Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Programa socioeducatiu

Joves gitanos i gitanes del programa Kumpania+ promogut per Igualtat participen en la celebració de les XL Jornades d’Ensenyants amb Gitanos

03/09/2022
Joves gitanos i gitanes del programa Kumpania+ promogut per Igualtat participen en la celebració de les XL Jornades d’Ensenyants amb Gitanos
  • Kumpania+ es va posar en marxa per primera vegada el curs passat per a acompanyar la joventut gitana en cursos postobligatoris
  • L’increment pressupostari destinat a Kumpania ha permés ampliar de 274 a 655 el nombre de xiquets, xiquetes i adolescents participants

Joves gitanos i gitanes del programa Kumpania+, que promou la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, han participat al llarg del cap de setmana en les XL Jornades d’Ensenyants amb Gitanos, que tenen lloc enguany a la ciutat de València amb l’organització de ponències, taules redones, treballs i exposicions.

L’Associació d’Ensenyants amb Gitanos és una entitat que lluita per assolir una educació inclusiva real i acabar amb les desigualtats en l’educació, sobretot les relacionades amb el poble gitano. Entre les seues actuacions es troba la celebració d’aquestes jornades, que cada any s’organitzen en una ciutat diferent i tenen un caràcter formatiu i reivindicatiu en relació amb els diversos temes de política educativa i social.

El director general d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo, ha assistit també a aquestes jornades, on ha explicat que els i les joves del programa Kumpania+, que hi estan participant, formen part del grup que durant aquest curs ha comptat amb “acompanyament i orientació” en els seus estudis postobligatoris o en la preparació per a accedir-hi.

José de Lamo ha recordat que el servei Kumpania de millora socioeducativa el va posar en marxa Igualtat en 2019 per a la infància i l’adolescència gitana i el seu entorn social i familiar, amb l’objectiu de millorar la seua situació socioeducativa, graduar en l’Educació Secundària Obligatòria i afavorir la continuació en estudis postobligatoris.

Èxit del programa

Atés el gran èxit assolit amb els xics i xiques que van participar en la primera fase de Kumpania, que van aconseguir graduar-se en Secundària, Igualtat va decidir ampliar l’atenció per a les etapes educatives no obligatòries.

Així, durant el curs 2021-2022, el programa es va estendre tant a xiquets i xiquetes d’Educació Infantil i a les seues famílies, amb Impulsa Kumpania, com a joves que es troben cursant estudis postobligatoris o tenen l’objectiu d’accedir-hi a través de Kumpania+. En total, hi han participat 655 alumnes: 70 d’Infantil, 497 de Primària i Secundària i 88 d’estudis postobligatoris.

Per al finançament dels tres programes la Conselleria ha destinat enguany un total de 9 milions d’euros. Aquest increment pressupostari ha permés passar de 12 a 28 programes, 14 dels quals són d’Impulsa Kumpania, 10 de Kumpania i 4 de Kumpania+, de manera que ara es dona servei a 19 barris de les localitats d’Alacant, Burjassot, Castelló de la Plana, Elda, Elx, Llíria, Paterna, Sagunt i València.

Aquest increment de recursos ha permés ampliar també el nombre de xiquets, xiquetes i adolescents que ha participat, de 274 a 655, i també millorar les plantilles, que han passat de 103 a 189 persones professionals, 76 de les quals pertanyen al col·lectiu gitano.

El director general ha destacat l’ampli “reconeixement” que ha tingut el programa des que es va posar en marxa, tant per entitats especialitzades en poble gitano com per part de la mateixa Unió Europea, que l’ha reconegut com a ‘bona pràctica’.

“Kumpania s’ha demostrat com un instrument efectiu per a intervindre en aquells factors que determinen la desigualtat de condicions i resultats en què es troba l’alumnat gitano en el Sistema Educatiu respecte de la població majoritària, mentre els procura els mitjans necessaris per al desenvolupament de les seues capacitats i l’èxit dels seus estudis”, ha afirmat de Lamo.

El director general ha destacat la importància d’un “sistema educatiu inclusiu com a eina per a la igualtat d’oportunitats, i perquè la població gitana assolisca la igualtat i el futur que mereix”.

Galeria d'imatges