Sanitat Universal i Salut Pública
Salud mental

L’Alqueria de Moret de Picanya acollirà un dels tres primers centres de dia de salut mental per a xiquets, xiquetes i adolescents projectats per Sanitat

29/07/2022
L’Alqueria de Moret de Picanya acollirà un dels tres primers centres de dia de salut mental per a xiquets, xiquetes i adolescents projectats per ...
  • L’Alqueria de Moret de Picanya acollirà un dels tres primers centres de dia de salut mental per a xiquets, xiquetes i adolescents projectats per Sanitat
  • La inversió ascendeix a 420.000 euros i la previsió és que les instal·lacions puguen començar a prestar servei abans de la fi d’any
  • L’Ajuntament de Picanya ha cedit aquest edifici històric que es condicionarà perquè albergue un dels nou centres de dia infantojuvenils previstos en el Pla de salut mental
  • Miguel Mínguez explica que les gestions per a dos centres més a Alacant i Castelló estan molt avançades

L’Alqueria de Moret de Picanya acollirà un dels tres primers centres de dia de salut mental per a xiquets, xiquetes i adolescents projectats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, i l’alcalde de Picanya, Josep Almenar, han anunciat l’acord assolit per a la cessió de les instal·lacions per part del municipi en benefici de la Conselleria.

La Conselleria de Sanitat invertirà 420.000 euros per a condicionar l’espai i la previsió és que les instal·lacions puguen començar a prestar servei abans de la fi d’any, segons ha explicat Miguel Mínguez.

“Una de les principals línies d’actuació de la Conselleria de Sanitat, especialment arran de la pandèmia per coronavirus, consisteix a impulsar les accions relacionades amb la salut mental i, en concret, amb la que afecta la població infantojuvenil”, ha explicat Mínguez.

En aquesta mena de centres, previstos en el Pla de salut mental, els menors romanen hospitalitzats al llarg del dia (no pernocten), estan escolaritzats i participen en activitats terapèutiques amb personal especialitzat. La Conselleria de Sanitat ha programat la posada en marxa d’un total de 9 centres d’aquestes característiques.

Els tres primers que entraran en servei tindran 30 places cada u i se situaran, a més de Picanya, a les àrees metropolitanes de Castelló i Alacant, on ja estan molt avançades les gestions per a habilitar els respectius hospitals de dia.

El centre de Picanya, que obrirà fins a les 17.00 hores, estarà proveït de sala de teràpia; consulta d’Infermeria; quatre consultes per a Psiquiatria/Psicologia/Treball Social; dues consultes per a Teràpia Ocupacional/Docència; aula amb projector; ludoteca o sala de jocs compartida amb la Unitat de Salut Mental Infantil i de l’Adolescència del departament (USMI); cuines, i pati.

El centre l’atendran dos professionals de psiquiatria, tres de psicologia, treballador/a social, personal d’infermeria, terapeuta ocupacional, TCAE, auxiliar administratiu i dos docents.

Reforçar les unitats de salut mental infantojuvenil

A més dels tres hospitals de dia, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha creat 259 places noves per a treballadors/ores de Salut Mental en el marc del procés de creació de 6.000 places estructurals noves, l’increment de plantilla més important que s’ha escomés en la història del Sistema Valencià de Salut.

70 d’aquestes 259 places s’han destinat a impulsar el pla de xoc d’atenció infantojuvenil, que preveu, a més de la creació dels tres hospitals de dia (un per província), l’organització d’equips comunitaris per a reforçar les unitats de salut mental infantojuvenil en la resta de departaments de salut.

Junt amb aquestes iniciatives, se n’estan portant avant altres com la col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a la millora de l’acompanyament emocional i de salut mental de l’alumnat, la detecció precoç de patologies i la posada a punt de protocols, pautes i mesures de suport, així com dels plans terapèutics específics per a l’alumnat amb problemes mentals.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats