Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica

El Consell col·labora amb la UPV per al desenvolupament del Projecte Escalà, la celebració de  Docomomo i la publicació sobre habitatges socials de Beteró

09/09/2022
  • Un prototip d'habitatge amb materials ecològics i intel·ligents es construirà en el barri del Cabanyal gràcies al Projecte Escalà
  • La UPV publicarà ‘Grup d'habitatges socials Verge del Carmen’, model d'edificació oberta del segle XX en el barri de Beteró 

 

El Consell ha autoritzat un acord de cooperació entre la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Universitat Politècnica de València (UPV) per a l'organització de la 17 edició de la ‘Docomomo Internacional Conference’, l'edició de la publicació ‘Grup d'habitatges socials Verge de Carmen’, i per al desenvolupament del Projecte Escalà.

L'objectiu de l'acord és definir el règim de col·laboració entre les parts per a la cooperació en el citat projecte Escalà -prototip d'habitatge innovador bioclimàticamente per al clima mediterrani, de màxima eficiència en comportament energètic i mínim impacte ambiental-, l'edició de la publicació ‘Grup d'habitatges socials Verge del Carmen’, situades en el Barri de Beteró, i l'organització de la ‘17th Docomomo International Conference’ sobre arquitectura moderna.

Projecte Escalà

El Projecte Escalà es desenvolupa en el marc del concurs ‘Solar Decathlon Europe 21-22’, una competició l'objectiu de la qual és fomentar el desenvolupament de solucions innovadores, eficients i sostenibles per a problemes relacionats amb l'àmbit de l'habitatge i la construcció.

Els projectes desenvolupats en aquest context convergeixen en prototips reals que persegueixen la màxima eficiència energètica i el mínim impacte mediambiental a través de l'ús de nous materials ecològics i intel·ligents, i processos eficients, amb tecnologia innovadora i replicable, oferint solucions per al futur de l'arquitectura sostenible.

Escalà es planteja com un projecte d'adaptació bioclimàtica de l'arquitectura mediterrània tradicional, i demostra la viabilitat de la construcció eficient i sostenible en l'àmbit urbà del clima mediterrani.

Per això, es desenvoluparà un prototip d'habitatge en el qual la tradició s'uneix amb la innovació. Una solució replicable dissenyada per al barri del Cabanyal de València, que al seu torn pot extrapolar-se a altres entorns urbans de localitats dins de l'arc mediterrani.

El seu disseny energètic permet reduir el consum fins a fer-lo quasi nul, i aprofita les condicions climatològiques alhora que potencia la tradició i la cultura valenciana.

Grup d'habitatges socials Verge del Carmen

La universitat Politècnica prepara la publicació ‘Grup d'habitatges socials Verge del Carmen (1958)’ del grup d'arquitectes GO.DB. Aquestes cases són un exemple d'arquitectura del segle XX que constitueix una mostra d'edificació oberta fins i tot en el Registre de l'Habitatge (1925-65) de Docomomo Ibèric.

El conjunt residencial està situat en el barri de Beteró, allunyat del centre històric. Es tracta d'una zona d'alta prioritat per a la rehabilitació de la ciutat postcovid, per la seua alta densitat i el baix poder adquisitiu de la seua població.

L'estudi del Grup d'habitatges socials Verge de Carmen permet també analitzar l'evolució de l'espai públic entorn dels habitatges socials, actualment degradat i la regeneració dels quals pot influir decisivament en la millora de les condicions ambientals dels habitatges.

Docomomo International Conference

La Universitat Politècnica de València organitzarà la 17th Docomomo International Conference, en 2022, una de les dues úniques activitats, en matèria d'arquitectura, que s'inclouen en el Programa oficial de València World Disseny Capital ( WDC) 2022.

La proposta porta el títol Modern Design: Social Commitment & Quality of Life. Es pretén una reflexió sobre l'enfocament del disseny modern pels i per les arquitectes com un projecte integral, ateses les demandes de la nova vida amb solucions innovadores i funcionals per a renovar els ambients.

L'objectiu és conéixer com es va dur a terme la renovació, els diferents contextos on es va desenvolupar i els qui van ser les persones artífexs. També interessa conéixer què van ser les diferents estratègies projectuals o les poètiques corresponents.

La Docomomo International és una organització estesa pels cinc continents i sense ànim de lucre, assessora de la UNESCO per a la protecció del patrimoni arquitectònic del segle XX. El seu origen es fonamenta en l'estudi i documentació de l'arquitectura del Moviment Modern amb la finalitat d'aconseguir el seu reconeixement com a part de la nostra cultura, la seua protecció patrimonial i conservació.

La Generalitat aporta una subvenció de 140.000 euros per al desenvolupament d'aquest conveni. L'acord entra en vigor en el moment de la signatura i la seua vigència serà fins al 31 de desembre de 2022.