Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

El Consell finança un projecte d'investigació per a produir aliments amb proteïnes vegetals alternatius als productes carnis

12/03/2022
El Consell finança un projecte d'investigació per a produir aliments amb proteïnes vegetals alternatius als productes carnis
- La iniciativa denominada VEGEXT s'engloba dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Generalitat Valenciana per la qual es destina un total de 3,3 milions d'euros a impulsar projectes innovadors
- La iniciativa denominada VEGEXT s'engloba dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Generalitat Valenciana per la qual es destina un total de 3,3 milions d'euros a impulsar projectes innovadors


La Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital finança amb 300.000 euros la investigació desenvolupada per l'Institut Tecnològic de l'Alimentació (Ainia) per a crear aliments amb proteïnes vegetals, alternatius als productes carnis de procedència animal.

El projecte denominat VEGEXT s'engloba dins de l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Generalitat València per la qual es destina un total de 3,3 milions d'euros a impulsar projectes innovadors desenvolupats en els onze instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana amb el propòsit de contribuir a la transformació del teixit productiu de la nostra societat.

El projecte VEGEXT sorgeix davant de l'augment de la demanda d'aliments alternatius als productes de procedència animal, ja que en els últims anys les persones consumidores mostren cada vegada més preocupació pel seu entorn, la seua salut i el benestar general.

Per a fer-ho, des d'Ainia s'estan estudiant alternatives vegetals d'alimentació que puguen donar resposta a les noves necessitats que planteja el mercat.

La investigació proposa utilitzar un mètode d'extrusió que es podria aplicar a diferents fonts de proteïnes com ara cereals, lleguminoses i insectes, entre altres, amb les quals es generarien estructures anàlogues a les càrnies, que serien una alternativa a la proteïna animal.

En concret, Ainia ha introduït estudis tecnològics innovadors en l'extrusió de productes com la soja, el pésol, l'arròs, el cànem, les creïlles, o els insectes com el 'Tenebrio molitor', amb el qual ha aconseguit obtindre textures que s'assemblen a la carn i amb això ha desenvolupat prototips d'hamburgueses i de 'nuggets'.

El repte tecnològic més gran es planteja a l'hora d'atorgar a l'aliment vegetal generat les propietats de sabor, textura, suculència i color característiques dels productes carnis, ja que el consumidor habitual de carn està habituat a una experiència plaent que relaciona amb aquestes propietats.

Per a donar solució a aquest repte, Ainia ha aplicat la tecnologia d'extrusió en dos vessants. D'una banda, l'extrusió d'alta humitat li ha permés obtindre productes vegetals d'aspecte fibrós, homogeni i humit, anàlegs als carnis, que poden ser consumits directament. En aquest cas s'han utilitzat diferents combinacions i proporcions de les proteïnes d'estudi prenent com a base la soja i el pésol, amb l'objectiu d'aconseguir textura que s'assemble al pollastre.

I, d'altra banda, amb l'extrusió de baixa humitat s'han obtingut productes amb proteïna texturitzada que per a ser consumits primer s'han d'hidratar. En concret, en un estudi realitzat ha constatat el potencial del cànem per a l'obtenció d'hamburgueses amb una textura i una sensació molt semblants a la càrnia.

Galeria d'imatges