Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Héctor Illueca aposta per ciutats basades en una edificació 'amable' amb l'entorn i energèticament eficient

28/09/2022
  • El vicepresident segon i conseller d'Arquitectura Bioclimàtica inaugura la jornada 'La construcció sostenible, clau per a un sector estratègic de la Comunitat Valenciana'
  • La Generalitat i REDIT presenten una plataforma en línia per a visibilitzar el potencial del teixit innovador en l'edificació

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha participat en la inauguració de la jornada 'La construcció sostenible, clau per a un sector estratègic de la Comunitat Valenciana', sobre els reptes, oportunitats i projectes enfocats a la innovació ecològica en la construcció. El vicepresident segon ha parlat de la necessitat de "fer de l'edificació amable amb l'entorn i energèticament eficient, un pilar fonamental de les nostres ciutats".

Organitzada per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i REDIT, la jornada ha reunit experts i empreses per a compartir experiències i debatre sobre els reptes presents i futurs als quals s'enfronta el sector. En la inauguració, Illueca ha estat acompanyat pel director de REDIT, Gonzalo Belenguer.

En la seua intervenció, Illueca ha assegurat que des de fa temps "la construcció sostenible ha deixat de ser un assumpte de futur per a passar a ser-ho del present", i des de la Generalitat es treballa per a convertir la Comunitat Valenciana en "un exemple de regió on el sector de l'edificació està al capdavant de la innovació i la sostenibilitat".

Per aquest motiu, ha destacat dues línies d'actuació de la Conselleria. D'una banda, ha recordat l'acolliment que ha tingut en el sector el concurs de projectes pilot. Una iniciativa per a la construcció d'edificis d'habitatge públic que són "prova de construcció sostenible en termes socials, econòmics i mediambientals, els quals promouen la innovació com a mecanisme imprescindible per a fomentar la necessària resiliència i la sostenibilitat en l'arquitectura". D'altra banda, també s'ha referit a l'esforç fet des de la Conselleria per a impulsar la rehabilitació en els habitatges i els edificis de la Comunitat Valenciana.

Durant la jornada també s'ha presentat la plataforma en línia en què es podran consultar els projectes innovadors en matèria de construcció i hàbitat sostenible. Un espai que servirà de dinamitzador perquè l'ecosistema vinculat al teixit empresarial puga conéixer les rutes potencials de col·laboració.

Taules redones

'La construcció industrialitzada, una proposta estratègica per al sector' ha sigut el tema de la primera taula redona moderada per Inés García Clariana, Project & Campus Manager The Bridge i ha comptat amb la participació de Javier Mira, responsable de l'àrea d'hàbitat de l'ITC, Pablo Elvira, director comercial de Porcelanosa Offsite-Butech i Federico Sanchis, de l'àrea de desenvolupament de negoci d'ITI, com a ponents.

A continuació, Fran Silvestre Arquitectos ha oferit la conferència 'Cap a una nova arquitectura: la construcció sistematitzada'. A continuació, la taula redona ‘La revolució dels materials, una tornada als nostres inicis?', amb els experts Rosa Pérez, responsable de materials i productes a AIDIMME, Arsenio Navarro, investigador a AIMPLAS i els representants d'empreses Tomás Zamora, responsable d'innovació de RECYPUR-Grup DELAX i José Francisco Ferrando, gerent d'Incofusta.

La jornada ha continuat amb la ponència 'Sostenibilitat en la construcció: un procés necessari i rendible' en la qual ha participat Nuria Matarredona, directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció; Carmen Jover, directora del projecte 'Habitatge' d'AITEX i Joaquín Vilaplana, director d'innovació i sostenibilitat d'AIJU.

Amparo López i José Serrano, investigadors de l'IBV, Noemí González, coordinadora de la xarxa d'excel·lència HYSGRID+ d'ITE i l'empresa UTE Avit-A Arqueha han sigut els ponents de l'última taula de debat: 'Ciutats pensades per a les persones'.

Per la seua part, la secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, que ha clausurat la jornada, ha agraït a tots els ponents les seues intervencions i ha destacat el paper que tenen els instituts tecnològics com a palanca i transmissors de coneixement. Per això, ha apuntat "la necessitat crear sinergies i potenciar la col·laboració entre l'Administració, els centres tecnològics i el teixit empresarial, de manera que s'impulsen mecanismes que connecten l'oferta i la demanda, i instruments que faciliten aquesta connexió i transferència".

Durant la trobada, la qual ha tingut lloc a l'edifici Veles e Vents de la Marina de València, la directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona ha explicat que aquesta jornada serà la síntesi d'altres dues que es feren anteriorment a Castelló i Alacant. "En aquestes trobades hem pogut temptejar el teixit empresarial i els centres de coneixement per a, des de l'Administració, facilitar i ajudar en la recerca de solucions i de sistemes constructius que promoguen la sostenibilitat”.

Galeria d'imatges