Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

Josefina Bueno anuncia una línia d’investigació vinculada a la regeneració del Baix Segura

30/07/2022
Josefina Bueno anuncia una línia d’investigació vinculada a la regeneració del Baix Segura
  • Josefina Bueno ha acudit al palau del Marqués de Rafal d’Orihuela per a reunir-se amb el director de l’Oficina del Pla Vega Renhace, Antonio Alonso

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha anunciat que, des de la Conselleria, s’està treballant a llançar una línia d’investigació relacionada amb el pla de regeneració del Baix Segura i vinculada al marc d’actuació del pla Vega Renhace de la Generalitat Valenciana.

Josefina Bueno ha acudit al palau del Marqués de Rafal d’Orihuela per a mantindre una reunió de treball amb el director de l’Oficina del Pla Vega Renhace, Antonio Alonso. Es tracta de la primera activitat i visita d’un conseller que acull aquest històric immoble després que el president, Ximo Puig, anunciara la setmana passada que ja és seu de la Generalitat.

En aquesta reunió de treball, la consellera ha informat que les diferents direccions generals de la Conselleria treballen en projectes com la gestió intel·ligent del patrimoni cultural, la creació de districte digital a Orihuela o l’obertura d’un centre d’investigació agroalimentària al campus de la UMH a Orihuela.

Segons la consellera, “des de la Conselleria eixiran línies d’actuació que vagen en la mateixa direcció que el pla Vega Renhace a fi de fer valdre la investigació entorn de qüestions com el patrimoni o el canvi climàtic del Baix Segura. Aquestes línies d’actuació no se circumscriuen al municipi d’Orihuela, sinó que abasten els 27 municipis de la comarca”.

Josefina Bueno ha afegit que “les direccions generals treballen per posicionar Orihuela i aquesta seu com a referent en la gestió intel·ligent del patrimoni cultural, basant-se en el coneixement expert de diferents camps”. També ha explicat que la creació de districte digital a Orihuela suposarà tindre un espai físic i virtual dedicat a investigar les implicacions culturals, socials i econòmiques de l’ús de la tecnologia digital i la seua divulgació en el públic en general. Aquestes línies de treball se centren a posar en marxa tres de les actuacions recollides i previstes en les conclusions de l’estratègia integral per a la resiliència del Baix Segura amb la qual el Consell va iniciar el pla Vega Renhace.

Per la seua banda, Antonio Alonso ha emfatitzat, seguint la línia de propostes de la consellera, la necessitat que el pla Vega Renhace vaja més enllà de l’atenció de l’emergència de setembre de 2019 i siga una eina amb la qual, per mitjà de la investigació, es faça progressar i avançar la comarca en diferents àmbits, i, d’aquesta manera, es convertisca en un centre de referència. La consellera comparteix, i així ho ha emfatitzat, aquesta mateixa filosofia de pla d’actuació Vega Renhace.

Abans de la reunió, Alonso ha mostrat a la consellera les estades i els avantatges del palau amb la finalitat de traslladar-li totes les possibilitats que aquest immoble de més de 2.000 metres quadrats ofereix per a poder allotjar nombrosos projectes. Tant Alonso com Bueno han acordat concertar una pròxima reunió en aquesta seu de Presidència al Baix Segura amb els directors generals de la Conselleria per a presentar les accions concretes de cada una de les actuacions.

Obertura al públic i usos

Des del pla Vega Renhace ja s’està treballant en la preparació d’una agenda i calendari d’activitats amb motiu de la celebració d’unes jornades a portes obertes del palau del Marqués de Rafal perquè qualsevol persona puga accedir i visitar-lo, tal com va anunciar Ximo Puig en la seua visita, la setmana passada, al nou immoble de la Generalitat. El president va emfatitzar en aquell acte que es tracta d’un “un patrimoni de tota la ciutat i que serà per a tots els ciutadans”.

Els treballs de condicionament de tots els espais no cessen per tal de poder celebrar aquestes jornades com més prompte millor i crear un espai museístic i cultural. L’immoble també acollirà l’Oficina del Pla Vega Renhace, el Centre d’Estudis d’Extrems de l’Aigua i l’Arxiu Històric del Marquesat, clau per a entendre la conformació de gran part dels municipis del Baix Segura.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones de la consellera de Innovación, Universidades, Ciencia y Sociedad Digital, Josefina Bueno