Presidència

La Ciutat de les Arts i les Ciències aplicarà des de hui mesures del pla d’estalvi energètic

02/08/2022
La Ciutat de les Arts i les Ciències aplicarà des de hui mesures del pla d’estalvi energètic
  • Els edificis apagaran els llums a les 22.00 hores i se suspenen les enceses especials
  • El complex es troba immers en una sèrie de projectes de sostenibilitat i eficiència energètica que inclouen la implantació d’energies renovables, com ara geotèrmia; solucions d’arquitectura bioclimàtica, i instal·lació de plaques solars a les terrasses del museu

La Ciutat de les Arts i les Ciències aplicarà des de mateix, sense esperar els terminis marcats, la gran majoria de les mesures del pla d’estalvi energètic aprovat ahir pel Govern. Els edificis apagaran la il·luminació a partir de les 22.00 hores, es fixaran les condicions de climatització establides i se suspenen les enceses especials de caràcter social per a donar prioritat a la rebaixa del consum.

La temperatura ambient als recintes habitables condicionats no serà inferior, a l’estiu, als 27 °C i a l’hivern, no superarà els 19 °C. Les condicions de temperatura esmentades estaran referides al manteniment d’una humitat relativa compresa entre el 30 % i el 70 %. Així mateix, es garanteix que les portes no romanguen obertes de manera permanent, amb el balafiament energètic consegüent per les pèrdues d’energia a l’exterior, independentment de l’origen renovable, o no, de l’energia utilitzada.

L’enllumenat dels edificis desocupats es mantindrà apagat des de les 22.00 hores, a partir de les quals només romandrà el d’emergència de les zones comunes del complex. També s’ha previst avançar les inspeccions d’eficiència energètica per a garantir el funcionament més eficient possible i acomplir el reial decret.

Quant a les il·luminacions especials que la Ciutat de les Arts i les Ciències    realitza en els últims anys per a visibilitzar problemes socials i ambientals d’interés general, s’ha decidit donar prioritat a les mesures d’estalvi energètic i, per tant, suspendre aquesta classe d’accions solidàries. Aquesta mesura ha sigut rebuda amb comprensió per les associacions i les entitats sol·licitants d’enceses amb què s’ha contactat, i s’hi han unit en un gest de solidaritat.

‘Portes humides’ al CaixaForum

Quant a la mesura que al·ludeix al tancament de portes per a evitar el balafiament energètic, cal esmentar l’excepció de l’edifici Àgora que alberga CaixaForum València. En aquest cas, les ‘portes humides’ (les més pròximes als llacs) romanen obertes justament per a garantir la correcta ventilació dels espais comuns de CaixaForum, que no disposen d’un sistema propi de climatització, cosa que suposaria incórrer en l’esmentat balafiament energètic. No en va, CaixaForum València disposa d’un certificat Leed Platinum (líder en eficiència energètica i disseny sostenible, segons les sigles en anglés), que fa que esdevinga un edifici sostenible d’alta eficiència.

Pel que fa a l’Oceanogràfic, des d’Avanqua s’estan implantant mesures d’estalvi i eficiència energètica des de fa anys. Aquestes mesures han permés obtindre la certificació ISO 50.001 vinculada a la gestió energètica.

Entre les mesures específiques implantades fins ara hi ha la campanya de millora de rendiment d’instal·lacions de grans consumidors; la modificació en equipament i la renovació en processos LSS, planta d’energia, climatització d’edificis, producció de calor i fred industrial, i il·luminació d’edificis i aquaris.

L’Oceanogràfic també ha implantat millores en automatització i control de processos de grans consumidors energètics; control d’operació LSS i climatització d’edificis, i limitació de consignes en confort ambiental.

Entre els objectius de gestió per a 2022 ja figurava un estalvi energètic del 3 % sobre consum previst.

Aposta per les energies renovables

Cal destacar que la Ciutat de les Arts i les Ciències es troba immersa en un ampli i ambiciós projecte de millora de la seua eficiència energètica per a assolir l’objectiu de transformar-se en ‘edifici verd’. El Museu de les Ciències es proveirà d’energia solar gràcies a la instal·lació de plaques de paviment fotovoltaic de vidre en les volades exteriors que donen a les façanes nord i sud de l’edifici.

Així mateix es dissiparà la calor produïda per la instal·lació a través d’una planta geotèrmica i es renovarà l’aire de l’interior amb excés de temperatura per mitjà de la formació de corrents naturals, aplicant solucions d’arquitectura bioclimàtica.

També es renovaran equipaments per a la millora de l’eficiència energètica en climatització i il·luminació, de manera que siguen més eficients.

Un dels objectius principals del pla estratègic de la Ciutat de les Arts i les Ciències és transformar el complex en referent a escala nacional i internacional en sostenibilitat. Per aquest motiu, la Ciutat de les Arts i les Ciències ha aprovat la contractació de les obres de millora energètica del Museu de les Ciències vinculades al Programa d’impuls a la rehabilitació d’edificis públics (Pirep) publicada en el ‘Diario Oficial de la Unión Europea’ (2022/S 103-287741) i la Plataforma de contractació del sector públic de 2022.

Amb l’execució de les intervencions incloses en aquesta contractació s’aconseguirà reduir un 30 % el consum d’energia primària no renovable del Museu de les Ciències, que és també un dels requisits exigits pel Pirep, cosa que suposarà un estalvi en la despesa energètica de l’edifici.

La contractació compta amb dos lots. D’una banda, la millora de la climatització i l’enllumenat del museu i implantació de geotèrmia i arquitectura bioclimàtica, amb un import de 10.359.754 euros (IVA inclòs). D’altra banda, les obres de generació fotovoltaica a les volades exteriors del museu, per un import de 3.141.267 euros (IVA inclòs). El termini de presentació de les ofertes és l’1 de setembre de 2022 a les 14.00 hores.

Quant als terminis d’execució, s’estipulen 18 mesos en el primer lot, mentre que en la instal·lació de panells solars el termini és de 12 mesos. Sobre aquesta última actuació, les obres previstes inclouen la retirada del paviment de les dues volades (que superen els 2.500 metres quadrats de superfície exterior) i la substitució d’aquest paviment per panells solars de vidre que esdevindran així una font d’energia renovable per al Museu de les Ciències.

Galeria d'imatges