Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell renova la col·laboració amb la UPV, la UV i la UA en matèria de cooperació internacional al desenvolupament

30/09/2022
  • Les cinc universitats públiques valencianes compten amb 700.000 euros per a continuar desenvolupant iniciatives vinculades a la cooperació

El Consell ha aprovat tres convenis de col·laboració de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica amb la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de València (UV) i la Universitat d'Alacant (UA) amb l'objectiu de continuar reforçant les polítiques de cooperació internacional al desenvolupament en 2022.

La Conselleria de Cooperació destina 140.000 euros a cadascuna de les universitats per al desenvolupament de les diferents actuacions impulsades des de les tres institucions en matèria de cooperació. A aquests convenis se sumen els recentment aprovats pel Consell amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) i la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), dotats també amb 140.000 euros cadascun.

D'aquesta manera, les cinc universitats públiques valencianes compten amb 700.000 euros per a continuar desenvolupant iniciatives vinculades a la cooperació.

El conveni amb la UPV té com a objectiu impulsar el desenvolupament sostenible en països d'alta vulnerabilitat i emergents. Entre les actuacions previstes destaca el programa de pràctiques externes del màster de Cooperació al Desenvolupament; els VI Premis a la Investigació en Desenvolupament i Cooperació Internacional; el programa VENTUS-cooperació per a finançar estades curtes d'investigació; així com diferents jornades i seminaris sobre el panorama actual de la cooperació al desenvolupament.

Quant a les accions vinculades al conveni amb la UV, s'inclouen beques de cooperació per a l'alumnat procedent de països del sud i de països en situació bèl·lica; formacions del programa de voluntariat; jornades de cooperació; el curs sobre formulació, gestió i avaluació de projectes europeus en els àmbits de cooperació al desenvolupament i de cultura; a més de congressos i suport a accions d'educació per al desenvolupament i la ciutadania global, voluntariat, comerç just i persones refugiades.

Pel que fa al conveni amb la UA, que busca el desenvolupament sostenible en països d'alta vulnerabilitat i emergents, recull iniciatives com les convocatòries per a impulsar els treballs de fi de màster o grau vinculats a la cooperació al desenvolupament en el marc de l'Agenda 2030; beques per al desenvolupament de pràctiques en països d'alta vulnerabilitat o de desenvolupament emergent; la convocatòria per a finançar activitats d'investigació vinculades a la cooperació al desenvolupament mitjançant la concessió d'ajudes; el finançament d'estades curtes d'investigació per a la promoció de dones investigadores de l'Àfrica Subsahariana; així com jornades de sensibilització sobre cooperació.