Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova la col·laboració amb l’UJI i la UMH per a reforçar les polítiques de cooperació al desenvolupament

16/09/2022
  • La Conselleria de Cooperació destina 280.000 euros a totes dues universitats per al desenvolupament de les diferents actuacions

El Consell ha aprovat dos convenis de col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica amb la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) amb l’objectiu de continuar reforçant les polítiques de cooperació al desenvolupament en 2022.

La Conselleria de Cooperació destina 140.000 euros a cada una de les universitats per al desenvolupament de diverses actuacions impulsades des de les dues institucions.

El conveni amb l’UJI té com a objectiu essencial establir noves estratègies que promoguen la cooperació internacional i el desenvolupament sostenible, principalment enfortint el paper de la Universitat com a agent de cooperació universitària que impulsa el desenvolupament humà sostenible en el marc del V Pla director de cooperació valenciana de la Generalitat i les directrius de la cooperació universitària al desenvolupament de la CRUE per al període 2019-2030.

Entre les actuacions previstes destaquen diverses trobades, jornades i cursos enfocats a cooperació, investigació, sostenibilitat i consum responsable; suport als i les líders defensors dels drets humans i el medi ambient; treball decent; dones i processos de pau, i desenvolupament local a Cuba, entre altres.

Quant a les accions vinculades al conveni amb la Universitat Miguel Hernández, que s’encamina a contribuir al desenvolupament dels pobles més desfavorits, s’hi inclouen actuacions de formació i sensibilització per a promoure una comunitat universitària més informada, conscient, crítica i compromesa amb els drets humans i el desenvolupament sostenible.

Per a dur-ho a terme, s’estableixen accions formatives en matèria de voluntariat; educació per a la ciutadania global; jornades de cooperació al desenvolupament; programa de voluntariat de cooperació internacional al desenvolupament a Ruanda, i convocatòria d’ajudes per a impulsar treballs de fi de grau, treballs de fi de màster i pràctiques en el marc de la promoció de la cooperació internacional al desenvolupament.

En l’àrea d’investigació s’inclou la convocatòria de projectes de caràcter internacional lligats a la cooperació internacional al desenvolupament.

En aquest marc, es desenvolupen les accions ‘Enfortiment de la gestió dels parcs científics i tecnològics per a millorar el seu impacte en l’economia territorial: adequació d’experiències d’Espanya a Cuba’ i ‘Ciutadania socialment responsable per a l’erradicació del tràfic de dones i xiquetes amb fins d’explotació sexual a Bogotà. Fase II’.