Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Ple del Consell

Aitana Mas: “La futura llei d’accessibilitat universal dotarà la Comunitat Valenciana d’un marc jurídic que garantisca la plena igualtat de totes les persones en aquesta matèria”

09/09/2022
Aitana Mas: “La futura llei d’accessibilitat universal dotarà la Comunitat Valenciana d’un marc jurídic que garantisca la plena igualtat de totes ...
  • Es tracta de l’avantprojecte de la “primera llei autonòmica que regula l’accessibilitat universal en tots els àmbits” 
  • El Ple ha aprovat també el decret llei d’ajudes per als establiments hotelers que participen en el programa de turisme de l’Imserso
  • Aitana Mas destaca les ajudes aprovades pel Consell per al transport públic a demanda per valor de 5 milions d’euros

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas, ha informat que el Ple ha aprovat aquest divendres l’avantprojecte de la Llei d’accessibilitat universal i inclusiva, que dotarà la Comunitat Valenciana d’un marc jurídic que garantisca “la plena igualtat de totes les persones en matèria d’accessibilitat”.

Aitana Mas ha destacat que es tracta de la “primera llei autonòmica” que aborda la regulació de l’accessibilitat universal en tots els àmbits i els sectors, els béns i els serveis a la disposició del públic.

Aquesta llei, ha assenyalat, preveu mesures i instruments de planificació que faran possible “un canvi de paradigma: des d’un model de mera eliminació de barreres i promoció de l’accessibilitat fins a un que garantisca l’accessibilitat universal i integral per a totes les persones”.

La vicepresidenta ha indicat que, amb aquesta llei, es pretén assolir una societat valenciana “inclusiva on la diversitat siga un valor i on hi haja la igualtat d’oportunitats sense obstacles per a totes les persones”. 

La vicepresidenta del Consell ha destacat que la futura llei, en la redacció de la qual han participat totes les conselleries, incidirà “positivament” en el dret a l’accessibilitat, la igualtat d’oportunitats i de tracte, l’autonomia personal, la inclusió en la comunitat i la vida independent. 

La normativa té com a objectiu adequar l’ordenament jurídic valencià a la normativa internacional, europea i estatal, per a garantir, d’aquesta manera, les condicions bàsiques d’accessibilitat universal de totes les persones, amb independència de la seua condició física, sensorial, intel·lectual i cognitiva.

L’avantprojecte de llei, que consta de 103 articles, conté disposicions específiques d’accessibilitat en diversos àmbits, com ara les comunicacions, les telecomunicacions i els serveis de la societat de la informació, i l’accessibilitat en espais públics urbanitzats, espais naturals i infraestructures. 

La vicepresidenta ha explicat que per a garantir la participació, els objectius i les mesures que preveu la llei, “es crearà el Consell Valencià de Promoció i Garantia de l’Accessibilitat Universal”. 

Entre altres aspectes, el text aborda l’accessibilitat en les edificacions de nova construcció i en les edificacions existents, amb l’ampliació de la reserva d’habitatges per a persones amb diversitat funcional. En l’àmbit del transport, s’estableixen, amb caràcter legal, les condicions d’ús de la targeta per a la reserva de places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda. 

D’altra banda, la futura norma estableix l’accessibilitat en les relacions entre les administracions públiques i la ciutadania, amb les condicions d’accessibilitat que han de reunir les oficines d’informació, els punts d’atenció i els serveis telefònics d’atenció a la ciutadania de titularitat de la Generalitat. Igualment, es preveu l’accessibilitat en l’ocupació, tant en l’ordinària com en la protegida, amb l’obligació de realitzar ajustos raonables dels llocs de treball.

Ajudes al sector hoteler

D’altra banda, Aitana Mas ha informat sobre les ajudes que ha aprovat el Ple per als establiments hotelers que participen durant aquest any en el programa de turisme de l’Imserso. 

En concret, ha explicat que el Consell ha aprovat un decret llei de mesures extraordinàries per a respondre a l’impacte de l’increment de costos en aquesta mena d’establiments, i contribuir així a “pal·liar l’efecte que la ràpida i creixent escalada de preus té sobre aquestes empreses”.

Les ajudes estan destinades a les persones titulars d’establiments hotelers que s’hagen vist afectats econòmicament per les sancions imposades i les conseqüències derivades de la invasió d’Ucraïna per Rússia. 

“La finalitat és que els beneficiaris d’aquestes ajudes —ha destacat Mas— no facen que aquests increments repercutisquen en el preu a cobrar a les persones usuàries del programa de turisme de l’Imserso”.

D’aquesta manera, ha assenyalat, es contribuirà a “mantindre viu” el programa de Turisme de l’Imserso a la Comunitat Valenciana, que permet, d’una banda, conservar l’ocupació i l’activitat econòmica en determinades zones turístiques i, d’altra banda, mantindre l’impacte social sobre les persones majors en potenciar un “envelliment actiu”. 

Transport públic a demanda

Així mateix, el Ple del Consell ha aprovat la concessió directa d’ajudes temporals per a facilitar la implantació del transport públic a demanda, amb un import total de 5 milions d’euros. 

Aitana Mas ha explicat que aquestes ajudes es destinaran a 365 municipis amb una població inferior o igual a 5.000 habitants de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de facilitar als ajuntaments la possibilitat d’implantar un “sistema de transport a demanda que donarà accés a centres educatius, sanitaris o de serveis socials, i en contribuirà a la reactivació econòmica i social”.

Els beneficiaris d’aquestes ajudes són els municipis de la Comunitat Valenciana en els quals concorren determinades circumstàncies, com ara la insuficiència d’un servei de transport en zones de trànsit feble, la grandària de la localitat i la distància a l’hospital de referència.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions de la vicepresidenta i portaveu del Consell, Aitana Mas