Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell col·labora amb l’Associació de Dissenyadors per a impulsar la innovació en el teixit productiu a través del disseny

29/07/2022
  • El conveni entre l’AVI i l’ADCV preveu la creació d’un observatori per a avaluar l’impacte del disseny i proposar millores
  • S’optimitzarà el kit d’autodiagnòstic per a empreses amb una nova escala que estima l’ús i l’orientació del disseny en les empreses

El Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) amb la finalitat d’impulsar accions que permeten reforçar el disseny com a sector estratègic i eix transversal de la innovació aplicada al teixit productiu.

L’acord, que preveu una aportació de 150.000 euros, afavorirà la integració del disseny en les empreses per a elevar-ne la productivitat i la competitivitat en el mercat global a través de tres grans eixos d’actuació: la creació de l’Observatori de l’Impacte del Disseny, OID!; la implementació de l’escala d’orientació al disseny com a eina digital per a l’autodiagnòstic empresarial, i la identificació d’un sistema d’indicadors amb el qual avaluar de manera efectiva la capacitat d’innovació de les diverses organitzacions.

D’aquesta manera, l’OID! s’erigeix en un espai referent en investigació i innovació centrat en l’anàlisi i la difusió de l’impacte del disseny en la societat, amb el focus situat especialment en les empreses i la indústria. Aquesta iniciativa es fonamenta en els projectes que, des de 2018, ha desenvolupat l’ADCV amb suport de l’AVI, que se centren en la generació de coneixement per a satisfer les necessitats del teixit productiu a través del disseny.

Aquest observatori té com a principals objectius l’anàlisi de l’impacte del disseny en la societat i la seua evolució, la proposta d’àrees de millora i eines que faciliten una gestió eficaç del disseny, així com la difusió d’aquestes fites, exercint de pont entre les esferes científica i acadèmica i la societat.

També en el marc d’aquesta iniciativa, es desenvoluparà l’escala d’orientació al disseny, a fi que les empreses puguen avaluar de manera objectiva i quantitativa el seu ús i orientació al disseny. Aquest nou recurs s’integrarà, al seu torn, en el kit d’autodiagnòstic D-Toolbox, un instrument d’anàlisi impulsat per l’ADCV que també se sotmetrà a millores significatives al llarg de l’exercici.

Precisament per a estudiar els diversos factors que incideixen en la millora de la capacitat d’R+D+I de les empreses a través del disseny, s’avançarà en estudi i definició d’uns indicadors d’innovació homogenis que permeten demostrar aquesta correlació. 

El conveni entre l’AVI i l’ADCV reforça així les polítiques públiques de suport al disseny impulsades per la Generalitat l’any en què València ostenta la capitalitat mundial, després que es designara pel World Design Forum.