Presidència

El Consell subscriu un conveni amb l’FVMP per a col·laborar amb les entitats locals en matèria de finançament europeu durant 2022

22/07/2022
  • La Generalitat col·labora amb la Federació Valenciana de Municipis i províncies mitjançant una subvenció de 150.000 euros
  • L’objecte és assessorar aquestes entitats i incrementar així les seues possibilitats d’accés als diversos fons europeus

El Consell ha autoritzat la subscripció d’un conveni de col·laboració entre la Presidència de la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) per a fomentar el coneixement i assessorar les entitats locals en matèria de finançament europeu, i incrementar així les seues possibilitats d’accés als diversos fons.

Per a fer-ho, la Generalitat concedeix una subvenció de 150.000 euros prevista en la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022, i inclosa en el Pla estratègic de subvencions de la Presidència de la Generalitat i els seus organismes públics per al període 2021-2023.

Les despeses subvencionables per mitjà d’aquest conveni corresponen a les despeses de personal i les de funcionament i desenvolupament del programa per part de l’FVMP, per a dur a terme la funció de facilitar l’accés al finançament europeu de les entitats locals.

En concret, l’activitat, que es realitzarà de manera conjunta i s’emmarca en aquest conveni, consistirà en la gestió de la base de dades creada en el primer conveni que es va subscriure en aquest sentit; la gestió del correu electrònic eurofvmp@fvmp.org com a canal de comunicació amb les entitats, sobre consultes i informació relativa a fons europeus; el manteniment i la creació de contingut de la pàgina web portaeuropa, i per a les xarxes socials, la creació de publiinformació i la realització de formació a distància en matèria de fons europeus, dirigida a personal tècnic i càrrecs electes.

Així mateix, s’assistirà a esdeveniments, jornades informatives, congressos i/o reunions sobre fons europeus d’interés; s’organitzaran seminaris, cursos i sessions formatives per part de l’FVMP, i també es realitzaran trobades amb ajuntaments, mancomunitats, organismes o institucions, nacionals o europees, que exercisquen tasques relatives a la implementació de fons europeus.

Les activitats també preveuen la formació, el seguiment i la coordinació del personal tècnic contractat per ajuntaments i mancomunitats per a la captació de fons europeus en el marc del Pla nacional de recuperació, transformació i resiliència, tot això d’acord amb les directrius impartides pels òrgans competents de la Generalitat.

Justificació

La Generalitat i l’FVMP comparteixen objectius i interessos comuns en l’àmbit local, concretament en la promoció i el foment de l’activitat municipal i en la defensa de l’autonomia municipal i la suficiència financera de les entitats locals de l’àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies és l’associació amb més implantació, constituïda pels municipis, les províncies i la resta d’entitats locals de la Comunitat Valenciana per a la defensa i la promoció dels interessos de l’autonomia local i dels interessos locals.

A més, l’FVMP té un caràcter europeista arrelat i, tal com queda recollit en l’article 5é.1.c dels seus estatuts, té com a objecte el desenvolupament i la consolidació de l’esperit europeu en l’àmbit local, basat en l’autonomia i la solidaritat entre les entitats locals.

D’altra banda, la negociació del marc operatiu i el nou període 2021-2027 suposa una finestra d’oportunitats per al disseny de l’estratègia en el desenvolupament de la política de cohesió i l’apoderament de les entitats locals mitjançant la gestió de fons. Per això, es fa imprescindible la col·laboració necessària entre la Generalitat i l’FVMP en la configuració d’una estratègia d’accés i cerca de finançament municipal a través dels fons oferits per la Unió Europea.