Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Internacional de la Planificació Familiar

L’ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració es duplica a la Comunitat Valenciana des de 2017

02/08/2022
  • Les persones expertes els prescriuen com a primera opció per a totes les dones, per la seua eficàcia i duració
  • La Conselleria de Sanitat en va generalitzar el finançament en tots els departaments en 2017 i és de les poques autonomies que assumeix el cost
  • La xifra de consultes i pacients que s’han atés en els prop de 80 centres de Salut Sexual i Reproductiva s’acosta al nivell prepandèmia
  • Cada 3 d’agost es commemora el Dia Internacional de la Planificació Familiar

L’ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga duració (els LARC per les sigles en anglés de Long-acting Reversible Contraception) tendeix a l’alça a la Comunitat Valenciana. Les persones expertes els prescriuen com a primera opció per a totes les dones, perquè consideren que són sistemes eficaços i duradors, entre altres avantatges.

A més, són finançats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que, de fet, ha duplicat la despesa en aquesta partida des de 2017, quan en va assumir i en va estendre el finançament a tots els departaments. Les dades es donen a conéixer amb motiu del Dia Internacional de la Planificació Familiar, el 3 d’agost.

Els LARC són els dispositius intrauterins (DIU) hormonals i no hormonals, els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables. Són els mètodes recomanats com a primera opció contraceptiva per a totes les dones, incloses les joves, des dels centres de Salut Sexual i Reproductiva, per diverses raons. En el cas de relacions esporàdiques, això sí, s’aconsella combinar-los amb l’ús del preservatiu per a previndre també infeccions de transmissió sexual (ITS).

“Els anticonceptius reversibles de llarga duració són segurs i altament eficaços, amb taxes d’embaràs inferiors a l’1 %, fonamentalment a causa del fet que eviten les fallades en el compliment per part de les usuàries que requereixen altres mètodes anticonceptius; duren entre 3 mesos i 5 anys, i, com el seu propi nom indica, permeten una recuperació immediata de la fertilitat després de retirar-los”, ha explicat José María Marí, doctor jubilat recentment del Centre de Salut Sexual i Reproductiva de Xirivella-Alaquàs, i actualment vicepresident de la Societat Valenciana de Contracepció i Salut Reproductiva.

A més, aquests sistemes són finançats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a garantir l’equitat en l’accés i la qualitat en l’atenció a la salut sexual i reproductiva, en compliment de la Llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs. De fet, l’adquisició i l’ús d’aquests sistemes està generalitzat des de 2017 en tots els departaments de salut.

Com a avantatges addicionals, José María Marí hi ha afegit que els LARC tenen escassos efectes adversos i aporten beneficis no anticonceptius, “com ara disminució del dolor i el sagnat menstrual, a més de ser els anticonceptius amb una millor relació de cost/efectivitat”.

Així les coses, la prescripció dels LARC experimenta un creixement sostingut a la Comunitat Valenciana, on ha passat de 6.700 unitats en 2017 a 12.000 en 2019, 15.600 en 2021 (quan es va multiplicar per 2,3 respecte a 2017) i ja són quasi 10.000 des que va començar 2022. La tendència a l’alça de la sèrie històrica es va truncar per la pandèmia en 2020, quan es van prescriure 11.000 unitats, però es va recuperar en l’exercici següent.

En paral·lel, la partida destinada a aquest efecte també ha augmentat perquè la sanitat valenciana és una de les poques que finança aquests sistemes, tal com estableix la Llei de salut sexual i reproductiva, amb una despesa que ha passat de 660.000 euros en 2017 a més d’1.300.000 en 2021, i ja ronda els 900.000 en 2022.

Dones de 20 a 39 anys: perfil més atés als centres de Salut Sexual

Les dones de la Comunitat Valenciana tenen accés a aquests mètodes anticonceptius finançats amb independència de quin siga el seu centre de salut, perquè Atenció Primària treballa en coordinació amb els prop de 80 centres de Salut Sexual i Reproductiva que hi ha a la Comunitat Valenciana.

En aquests centres, la xifra de consultes i persones ateses s’acosta progressivament als nivells previs a la pandèmia, d’acord amb el balanç d’activitat del primer semestre. Així, des que va començar 2022 s’han atés 216.000 consultes realitzades per 88.000 pacients, enfront de les 230.000 atencions i els 93.500 pacients de 2019.

Les persones ateses són majoritàriament dones (en 2022, en una proporció de 94 % enfront del 6 % d’homes) i amb edats compreses entre els 20 i 39 anys (59 %), seguides de la franja d’edat de 40 a 59 anys (30 %).