Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Inteligencia artificial

La Conselleria d’Innovació crea un grup de treball per a impulsar la candidatura de la Comunitat Valenciana com a nova seu de l’Agència IA

15/09/2022
  • Josefina Bueno assegura que “formarem una candidatura sòlida perquè comptem amb un fort ecosistema empresarial i d’investigació i estem preparats per a generar i rebre talent”
  • La primera acció serà establir contactes amb personal investigador i agents responsables i elaborar un informe que pose en valor totes les capacitats en intel·ligència artificial

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha mantingut una reunió de treball amb diferents responsables polítics i tècnics de la Generalitat per a perfilar la candidatura per la qual la Comunitat Valenciana es posicionarà com a seu per a albergar l’Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial.

“El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat moltes vegades la necessitat de descentralitzar els organismes públics i, de fet, aquest Govern autonòmic ha sigut el primer a situar a Alacant la Conselleria d’Innovació”, ha recordat Bueno.

Ara, després que l’Executiu haja anunciat que l’Agència Estatal de Supervisió de la Intel·ligència Artificial serà el primer organisme que se situarà fora de la capital, el president ha sigut l’encarregat de comunicar que la Comunitat Valenciana serà candidata a acollir aquesta seu, que compta amb un finançament de 5 milions d’euros per a enguany, i que té entre les seues comeses supervisar els usos de la intel·ligència artificial i minimitzar-ne els riscos, al mateix temps que fomenta la creació d’un ecosistema d’investigació i empresarial.

Amb l’objectiu d’agilitar el procés, Josefina Bueno ha mantingut una primera reunió amb la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, Carmen Beviá; el director general d’Avançament per a la Societat Digital, Juan Ignacio Torregrosa; el director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions, José Manuel Duarte, i el director general de la SPTCV, Antonio Rodes, en la qual s’ha establit un full de ruta per a posicionar la Comunitat Valenciana com la millor seu per a situar el nou ens nacional.

En aquesta primera sessió de treball s’ha acordat la creació d’un grup de treball coordinat des de la Direcció General d’Avançament per a la Societat Digital i amb la supervisió directa de la consellera, en el qual participaran la secretària autonòmica d’Universitats i Investigació, el director general de la SPTCV i el director general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions.

Com a primeres accions, es mantindran converses i s’establiran contactes amb totes les entitats i agents que ja treballen en l’àmbit de la intel·ligència artificial en la Comunitat Valenciana i amb les quals s’elaborarà un informe que pose en valor i siga el reflex de totes les singularitats que el nostre territori ja té en aquesta matèria. “Volem conformar una candidatura sòlida i inclusiva, amb el suport de tots els agents responsables de la IA a la Comunitat”, ha destacat Bueno.

“La Comunitat Valenciana ja té molta faena avançada per a albergar la seu nacional de la intel·ligència artificial”, ha declarat la consellera, que ha afegit que “comptem amb un fort ecosistema empresarial i d’investigació sobre intel·ligència artificial, a més d’estar preparats per a generar i rebre talent que investigue sobre els diferents sistemes d’intel·ligència artificial aplicats a les diferents àrees de coneixement”.

En aquest sentit, la Comunitat Valenciana compta amb un teixit formatiu capdavanter en intel·ligència artificial, ja que les cinc universitats públiques de la Comunitat estan vinculades amb grans parcs científics i ofereixen màsters en intel·ligència artificial, com el màster d’Intel·ligència Artificial en Robòtica de la UMH o el màster d’Intel·ligència Artificial Avançada i Aplicada de la UV.

A més, la Generalitat ha posat en marxa ValgrAI, que amb un pressupost de 2 milions d’euros pretén ser un pol d’atracció i formació de talent d’excel·lència en IA, ja que aquesta Escola de Postgrau té previst oferir 126 beques per a cursar màsters en IA, a més de desenvolupar estudis de formació de postgrau.

Aquest ecosistema investigador capdavanter i de primer nivell internacional està impulsat per la Generalitat, i l’aposta de futur és una prioritat per a continuar generant i atraient talent a la Comunitat.

El programa de generació de talent GENT, un dels programes d’investigació de més prestigi de l’Estat, ja ha permés l’estabilitat i la contractació de més de 160 investigadors de primer nivell de tots els àmbits que s’han quedat en la Comunitat, al qual se sumen nombrosos grups d’investigació acollits a programes nacionals i internacionals com Grants ERC, Marie Curie o Juan de la Cierva, entre altres.

Pel que fa al teixit empresarial, la Comunitat compta amb una xarxa que conjumina 11 instituts tecnològics capdavanters en investigació, innovació i transferència al teixit productiu.

La Comunitat també compta amb el ‘hub’ tecnològic que suposa Districte Digital, que ha aconseguit atraure més d’un centenar d’empreses i un miler de professionals, des del qual es generen projectes innovadors enfocats cap a la transformació de la nova economia digital i que treballa per a extendre’s a altres entorns, com ara donar suport a reptes d’innovació que deriven d’altres ‘hubs’ sectorials.

A més, la Fundació ELLIS Alacant està creant un equip d’investigació de primer nivell, centrat en la investigació ètica de la intel·ligència artificial enfocada en la relació entre les persones i els sistemes intel·ligents.

La Comunitat Valenciana ha sigut pionera en la generació de propostes impulsores d’IA, ja que en 2019 va presentar l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de la Comunitat Valenciana, que mostrava la vocació de l’administració autonòmica per a reorientar el model productiu en induir la incorporació de la intel·ligència artificial de manera transversal en totes les àrees de la societat, la qual ha guiat el camí del Govern del Botànic des de llavors. 

Aquesta estratègia s’articula per mitjà de tres àmbits: l’impuls de l’ecosistema productiu innovador i integrador, la preparació d’aquest ecosistema per als canvis socioeconòmics i l’adopció de la IA en l’Administració pública.

Galeria d'imatges