Presidència
AVANT

El Consell destina 16 milions d’euros als municipis en risc de despoblament i impulsa programes per a garantir els serveis bàsics a través de l’agenda AVANT

27/08/2022
El Consell destina 16 milions d’euros als municipis en risc de despoblament i impulsa programes per a garantir els serveis bàsics a través de ...
  • Jeannette Segarra destaca que, a més dels pressupostos d’AVANT per als seus programes específics, aquesta direcció general “és un pont entre els diversos departaments de la Generalitat i el municipalisme”
  • El pressupost de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) en 2022 s’ha incrementat un 26,6 %, a un màxim de 8,4 milions
  • El Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament, dotat enguany amb quatre milions d’euros, arriba a 178 municipis de la Comunitat

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT), Jeannette Segarra, ha assenyalat que la creació d’AVANT ha significat “un abans i un després en la lluita contra el despoblament a la Comunitat Valenciana”, ja que “s’ha passat de parlar de despoblament a actuar contra aquest amb polítiques actives, que a poc a poc comencen a donar resultats”.

En aquest sentit, ha destacat que per a aquest exercici el pressupost de la Generalitat per a l’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) s’ha incrementat un 26,6 % respecte a 2021, i arriba a assolir els 8,4 milions.

Segarra ha recordat que, amb la posada en marxa del Fons de Cooperació Municipal per a la Lluita contra el Despoblament en 2018, la Generalitat ha invertit en aquest temps 16,5 milions d’euros en ajudes no finalistes per a millorar la capacitat econòmica dels ajuntaments xicotets.

Per a aquest exercici, el fons està dotat amb quatre milions d’euros, de què es poden beneficiar els més de 80.000 habitants dels 178 municipis de la Comunitat que pertanyen al territori AVANT.

Després de la modificació l’any passat del decret de creació d’aquestes ajudes, totes les poblacions de la Comunitat amb menys de 300 habitants passen a rebre directament la seua assignació. També s’ha incrementat l’import mínim a percebre, que passa a ser de 5.000 euros enfront dels 3.000 anteriors.

Pont amb el municipalisme

Jeannette Segarra ha insistit en el fet que, a més dels pressupostos directes que l’agenda AVANT destina als seus programes específics, aquesta direcció general “és un pont entre els diversos departaments de la Generalitat i el municipalisme, per a realitzar accions concretes per a resoldre els problemes que tenim als nostres pobles d’interior”.

En concret, ha destacat la intervenció d’AVANT en el desenvolupament dels plans PEVA junt amb la Conselleria d’Innovació i el Ministeri “per a portar la fibra a tots els pobles de l’interior”; l’actuació conjunta amb la Conselleria d’Habitatge en els plans ‘Recuperem llars’, Conviure o les oficines Xaloc; l’actuació amb la Conselleria d’Economia per a portar Internet al territori, o amb la Conselleria d’Educació per a la creació de nous cicles formatius a les comarques de l’interior.

Una altra de les principals actuacions de l’Agenda Valenciana Antidespoblament ha sigut la lluita contra l’exclusió financera generada pel tancament d’oficines bancàries en l’àmbit rural. Per a Jeannette Segarra, el pla d’instal·lació de caixers automàtics “ha propiciat que més de 61.000 valencians i valencianes residents en municipis en risc de despoblament puguen accedir ja als serveis financers bàsics, cosa que els evita llargs desplaçaments i fomenta l’activitat econòmica en aquestes localitats”.

En el pressupost de 2022 s’han invertit 1.990.000 euros per a completar el pla d’instal·lació de caixers en el territori AVANT. S’ha culminat així la instal·lació i la posada en marxa de 128 caixers automàtics en 118 localitats i nuclis de població de la Comunitat Valenciana, mitjançant un acord amb l’entitat bancària CaixaBank.

Captació de nous residents

Segarra ha destacat igualment una nova línia de subvencions per a proporcionar suport als ajuntaments dels municipis inclosos en la Xarxa AVANT en la captació de nous residents.

Amb una inversió total de 120.000 euros, la línia està destinada a subvencionar la realització de campanyes de difusió i intercanvi d’experiències que permeten divulgar les bondats i els serveis que ofereixen aquests municipis per a les noves persones residents. La línia preveu, a més, la creació de la figura de l’agent local d’acollida per a l’atenció de les noves persones residents.

Punts Nets i Ruta 99

La directora general d’AVANT ha destacat també que els 35 municipis que s’han adherit a la Xarxa Punts Nets AVANT, per a millorar les infraestructures existents en àrees per a autocaravanes, rebran enguany un total de 815.000 euros.

Aquest projecte pretén facilitar la mobilitat de les autocaravanes en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, acostant les persones usuàries a les comarques de l’interior i, especialment, fins a les localitats en risc de despoblament que pertanyen en la Xarxa AVANT.

Així mateix, en 2022 ha continuat la campanya de promoció turística dels 24 pobles de menys de cent habitants de la Comunitat que engloben la Ruta 99, a la qual s’han destinat 150.000 euros, en el marc de la col·laboració amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies en aquest exercici pressupostari.

De les iniciatives que depenen directament de l’agenda AVANT cal destacar també la inversió de 400.000 euros en ajudes per a inversions en municipis de muntanya. Fonamentalment en la reforestació del bosc mediterrani, l’adquisició d’equipament inventariable per a la seua millora i manteniment, així com la realització d’infraestructures acords amb l’hàbitat natural.

Itinerant

Finalment, Segarra ha destacat la gran acceptació que ha tingut el programa Itinerant, impulsat des de la Direcció General d’AVANT. En aquests moments més de 100 professionals autònoms de diverses branques d’activitat (perruqueria, electricitat, fisioteràpia, òptica, obra…) estan prestant els seus serveis en més de 150 localitats de la Comunitat Valenciana que havien perdut professionals d’aquests oficis, la qual cosa permet que la població no s’haja de desplaçar a altres localitats o tinga problemes per a accedir a aquests serveis.

 

 

 

 

 

 

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats