Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovación

El comité d'especialistes en descarbonització proposa a Carolina Pascual els reptes prioritaris per a reduir les emissions de diòxid de carboni

24/03/2022
- L'equip tècnic de l'Agència Valenciana de la Innovació es reuneix per segona vegada per a concretar els principals reptes, entre els quals s'inclou incrementar la producció autòctona d'electricitat d'origen renovable
- Forma part del pla del Consell per a ajudar el teixit productiu a reduir i eliminar les emissions en el marc de la transició energètica
- L'equip tècnic de l'Agència Valenciana de la Innovació es reuneix per segona vegada per a concretar els principals reptes, entre els quals s'inclou incrementar la producció autòctona d'electricitat d'origen renovable
- Forma part del pla del Consell per a ajudar el teixit productiu a reduir i eliminar les emissions en el marc de la transició energèticaEl Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en Descarbonització, que coordina el professor Avelino Corma, ha proposat a la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, els principals reptes i oportunitats d'innovació per a ajudar les empreses de la Comunitat Valenciana a reduir-ne les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

L'increment de la producció d'electricitat d'origen renovable, la millora de l'eficiència energètica en els processos productius i la mobilitat, o la substitució dels combustibles fòssils en les indústries intensives en l'ús d'energia tèrmica, són alguns dels desafiaments que ha identificat aquest equip multidisciplinari, que integra representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat, i que assessora l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) en la cerca de solucions tecnològiques capaces de fer front al canvi climàtic.

La consellera Pascual ha presidit així la segona sessió de treball d'aquest comité tècnic, que forma part del pla de la Generalitat per a avançar en la transició energètica de la Comunitat i, especialment, de la seua indústria. En la seua intervenció, Pascual ha agraït el compromís de les persones participants, que amb la seua capacitat i coneixement contribueixen, no només a rebaixar, eliminar i neutralitzar les emissions de diòxid de carboni, sinó també a reduir la nostra dependència dels combustibles fòssils.

"La crisi energètica, derivada de la invasió d'Ucraïna, i els efectes que està causant en pràcticament tots els sectors, fan que la tasca en la qual us heu involucrat siga determinant", ha subratllat Pascual, que ha insistit que "la ciència i la innovació ens donen respostes en moments crítics".

Accions enfront de "l'emergència climàtica"

La titular d'Innovació ha reiterat, a més, l'aposta de la Generalitat per impulsar mesures estructurals que permeten fer front a aquesta "emergència climàtica". Una línia d'actuació estratègica que implica "accelerar tots els processos de renovables" i incentivar al màxim la investigació i la translació a la indústria de nous combustibles com l'hidrogen verd.

En la determinació d'aquestes solucions està treballant de manera activa el grup d'especialistes impulsat per l'AVI, que ha situat entre les seues prioritats l'increment de la producció d'electricitat d'origen renovable a fi d'elevar l'índex d'autoproveïment de la Comunitat, que en l'actualitat se situa al voltant del 30 %, així com la substitució dels combustibles fòssils en les indústries intensives en consum d'energia.

La millora de l'eficiència energètica, tant en les empreses com en el transport, l'optimització de l'emmagatzematge i la gestió de l'energia, o el foment de les matèries primeres alternatives i de l'economia circular com a via per a reduir les emissions de diòxid de carboni, són uns altres dels reptes plantejats per aquest equip multidisciplinari, que ja ha començat a definir propostes concretes de desenvolupament a fi d'oferir respostes, des de la innovació, a cada un d'aquests desafiaments.

Anticipar-se a la nova regulació

El CEIE en Descarbonització naix amb un doble objectiu: elevar, en primer lloc, els nivells de sostenibilitat del nostre entorn i, en segon, oferir solucions innovadores perquè els sectors productius es puguen adaptar i anticipar al marc regulador que està ultimant Brussel·les perquè Europa esdevinga en 2050 el primer continent climàticament neutre.

En aquesta direcció apunta la Llei climàtica europea, aprovada l'any passat, però també l'Avantprojecte de llei de canvi climàtic i transició ecològica que està elaborant el Govern Valencià, que s'ha marcat com a meta la reducció d'un 40 % de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle (respecte a 1990) abans d'acabar aquesta dècada.

Coordinat pel professor Avelino Corma, premi Princesa d'Astúries d'investigació científica i tècnica en 2014, el CEIE integra en la seua composició els tres pilars del sistema d'innovació: la ciència, la tecnologia i l'empresa.

Com a representants de la comunitat científica, a més de Corma, hi participen Eliseo Monfort (Universitat Jaume I de Castelló); Emilia Morallón (Universitat d'Alacant); María del Carmen Román (Universitat d'Alacant), i José Manuel Serra (ITQ UPV-CSIC). Així mateix, Manuel Aragonés (AIJU), José Antonio Costa (Aimplas), Marta García (ITE) i Gustavo Mallol (ITC) proporcionen el coneixement i l'experiència acumulada en els instituts tecnològics.

El teixit productiu aporta, amb l'aval de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) pel seu caràcter innovador, un total de set representants, que treballen en defensa de l'interés general durant el desenvolupament dels comités. Es tracta d'Alberto Echavarría (Ascer), Javier Cervera (Baleària), Alicia Rubio (BP), Óscar Nasarre (Cemex), Cecilia Berganza (Cemex), Jesús Carretero (Quimacova) i Carlos Miguel Casas (Vectalia).

El director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, i la directora general d'Indústria, Empar Martínez, també formen aquest grup, els quals en aquesta segona sessió han plantejat les primeres solucions als reptes compatibles amb les capacitats científiques, tecnològiques i empresarials que disposa la Comunitat Valenciana.

La pròxima reunió tindrà lloc, previsiblement, en la primera setmana de maig i s'hi analitzarà l'impacte social, econòmic i mediambiental dels reptes-solució; a més, es proposaran actuacions i incentius per a garantir el desenvolupament i la implementació de les propostes d'innovació plantejades en el marc del Comité. L'objectiu, en qualsevol cas, és que l'AVI puga comptar amb les conclusions d'aquest grup d'especialistes en el primer semestre de l'any.