Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Jornada Europa Press

Aitana Mas destaca la sostenibilitat, la innovació, el nou model de mobilitat i la vertebració del territori com a pilars de futur per a la Comunitat

14/09/2022
Aitana Mas destaca la sostenibilitat, la innovació, el nou model de mobilitat i la vertebració del territori com a pilars de futur per a la Comunitat
  • La vicepresidenta aposta per posar en el centre les polítiques de lluita contra el canvi climàtic “a l’hora d’articular els nostres projectes presents”
  • Reivindica el corredor mediterrani “fins al sud, perquè les comarques alacantines tinguen les mateixes oportunitats per a desplegar tot el seu potencial”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat la sostenibilitat, la innovació, la consolidació d’un nou model de mobilitat i la vertebració del territori com “els pilars que han de sustentar el futur de la Comunitat Valenciana”, i són les bases en les quals el Consell està treballant.

Aitana Mas ha participat en la jornada ‘Comunitat Valenciana. Cap al futur’ organitzada per Europa Press Comunitat Valenciana, en la qual s’aborden les claus de futur a través de sectors d’importància estratègica i social per a l’escena actual i de futur, com ho són el turisme, l’energia, la indústria o l’economia verda.

Per a la vicepresidenta, l’emergència climàtica “ha de deixar de ser una qüestió perifèrica o una qüestió més de la nostra agenda per a passar a ocupar el lloc que li correspon”, ja que “la sostenibilitat és un dels pilars sobre els quals s’ha d’estructurar el futur immediat de la nostra economia i de la nostra societat, per tant és una qüestió que necessàriament hem d’abordar entre tots els actors socials”.

En aquest sentit aposta per “intensificar la centralitat de les qüestions mediambientals, les mesures de mitigació i adaptació a l’efecte del canvi climàtic o l’ecofeminisme, a l’hora d’articular els nostres projectes presents, ja que són els que construiran el futur de les valencianes i els valencians”.

D’altra banda, ha destacat la innovació com “una altra de les millors aliades per a un futur, i des del Consell ja estem marcant la transició cap a un model productiu més sostenible”.

“En aquesta línia —ha indicat— les inversions relacionades en l’energia suposen un element central quant a les millores en eficiència energètica, en generació d’energia mitjançant fonts verdes o de la seua acumulació en bateries”, per a la qual cosa el Consell “ja ha activat els mecanismes per a produir un impuls sense precedents dins del sector, que ha començat a fructificar” a través de transferències, ajudes i facilitats per a continuar potenciant aquestes inversions tant en l’àmbit empresarial com en el familiar, en col·laboració amb l’ecosistema empresarial.

Mas ha destacat que aquesta aposta per la innovació es posa de manifest amb el nomenament de València com a Capital Europea de la Innovació. A més, compta amb el reconeixement de la Comissió Europea, que en l’últim Regional Innovation Scoreboard situa la Comunitat Valenciana entre les autonomies que més han millorat la posició del seu rendiment en innovació respecte de l’any 2014, i que ha passat a estar inclosa dins de les regions europees “moderadament innovadores +”.

“Així mateix —hi ha afegit— les dades de l’INE també recullen que els increments de la despesa en innovació empresarial dels últims anys en el nostre territori han superat sense esforços la mitjana de l’Estat, i som líders fins i tot en el període 2017-19”.

Mobilitat i vertebració territorial

En matèria de mobilitat s’ha referit a l’esforç que ja s’està fent en moltes localitats de la Comunitat Valenciana per a canviar cap a un model més sostenible amb el qual fer front a l’emergència climàtica, i ha posat com a exemple la ciutat de València, que compta amb “un model diferent, que és un dels factors que explica que aquest any 2022 haja sigut considerada per segon any consecutiu com a la ciutat més saludable del món”.

També ha apostat pel desplegament de la xarxa ferroviària, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic i de vertebració del territori, com a prioritat en l’agenda de les institucions públiques, que “hem de duplicar els nostres esforços amb la finalitat que aquesta transformació siga una realitat”.

Finalment ha assenyalat que la millora en la competitivitat i la prosperitat no és possible sense una vertebració del territori que tinga la capacitat de “permeabilitzar tota la societat valenciana, a través de la desconcentració i la descentralització efectiva, de nord a sud, fent que les comarques que encara estan en les antípodes del desenvolupament d’aquestes infraestructures es connecten amb la resta de pobles valencians, amb la resta de regions europees”.

En aquest àmbit, ha apuntat que el corredor mediterrani “és una condició necessària per a propiciar les mateixes particularitats de desenvolupament que tenen altres territoris”, per la qual cosa ha advocat per aquesta inversió, “fins al sud del nostre territori, perquè les comarques alacantines tinguen les mateixes oportunitats per a desplegar tot el potencial que tenen inherent”.

Galeria d'imatges