Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura Bioclimàtica

Habitatge i el Consell Agrari de València signen un conveni per a impulsar l’ús de la palla d’arròs com a material de bioconstrucció

19/09/2022
Habitatge i el Consell Agrari de València signen un conveni per a impulsar l’ús de la palla d’arròs com a material de bioconstrucció
  • El vicepresident segon i conseller d’Habitatge destaca que aquest acord “contribueix a impulsar una solució sostenible per a la problemàtica de la palla d’arròs”
  • Illueca defensa la generació d’un circuit d’economia circular entre l’agricultura i la construcció

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el president del Consell Agrari Municipal de València (CAV) i regidor d’Agricultura i Emergència Climàtica de València, Alejandro Ramón, han signat un conveni de col·laboració per a afavorir l’ús de la palla d’arròs com a material de bioconstrucció.

Héctor Illueca ha declarat que amb la signatura d’aquest conveni “contribuïm a impulsar una solució sostenible per a la problemàtica de la palla d’arròs”. A més, “proporcionem un ús alternatiu a la crema, una pràctica que generava nombrosos problemes sanitaris en la població metropolitana afectada per l’asma i altres problemes respiratoris”.

Un altre dels beneficis d’aquest conveni és que es consolida “l’avanç de la innovació ecològica en el nostre territori amb l’ús d’aquest residu de la producció agrícola com a material de construcció, amb la qual cosa es genera un circuit d’economia circular entre l’agricultura i la construcció”.

Per la seua banda, el president del CAV ha assenyalat que la palla de l’arròs és “un important subproducte de l’agricultura de l’Albufera i estem buscant alternatives per a revaloritzar aquest recurs”. Per això, amb la signatura d’aquest conveni “busquem posar en valor la palla com un producte de quilòmetre 0 i d’economia circular per a construir de manera més sostenible”.

La signatura ha tingut lloc en la Trilladora del Tocaio, un edifici històric del Palmar i a també hi han assistit la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, l’alcalde del Palmar, Ernest Peris, i el secretari del Consell Agrari de València, Vicente Revert.

El conveni estableix el marc de col·laboració i cooperació entre la Generalitat, per mitjà de la Direcció General d’Innovació Ecològica en la Construcció, i el Consell Agrari de València per a un període de quatre anys prorrogables i no origina obligacions de contingut econòmic per a les parts.

Aquest acord pretén impulsar els principis de l’economia circular en l’àmbit de l’arquitectura perquè s’optimitzen l’aprofitament i la reutilització dels recursos disponibles. Al seu torn, també busca fomentar l’ús de materials de quilòmetre 0 que promoguen l’ús d’elements de baix impacte mediambiental i reduir la necessitat de matèries primeres d’acord amb el context d’emergència climàtica. Tot això, en relació amb les iniciatives europees impulsades actualment en aquest àmbit.

La Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica té competències en matèria de foment de l’ecodisseny, sistemes de gestió ambiental, compra pública verda, petjada ambiental i etiqueta ecològica en l’àmbit de la construcció. Per això es considera d’utilitat l’acompanyament i col·laboració per a la recollida, el transport i l’emmagatzematge de la palla d’arròs per a utilitzar-la en un projecte pilot d’habitatge públic situat a València.

Galeria d'imatges