Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Infància i adolescència

65 persones adoptades han participat en el programa ‘Cerca d’orígens’ d’Igualtat durant el primer semestre de l’any

01/09/2022
  • El programa es va posar en marxa fa quasi tres anys en línia amb la Llei de drets i garanties de la infància i adolescència
  • Les persones participants poden sol·licitar l’accés al seu expedient o mantindre algun contacte amb la seua família d’origen

Un total de 65 persones adoptades han participat, durant els sis primers mesos de l’any, en el programa ‘Cerca d’orígens’, que va posar en marxa fa tres anys la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a facilitar a les persones que el sol·liciten dades sobre els seus orígens biològics.

Encara que amb anterioritat a la implantació d’aquest programa des de la Generalitat s’ha estat atenent les peticions de les persones adoptades, la posada en marxa d’aquest programa regula el paper de l’Administració en la línia del que s’estableix en la Llei d’infància i adolescència, que reconeix la funció de la Generalitat per a fer efectiu el dret a conéixer els orígens biològics de les persones adoptades que residisquen a la Comunitat Valenciana, i a aquelles no residents l’adopció de les quals s’hi haja promogut.

Les persones sol·licitants del programa poden demanar conéixer el seu historial mèdic, tindre accés a la informació que consta en el seu expedient administratiu o mantindre alguna mena de contacte amb la seua família biològica. 

Cal matisar que el coneixement de les dades identificatives de les persones progenitores o d’altres membres de la família d’origen es proporciona en els casos excepcionals en què aquestes hagen mort, hagen prestat el seu consentiment o ho ordene l’autoritat judicial. 

Així mateix, tampoc es poden facilitar dades de localització dels familiars biològics, les persones professionals que van intervindre en l’adopció o terceres persones relacionades, excepte si totes les persones implicades presten el seu consentiment. 

En cas que hi haja aquest consentiment, l’assessorament per part del personal tècnic de la Conselleria també inclou intermediació i preparació per al contacte amb membres de la família d’origen.

Per àmbit territorial, 17 persones sol·licitants del programa pertanyen a la província d’Alacant, 39 a la de València i 9 a la província de Castelló. A més, de les 65 sol·licituds actives de gener a juny d’enguany, en corresponen 4 a adopcions internacionals i 61 a adopcions nacionals. 

Sol·licitud i tramitació

Les persones interessades poden presentar la sol·licitud, disponible en la pàgina web de la Conselleria, quan assolisquen la majoria d’edat, o bé a través dels seus representants legals durant la seua minoria d’edat. 

Cada tramitació d’expedient rep un tractament individualitzat, que pot comprendre diverses fases, com ara l’orientació, l’assessorament i la intermediació, tot això tenint en compte l’abast de la sol·licitud de la persona adoptada. 

Quan la sol·licitud es dirigisca exclusivament a l’accés de dades mèdiques dels familiars de la persona adoptada, se li proporciona el seu historial mèdic amb les dades d’identificació dels seus familiars dissociats. No obstant això, si la persona adoptada vol accedir a la resta d’informació que consta en el seu expedient (circumstàncies que van motivar l’adopció de mesures de protecció, la seua història de vida o informació relativa a altres familiars o persones significatives), se li facilita aquesta informació sense revelar la identitat de terceres persones afectades. 

La Generalitat, a través de personal especialitzat, prestarà acompanyament i assessorament tècnic a les persones sol·licitants, que han de ser previs a la comunicació de la informació sol·licitada i es mantindran al llarg de tot el procés. 

Si després de l’accés a la informació que obra en l’expedient de protecció la persona adoptada manifesta la seua voluntat de conéixer la identitat dels seus familiars o mantindre algun tipus de contacte amb ells, es procedeix a la localització i la notificació a aquells i serà necessari recaptar el seu consentiment exprés per a aquest fi. 

Abans d’aquest primer contacte, el personal tècnic n’estudia i valora la viabilitat, encara que seran les parts les que decidisquen continuar o no amb el programa. En cas que es continue amb el procés, es realitzen les sessions de preparació necessàries amb els objectius de reduir la tensió i ajustar les expectatives. 

L’equip tècnic guia i acompanya les parts en tot el procés, des dels primers contactes fins a la reunió personal, i s’encarrega de realitzar les gestions i les actuacions oportunes per a garantir que tinga lloc en un context adequat i respectuós per a totes les persones implicades.

Una vegada ha tingut lloc la trobada, el personal responsable del programa fa un seguiment individualitzat tant de la persona adoptada com de la seua família biològica, i ofereix suport i assessorament si així ho sol·liciten.