Reche