Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell autoritza un conveni amb Inndromeda per a impulsar el desenvolupament i la incorporació de les tecnologies innovadores a les empreses

05/08/2022
  • L’acord entre l’AVI i Inndromeda preveu el disseny de casos d’explotació de dades públiques i el desenvolupament d’estudis sobre el seu impacte
  • L’associació desenvoluparà un programa formatiu propi sobre tecnologies habilitadores a partir de les necessitats de les empreses 

El Consell ha autoritzat un conveni de col·laboració entre l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i l’associació Inndromeda per a impulsar el desenvolupament, la difusió i la implantació de les tecnologies innovadores en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és garantir l’accés de les empreses a les tecnologies disruptives que protagonitzen la nova economia, proporcionant les competències necessàries perquè obtinguen avantatges competitius quan les apliquen, en sintonia amb l’estratègia de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. 

Les tecnologies habilitadores aglutinen disciplines amb un gran impacte en el teixit productiu, com ara la robòtica, la nanotecnologia, la biotecnologia o la intel·ligència artificial, que amplien l’àmbit de la digitalització.

L’acord, dotat amb 1,2 milions d’euros, consolidarà la posada en marxa d’aquesta aliança, en la qual participen els principals actors del sistema d’innovació, com ara la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), les universitats, el CSIC, els instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana i els centres d’investigació sanitària. 

En total, són al voltant de 40 les institucions de diversa índole que formen part d’aquesta iniciativa, que constitueix un exemple paradigmàtic de col·laboració publicoprivada.

La contribució econòmica de l’Agència permetrà, entre altres actuacions, desenvolupar un estudi en profunditat sobre l’impacte de l’economia de la dada, davant de les possibilitats que genera el projecte que impulsa la mateixa AVI per a establir un sistema públic de gestió de dades que regule l’aprofitament, completament segur i anònim, de la informació que alberga l’Administració.

En aquest mateix context, Inndromeda analitzarà i caracteritzarà totes les infraestructures i els recursos disponibles actualment a la Comunitat Valenciana per a emmagatzemar, processar i analitzar grans volums de dades, i dissenyarà serveis innovadors i casos d’explotació que faciliten la creació de valor per part de les empreses.

Oferta formativa especialitzada

Gràcies al suport de l’Agència, Inndromeda desenvoluparà enguany un pla d’acció que permetrà la consolidació de l’associació i l’enfortiment del sistema valencià d’innovació, i facilitarà l’accés a serveis innovadors en l’àmbit de les tecnologies habilitadores.

En aquest sentit, l’aliança desenvoluparà un programa formatiu propi al voltant d’aquestes disciplines, amb la participació d’universitats, centres d’investigació, centres tecnològics i teixit empresarial. A aquest efecte, s’identificaran i s’estudiaran les necessitats formatives de les empreses i les persones treballadores, especialment en aquelles temàtiques per a les quals no hi ha, en l’actualitat, una oferta coordinada.

Així mateix, també s’identificaran i es caracteritzaran tots els espais d’experimentació i de demostració de noves tecnologies perquè les empreses puguen comprovar els avantatges d’incorporar-les als seus productes, processos i serveis abans d’invertir-hi.

Finalment, es completarà la posada en marxa d’InnDIH, que recentment ha sigut inclòs per la Comissió Europea en la Xarxa Europea de Centres d’Innovació Digital, amb l’objectiu d’afavorir la digitalització de les pimes i de l’Administració pública.