Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Ayudas vivienda

Habitatge trasllada als municipis de l’Alt Palància els programes i ajudes de la Generalitat contra la despoblació

15/09/2022
La directora general de Emergencia Habitacional, Pura Peris, ha destacado el Bono Alquiler Joven al que se han destinado 45 millones de euros
  • La directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris, ha destacat el Bo Lloguer Jove, al qual s’han destinat 45 milions d’euros
  • També s’ha referit a l’adquisició d’habitatges per ajuntaments (Pla Adha) i als programes de rehabilitació i eficiència energètica

La directora general d’Emergència Residencial, Funció Social de l’Habitatge, Pura Peris, ha mantingut a Jérica una trobada amb representants municipals de l’Alt Palància per a traslladar-los els programes i ajudes en habitatge, accions per al repte demogràfic i lluita contra la despoblació, polítiques que està duent a terme la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

Pura Peris ha centrat la seua exposició en les ajudes dirigides a les persones joves, com és el cas del Bo Jove de Lloguer i les ajudes a la compra d’habitatge. També ha destacat el programa de finançament d’adquisició d’habitatges per ajuntaments, el denominat Pla Adha, així com els programes de rehabilitació i eficiència energètica finançats pels fons europeus Next Generation.

Prop de 4.000 joves de la Comunitat Valenciana es veuran beneficiats pel Bo Lloguer Jove, al qual s’han destinat 45 milions d’euros, distribuïts en dues anualitats de 22.800.000 euros. L’objectiu d’aquestes ajudes, tal com ha explicat Pura Peris, és “facilitar l’emancipació, en un habitatge o habitació en règim de lloguer o de cessió d’ús, a la gent jove amb escassos mitjans econòmics, per mitjà d’ajudes directes”.

Compra d’habitatge jove en municipis en risc de despoblament

Pura Peris ha recordat que la Conselleria ha destinat 1,5 milions d’euros, mig milió d’euros més que l’any passat, a la compra d’un habitatge per part de persones joves en municipis xicotets o en risc de despoblació de la Comunitat Valenciana. Compra que pretén aconseguir el doble repte “d’ajudar a l’emancipació i combatre el despoblament en la Comunitat”.

Entre les novetats de l’actual convocatòria cal assenyalar els municipis on es podran comprar habitatges, que passen dels 5.000 als 10.000 habitants.

L’any passat, la primera convocatòria d’aquestes ajudes va possibilitar la compra d’habitatge a 35 joves de 25 municipis de la Comunitat Valenciana. Concretament, a la província de Castelló es van adquirir habitatges a Vilar de Canes, les Alqueries, Sant Joan de Moró i Artana.

Les ajudes es concedeixen a les persones joves de fins a 35 anys que hagen adquirit un habitatge a partir de gener de 2022 o que estiguen en condicions d’adquirir-lo. Han de ser persones que no tenen en propietat un habitatge i amb ingressos iguals o inferiors a 3 IPREM.

Ajudes Next Generation

La finalitat de les ajudes Next Generation, integrades en el Pla de recuperació, transformació i resiliència, és subvencionar actuacions integrals que comprenen obres de rehabilitació en edificis d’ús predominant residencial, inclosos els habitatges unifamiliars.

A més, inclou obres d’urbanització o reurbanització d’espais públics dins d’àmbits “entorns residencials de rehabilitació programada” (ERRP), així com la subvenció d’oficines de gestió i acompanyament social.

Amb això, el programa pretén contribuir a aconseguir els objectius de rehabilitació marcats per a la Comunitat Valenciana en 2026: 38.414 habitatges rehabilitats i 60 hectàrees en àrees renovades.

La convocatòria de 2022 disposa d’una dotació inicial pressupostària de 87,5 milions d’euros, dels quals 80 milions d’euros provenen de fons europeus i 7,5 milions, de la Generalitat. També es podria augmentar la subvenció, en cas de necessitat, amb 27,5 milions d’euros, 20 milions per part del Ministeri i 7,5 milions, per part de la Generalitat.

Pla Adha perquè els ajuntaments adquirisquen habitatges

La dotació per a l’actual convocatòria del Pla Adha és de huit milions d’euros. Aquest pla subvenciona la compra d’habitatges per part dels ajuntaments per mitjà de mecanismes com el tanteig i retracte cedit per la Generalitat, la compra directa per emergència residencial o els concursos públics d’adquisició.

A més dels costos d’adquisició, es podran finançar obres de millora i condicionament dels habitatges. Així mateix, es podrà anticipar fins al 100 % dels costos d’adquisició.

La primera experiència en 2021 del Pla Adha va possibilitar l’ampliació del parc públic d’habitatges de tres municipis de la Comunitat, com va ser el cas de Gandia, la Pobla de Vallbona i Castelló de la Plana, amb una subvenció total de 2.260.000 euros.

Galeria d'imatges