Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Drets LGTBI

Aitana Mas: “El cicle de xarrades ‘Converses amb orgull’ donarà visibilitat a les realitats i drets de la població LGTBI i els acostarà a la ciutadania”

15/09/2022
Aitana Mas: “El cicle de xarrades ‘Converses amb orgull’ donarà visibilitat a les realitats i drets de la població LGTBI i els acostarà a la ...
  • La vicepresidenta ha inaugurat aquesta iniciativa d’Igualtat, que fins a finals d’any se celebrarà en deu municipis de la Comunitat 
  • Aitana Mas també ha presentat ‘L’Armari de la Memòria’, el nou servei de la Generalitat per a recuperar la memòria del col·lectiu LGTBI

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha presentat el cicle de xarrades ‘Converses amb Orgull’, organitzat per la Conselleria amb l’objectiu de donar “visibilitat a les realitats i drets de la població LGTBI i acostar-los a la ciutadania”. 

Aitana Mas ha inaugurat la primera xarrada d’aquest cicle, celebrada en la Filmoteca de València, que obri una sèrie de temàtiques variades que es prolongaran fins a finals d’any en deu municipis de la Comunitat Valenciana. A l’acte d’inauguració també ha assistit la regidora delegada d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBI de l’Ajuntament de València, Lucía Beamud. 

La vicepresidenta ha explicat que es tracta d’una “proposta cultural” en la qual participaran persones LGTBI que, per mitjà de les xarrades, donaran a conéixer testimoniatges del “seu dia a dia i el recorregut que tenen les seues vides” per a acostar a la ciutadania “opinions, maneres de viure i experiències en el pla de la igualtat de la població LGTBI”. 

Sota el lema ‘Diversitat familiar’, la sessió celebrada aquesta vesprada ha comptat amb coneguts i conegudes ‘influencers’, que han abordat qüestions com ara les adopcions familiars entre pares homosexuals, amb la participació de Vicente Molina; la realitat de les persones trans, com és el cas de la jove Cloe Aicart, qui ha oferit, junt amb sa mare, la seua pròpia experiència, i Elena López, que ha visibilitzat les realitats i dificultats de les dones que són mares solteres per elecció pròpia.

Igual que les de la resta del cicle, la xarrada ha sigut presentada per l’artista drag Liz Dust, que serà l’encarregada d’entrevistar les convidades i convidats que passaran al llarg d’aquests mesos per ‘Converses amb Orgull’.

L’accés a la celebració de les xarrades serà gratuït, i estan previstes en els municipis d’Alcoi, Alacant, Alzira, Castelló de la Plana, Dolores, Elx, Gandia, Sagunt, València i Vinaròs. En tots aquests municipis, la Conselleria, per a l’organització de les xarrades, comptarà amb la col·laboració d’entitats socials i d’altres administracions. 

L’Armari de la Memòria

Durant la inauguració de ‘Converses amb Orgull’, Aitana Mas ha aprofitat l’ocasió per a presentar ‘L’Armari de la Memòria’, un servei públic de la Generalitat, posat en marxa des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per a dur a terme la recuperació, conservació, descripció, digitalització i difusió de fons documentals rellevants per a construir una memòria de les dissidències sexogenèriques. 

La vicepresidenta ha destacat la funció d’aquest arxiu com un projecte de difusió cultural per a estendre el coneixement “al voltant de la història de la violència, les lluites, el pensament o la cultura de la comunitat LGTBI, amb especial atenció a la realitat específicament valenciana”. 
‘L’Armari de la Memòria’ durà a terme actuacions amb la finalitat de fomentar la investigació i la divulgació d’aquesta història diversa, per mitjà de projectes expositius i editorials, jornades, tallers i altres activitats divulgatives.

Una d’aquestes iniciatives, ha anunciat la vicepresidenta, són les jornades ‘Memòries Invertides’, que se celebraran en les universitats públiques valencianes entre el 29 de setembre i el 6 d’octubre. 

Es tracta d’unes jornades divulgatives de les investigacions històriques fetes sobre la lluita LGTBI, amb l’objectiu de donar a conéixer les històries de repressió i resistència del col·lectiu, “normalment amagades o invisibles a la memòria del nostre propi territori”, per a contribuir, així, a fer una història valenciana veritablement “plural, inclusiva i diversa”, ha explicat la vicepresidenta. 

Cadascuna de les jornades comptaran amb deu taules redones i més de 30 participants. Les dates previstes per a la seua celebració seran: 29 de setembre, en la Universitat de València; 3 d’octubre, en la Universitat d’Alacant; 4 d’octubre, en la Miguel Hernández; 5 d’octubre, en la Universitat Politècnica de València, i, finalment, el 6 d’octubre se celebrarà en la Jaume I.

Galeria d'imatges