Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca: “És necessari construir una relació diferent entre el sector públic i el privat per a crear una economia sostenible, equitativa i resilient”

20/09/2022
Héctor Illueca: “És necessari construir una relació diferent entre el sector públic i el privat per a crear una economia sostenible, equitativa i ...
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge intervé en la inauguració del III Congrés Nacional d'Habitatge, que acull València

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha assegurat que “hui és més necessari que mai construir una relació diferent entre els sectors públic i privat per a crear una economia sostenible, equitativa i resilient”. Així ho ha destacat durant la seua intervenció en la inauguració del III Congrés Nacional d'Habitatge que durant dos dies acull València i que reuneix els principals operadors del sector a Espanya.

El congrés ha sigut organitzat per l'Associació de Promotors i Constructors d'Espanya (APC), Promotores de València (Aprova) i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria de l'Edificació, de la Universitat Politècnica de València (ETSIE).

El seu objectiu és definir quins són els reptes de la societat per a poder satisfer el dret constitucional de l'accés a l'habitatge i els obstacles que hi ha en l'actualitat perquè les noves generacions accedisquen a un habitatge digne. A més, s'aborden totes les qüestions que sorgisquen en els pròxims mesos arran dels fons europeus i les noves lleis previstes que afectaran el sector de l'habitatge.

Per a Héctor Illueca, “és urgent revitalitzar el paper econòmic de l'Estat, implementar noves metes socials, generar solidaritat a escala internacional i reformar la governança pública tal com l'entenem”. Una intenció que es troba en l'estratègia espanyola per a canalitzar els fons europeus.

El vicepresident segon ha apostat per un projecte de país que tinga com a eix fonamental la inversió pública i privada per a “reorientar el nostre model productiu, impulsar la transició verda, la descarbonització i l'eficiència energètica”.

Això serà possible gràcies al component 2 del Pla de recuperació orientat a l'impuls de les actuacions de rehabilitació i millora del parc edificat. Un component que respon a “la necessitat d'adaptar els nostres entorns als reptes nacionals i europeus en matèria de sostenibilitat”.

En aquest sentit, el vicepresident ha recordat que a Espanya el 50 % dels edificis d'ús residencial és anterior a 1980 i amb mancances en termes de sostenibilitat “preocupants”. Per això considera necessari “garantir un ritme de renovació sostenible del parc edificat a mitjà i llarg termini que requerirà un alt nivell de mobilització pública i privada”.

Així mateix, ha indicat que això suposarà que el sector de l'edificació “ha d'estar preparat per als reptes que afrontaran no només les empreses i els professionals que s'hi dediquen, sinó també al canvi de paradigma que la societat en el seu conjunt es veurà obligada a dur a terme en un context de crisi climàtica i conflicte en sòl europeu”.

Participants

El congrés compta amb la participació d'urbanistes, sociòlegs, arquitectes, els membres més destacats dels sectors vinculats al sector residencial i l'Administració pública, per a reflexionar sobre les preferències actuals dels consumidors i les noves maneres de viure.

En la inauguració també ha participat el director general d'Habitatge i Sòl del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Francisco Javier Martín; el president d'APC, Juan Antonio Gómez Pintado; el president de l'Associació Provincial de Promotors Immobiliaris de València, Antonio Olmedo, i el director executiu de Banca d'Empreses de CaixaBank, Luis Cabanas.

En el III Congrés Nacional d'Habitatge s'estan tractant temes com la manca de sòl; les traves burocràtiques i les conseqüències pels retards en la concessió de llicències; la falta d'un parc d'habitatges de lloguer, o una revisió àmplia de les línies d'actuació que han adoptat altres països per a solucionar aquests obstacles.

Galeria d'imatges