Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “El Consell habilitarà dues oficines a Bejís i la Vall d’Ebo per a agilitzar la tramitació d’ajudes als municipis afectats pels incendis forestals recents”

30/08/2022
Aitana Mas: “El Consell habilitarà dues oficines a Bejís i la Vall d’Ebo per a agilitzar la tramitació d’ajudes als municipis afectats pels ...
  • Es tracta d’una de les actuacions acordades en el decret aprovat pel Consell en el ple extraordinari que ha tingut lloc aquest dimarts
  • El decret també inclou l’elaboració d’un pla integral per a la “reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades”

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Ple ha acordat la posada en marxa aquesta setmana de dues oficines de resposta integral a l’emergència, a Bejís i la Vall d’Ebo, per a agilitzar i facilitar la tramitació de les sol·licituds d’ajudes als municipis afectats pels incendis forestals recents. 

Aquesta iniciativa s’inclou en el decret acordat aquest dimarts pel Ple del Consell, reunit en sessió extraordinària, per a escometre les actuacions necessàries per a pal·liar els greus incendis ocorreguts a Bejís, la Vall d’Ebo, les Useres, Petrer, Olocau i Calles, i poder fer que les zones afectades “tornen a la normalitat al més prompte possible”, ha explicat la vicepresidenta. 

Així, Aitana Mas ha assenyalat que s’ha establit “un termini de 30 dies”, comptats des de la publicació de l’acord del Consell en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ (DOGV), perquè les corporacions locals dels municipis afectats puguen presentar les estimacions de danys d’infraestructures i béns públics, i els danys que haja pogut haver-hi a les instal·lacions i les infraestructures agràries o d’altres sectors econòmics diferents dels forestals.

També podran presentar els possibles danys a béns mobles i immobles de persones físiques o jurídiques que no estigueren cobertes pel sistema d’assegurances, així com, si és el cas, les despeses extraordinàries que, amb caràcter urgent, hi haja hagut a conseqüència de l’incendi forestal, incloent-hi la documentació corresponent.

Es tracta, hi ha afegit la vicepresidenta, de poder materialitzar les “ajudes necessàries al més prompte possible, una vegada conegudes les estimacions dels danys produïts”. 

Per a fer-ho, des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, i a través d’aquestes dues oficines, “es donarà suport a les corporacions locals dels municipis afectats per a dur a terme les estimacions de danys corresponents i per a la tramitació de les ajudes”, ha indicat.

Pla integral

Així mateix, i paral·lelament a la concessió d’aquestes ajudes, la vicepresidenta ha explicat que el Consell elaborarà de manera imminent, en coordinació amb les institucions i els agents locals presents en les àrees afectades, “un pla integral per a la reactivació socioeconòmica de les comarques damnificades, colpejades també pels efectes del despoblament”. 

Aquest pla, ha assenyalat, preveurà ajudes directes als municipis, línies financeres bonificades o plans extraordinaris d’ocupació, i inversions directes en aquelles indústries locals que exerceixen de “palanca tractora de l’activitat econòmica i l’ocupació en les zones castigades pel foc”. 

El pla també desplegarà accions per a la reparació de danys en infraestructures amb suport econòmic al sector productiu, així com mesures per a la fase de restauració forestal i mediambiental de la zona. 

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha agraït “el treball i l’esforç de totes les persones i els efectius de la Comunitat Valenciana, d’altres comunitats i el Govern central, que en aquesta situació d’emergència han ajudat a evitar danys més importants, però, fonamentalment, a salvaguardar la seguretat de les persones”. 

Zones afectades

Els municipis afectats per l’incendi forestal de Bejís han sigut Altura, Barracas, Bejís, Jérica, Sacañet, Teresa, Torás, El Toro i Viver, a la província de Castelló, i Alcublas i Andilla a la de València. 

Quant a l’incendi forestal de la Vall d’Ebo, han estat damnificats els termes municipals de la Vall d’Alcalà, l’Atzúbia, Balones, Benimassot, Castell de Castells, Fageca, Famorca, Orba, Pego, Planes, Tollos, Tormos, la Vall d’Ebo, la Vall de Gallinera i la Vall de Laguar. 

Pel que fa a l’incendi forestal de les Useres, hi ha hagut danys als termes municipals de Costur, Figueroles, Llucena i les Useres. Finalment, s’inclouen també en l’acord les estimacions pels incendis a Petrer, Olocau i Calles.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències coordinarà totes les actuacions dels diversos departaments del Consell i amb altres administracions públiques, en relació amb les accions que s’hagen de desenvolupar per a assolir la tornada a la normalitat de totes les zones que es van veure afectades per l’incendi forestal a què es refereix aquest acord.

Les sol·licituds que presente la corporació local seran avaluades per l’Oficina Única Postemergència, a la qual correspondrà fer una estimació econòmica, que s’elevarà a la Comissió Interdepartamental perquè posteriorment l’aprove el Consell. A més, l’execució de les mesures que corresponga dur a terme es podrà fer a través del procediment d’inversió directa o pel procediment de concessió directa.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas