Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova la col·laboració amb el Fons Valencià per la Solidaritat per a empoderar les dones de la comarca de Chiquitos a Bolívia

01/07/2022
  • Es pretén reactivar l'economia local del sector turístic liderat per dones a través de la creació i enfortiment de rutes turístiques sostenibles
  • La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica destina 250.000 euros per al desenvolupament del projecte

El Consell ha aprovat el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i el Fons Valencià per la Solidaritat per a desenvolupar el projecte ‘El turisme a Chiquitos: una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona’.

L’objectiu d’aquest conveni és millorar l’autonomia econòmica de la dona a través de la creació i l’enfortiment de productes turístics sostenibles, principalment liderats per dones chiquitanes als municipis bolivians de San Ignacio de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré.

Al seu torn, es pretén reactivar l’economia local del sector turístic liderat per dones en aquests municipis mitjançant la creació i l’enfortiment de rutes turístiques sostenibles. En aquest context, es busca generar millors ingressos a les dones chiquitanes que lideren el sector turístic per a assolir una oferta turística sostenible que estiga disponible durant tot l’any.

La Conselleria de Cooperació destina 250.000 euros per a finançar aquest projecte que s’executarà als municipis bolivians de San Ignacio de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, per a contribuir a l’autonomia econòmica de la dona a través de la reactivació del sector turístic, que representa aproximadament el 20 % del seu producte interior brut.

La iniciativa inclou activitats com la realització d’inversions reduïdes que permeten comptar amb rutes enfortides i en funcionament, a més d’estar equipades amb el mínim necessari per a rebre visites.

A més, es preveuen activitats que generen capacitats locals que permeten l’autogestió dels titulars de drets que conformen les rutes, principalment dones indígenes que podran millorar la seua autonomia econòmica.

De la mateixa manera, per a generar un impacte immediat de reactivació econòmica, s’organitzaran esdeveniments que permeten generar ingressos i posar a prova les rutes creades. Així mateix, es realitzaran iniciatives de sensibilització a la Comunitat Valenciana, que permeten la socialització dels resultats i el treball realitzat.

Accions previstes

Entre les accions previstes a través d’aquesta col·laboració s’inclou la identificació d’iniciatives turístiques liderades per dones de la comarca de Chiquitos que puguen formar part de les rutes turístiques de San Ignacio de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré; la definició de temes i continguts per a aquelles dones emprenedores que decidisquen formar part del projecte, i la senyalització turística, l’adquisició d’equipament i la construcció de la marca.

Així mateix, es realitzarà un intercanvi d’informació entre les diverses rutes i es desenvoluparà un procés de capacitació orientat a les dones participants en qüestions com l’artesania, el disseny i la costura, l’atenció al client o les vendes.

Per a donar visibilitat al projecte s’organitzarà una desfilada de moda ètnica en San Ignacio de Velasco; un festival d’art per a la conservació a Santiago de Chiquitos; un festival de música barroca i teatre de Chiquitos, i un congrés internacional d’art rupestre sobre les pintures de Roboré.

El Fons Valencià per la Solidaritat és una associació sense ànim de lucre constituïda en 1992 i integrada per 125 ajuntaments i 9 mancomunitats de municipis de la Comunitat Valenciana. Té com a principal objectiu canalitzar la solidaritat dels municipis socis i la ciutadania mitjançant la cooperació internacional al desenvolupament, l’educació per a la ciutadania global i l’acció humanitària d’emergència, per a contribuir a crear un món més just en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.