Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
Seguretat Industrial

El Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial presenta la seua campanya de conscienciació ciutadana per a 2022

13/09/2022
El Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial presenta la seua campanya de conscienciació ciutadana per a 2022
  • Destaca els avantatges de les instal·lacions en el millor estat de servei, per a previndre riscos i accidents, així com incrementar la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic
  • La campanya inclou l’espot, els pòdcasts, el II Congrés de Seguretat Industrial, els II Premis de Seguretat Industrial, les millores de la WebApp SÍ-Check i cursos gratuïts per a responsables de seguretat

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha presentat el Pla d’acció per a la promoció de la seguretat industrial a la Comunitat Valenciana 2022.

Es tracta d’una campanya de sensibilització que, sota el lema #SíSeguretatIndustrialCV, pretén conscienciar la ciutadania sobre els avantatges que suposa mantindre les instal·lacions en el millor estat de servei i amb la qual cosa previndre i limitar riscos, així com protegir contra accidents que afecten els béns, el nostre entorn i, sobretot, les persones, així com incrementar la percepció de la seguretat industrial com a motor econòmic.

Segons ha destacat la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Empar Martínez, “en tots els locals comercials, habitatges, centres docents, restaurants, hospitals, hotels, indústries, etc. hi ha instal·lacions, aparells i equips, com ara ascensors, escales mecàniques, portes automàtiques, aires condicionats, extintors, fogons, endolls i punts de llum… i en tots, independentment de l’ús que se’n faça, és necessari assegurar-se que complisquen amb uns requisits mínims de seguretat industrial”.

Així mateix, ha posat l’accent principalment sobre la importància de “dotar les empreses de la figura del responsable de seguretat industrial. Un nou perfil professional amb funcions, responsabilitats, habilitats i coneixements necessaris per a coordinar i gestionar integralment la seguretat de les instal·lacions d’un edifici o establiment”.

Aquesta iniciativa està promoguda pel Consell Valencià de Coordinació de la Seguretat Industrial, en el qual participa la Conselleria, integrat per les organitzacions empresarials del metall Femeval i Fempa; els col·legis d’enginyers industrials tècnics i superiors (Cogiticova i COII-CV); l’Associació d’Organismes de Control (Aseival), i els agents socials CEV, CCOO i UGT.

Entre les accions de la campanya, Femeval, davant de la dificultat de visualitzar la importància de la seguretat de les instal·lacions, ha posat cara a la seguretat industrial per a fer-la tangible d’una manera pròxima i comprensible per a la ciutadania.

Així, i amb el lema ‘La seguretat industrial és una cosa que no veus. Però que cuida de tot, perquè a tu no et passe res’, i sota la premissa que la seguretat industrial ens protegeix, encara que no la vegem, un personatge curiós i divertit vetla en l’ombra pel benestar d’una família, un pare i la seua filla, en la seua vida quotidiana, revisant i assegurant les òptimes condicions d’aquelles instal·lacions amb les quals interactuen, com ara ascensors, portes automàtiques, climatització, instal·lacions elèctriques i de gas, cambra frigorífica i extintors. 

Per a assolir més audiència, s’ha triat la reeixida plataforma de vídeo YouTube i s’ha produït un espot de campanya de 30 segons, així com tres píndoles audiovisuals de 15 en castellà i valencià.

Segons ha destacat el president de Femeval, Vicente Lafuente, “amb aquest vídeo, des de la primera setmana de llançament de la campanya l’11 de juliol i fins al 8 de setembre, hem assolit ja quasi un milió de reproduccions, la qual cosa suposa una mitjana 35.667 visualitzacions diàries”.

Com a segona iniciativa Femeval realitzarà una bateria de cinc pòdcasts de 18 minuts de duració cadascun. El seu objectiu, crear un espai amb continguts interessants per als professionals de la seguretat industrial i la ciutadania a través d’entrevistes, recomanacions, consells, etc., en els quals participaran els membres del Consell de Coordinació de la Seguretat Industrial i estaran disponibles en el seu web i les xarxes socials.

Luis Rodríguez, president executiu de Fempa, ha presentat el II Congrés de Seguretat Industrial de la Comunitat Valenciana, que tindrà lloc el dijous, 6 d’octubre, de 9.00 a 20.00 h, en Districte Digital a Alacant.

La segona edició d’aquesta trobada pretén reunir tots els agents relacionats amb el sistema de la seguretat industrial de la Comunitat Valenciana, per a destacar i fer valdre els avantatges del disseny, la instal·lació, la posada en marxa, el manteniment i la inspecció i revisió correctes de les instal·lacions de seguretat industrial en el millor estat de servei, tot això en pro de la seguretat de persones i béns.

El president d’Aseival, José Luis de la Rosa, ha donat a conéixer la convocatòria dels II Premis de Seguretat Industrial de la Comunitat Valenciana, dirigits a promoure en l’àmbit de la Comunitat Valenciana el reconeixement i la distinció de les entitats, les persones físiques o jurídiques que en el desenvolupament de la seua activitat hagen destacat pel seu compromís en la cerca de l’excel·lència en la seguretat i la qualitat industrial. Està previst que se celebren el dijous 3 de novembre en el Real Casino Antiguo de Castelló.

Nieves Romero, degana del COII-CV, ha presentat les millores de la WebApp SÍ-Check, una aplicació que permet a les empreses realitzar un autodiagnòstic de l’estat de compliment documental i de manteniment de les instal·lacions que es regeixen pels reglaments de la seguretat industrial. També es desenvoluparan auditories en relació amb el compliment de la normativa en matèria de seguretat industrial en centres per a persones amb diversitat funcional de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges