Presidència

Naix a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències la primera tortuga de l’únic niu registrat enguany a Espanya

16/09/2022
Naix a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències la primera tortuga de l’únic niu registrat enguany a Espanya
  • Del total de 31 ous traslladats des de Guardamar del Segura fins a la clínica veterinària de l’Oceanogràfic, n’eren dos fèrtils i només una tortuga ha sobreviscut

Només una tortuga (‘Caretta caretta’) ha aconseguit tirar avant dels 31 ous que es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació Oceanogràfic procedents de l’únic niu registrat aquesta temporada a Espanya. La posta va tindre lloc el 26 de juliol passat a la platja de Guardamar del Segura, Alacant, i del total d’ous traslladats a l’aquari valencià, únicament n’eren fèrtils dos i, finalment, ha sigut una tortuga la que ha aconseguit sobreviure.

Després d’eixir de l’ou, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han procedit a pesar l’única supervivent, d’uns 13 grams, i posteriorment ha sigut depositada en una gaveta amb llit d’arena de platja i mantinguda en una naixedora climatitzada i a les fosques, on es mantindrà durant uns dies fins que esgote l’aliment que li subministra el vitel de l’ou.

Després està previst traslladar-la a un dels tancs de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals del Mar (ARCA del Mar) especialment adaptat per als nounats, on començarà a rebre la primera alimentació i a exercitar-se en habilitats de busseig dins de l’estratègia nacional per a la conservació d’aquests naixements en les costes espanyoles.

Encara que es desconeixen les causes del baix percentatge de naixement del niu de Guardamar del Segura, es tenen en compte diversos factors, com ara la inexperiència de la femella o l’elevat nombre de la posta, uns fenòmens que s’estan estudiant per a tractar de comprendre el procés de colonització de les tortugues marines a les nostres costes.

Un treball de col·laboració entre institucions

El niu del qual procedeix l’única supervivent constava de 131 ous i va ser detectat a la platja de Guardamar del Segura, a Alacant. Després de telefonar al 112, es va activar el protocol d’actuació de la Xarxa d’Encallaments de la Comunitat Valenciana.

L’equip de rescat i els tècnics van atendre l’animal, que va tornar a la mar amb un emissor satel·litari per a geolocalitzar-lo, instal·lat per la Universitat Politècnica de València. Un total de 31 d’aquests ous es van traslladar a la Fundació Oceanogràfic, on es va comprovar que només n’eren fèrtils dos.

La resta —cent ous—, que actualment custodien voluntaris de l’ONG Xaloc, es va traslladar a una zona del Saler adequada per a assegurar el desenvolupament correcte dels embrions. No obstant això, la incubació en un ambient controlat com el de la Fundació Oceanogràfic generalment garanteix més èxit d’eclosió que a la platja, però caldrà esperar el naixement dels pròxims dies al Saler.

Programa de cria i reintroducció a la mar de la Fundació Oceanogràfic. 

La tortuga menuda seguirà el protocol ‘head-starting’, la finalitat del qual és aconseguir que assolisca la grandària, el pes i les habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Les experiències que s’han dut a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència d’aquests animals en entrar a la mar estan entorn d’un 90 %, cosa que significa un èxit del programa, ja que s’estima que, en condicions naturals, només sobreviu a la seua entrada a la mar una tortuga de cada mil que naixen. En l’actualitat, hi ha una estratègia a escala nacional per a la protecció d’aquests esdeveniments extraordinaris a causa de l’alta vulnerabilitat de les femelles, els nius i les cries.

A la Comunitat Valenciana es compta amb les tres institucions que integren l’esmentada Xarxa d’Encallaments: la Universitat de València; la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i la Fundació Oceanogràfic.

Galeria d'imatges