Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Illueca presenta el projecte guanyador del concurs per a construir 70 habitatges públics a Gandia, en el qual s'invertiran nou milions d'euros

28/09/2022
El vicepresidente segundo y conseller de Vivienda afirma que la propuesta ganadora busca un modelo habitacional de innovación y  sostenibilidad
  • El vicepresident segon i conseller d'Habitatge afirma que la proposta guanyadora busca un model residencial d'innovació i sostenibilitat
  • La previsió és iniciar les obres en l'últim trimestre de 2023

 

El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura, Héctor Illueca, ha presentat el projecte guanyador del segon concurs d'avantprojectes de noves promocions d'habitatge públic que permetrà la construcció de 70 habitatges en el número 60 del carrer Montdúver de Gandia, els quals es destinaran a lloguer assequible.

La inversió total d'aquesta actuació ascendirà a nou milions d'euros i la previsió és iniciar les obres en l'últim trimestre de 2023, amb un termini d'execució aproximat de 24 mesos.

Héctor Illueca ha assenyalat que, en un context d'incertesa i crisi com aquest, "l'habitatge és un dels grans dèficits de l'estat del benestar al nostre país". Per això, "és responsabilitat de les administracions apostar per aquest sector com un pilar bàsic dels drets de les persones i dels serveis que aquestes necessiten".

"En temps de pujades de preus, d'encariment dels béns més necessaris, de lloguers prohibitius i d'una generació de joves que no veu la manera d'emancipar-se, nosaltres posem l'ampliació de l'habitatge públic com un dels objectius bàsics de les nostres polítiques", ha remarcat el vicepresident segon.

Per aquest motiu ha mostrat la seua satisfacció per poder presentar els guanyadors d'aquest concurs que permetrà la construcció de 70 habitatges a Gandia amb "propostes modernes, innovadores i amb un alt valor afegit". D'aquesta manera és Rubik, el projecte seleccionat, obra de la UTE Ignacio Senra Fernández-Miranda i Ignacio Murad Sangiorgi.

Com el vicepresident ha dit, es tracta d'una proposta "arriscada i valenta, molt interessant des del punt de vista arquitectònic, atractiva i compromesa per estar oberta a la convivència social i als espais compartits”.

Per la seua part, l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha destacat la importància d'aquest projecte que "arquitectònicament serà un referent a la ciutat", tenint en compte les formes "singulars i innovadores pel que fa a la manera de concebre la convivència en l'espai públic i la vida interior en els habitatges disponibles". Així mateix, també ha mostrat la seua satisfacció, perquè aquest edifici incrementarà d'una manera important el parc públic d'habitatge a Gandia.

La Conselleria, per mitjà de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVha), va rebre 38 ofertes en aquest segon concurs d'avantprojectes, dels quatre en els quals treballa la Conselleria, per a la construcció de noves promocions d'habitatge públic en parcel·les de l'EVha en diversos municipis de la Comunitat.

La proposta guanyadora rebrà un premi de 12.000 euros com a part de la contractació. El jurat considera que és una proposta molt reflexionada, la qual respon àmpliament als criteris definits en les bases del concurs, especialment pel que fa a l'interés arquitectònic d'aquest, el model residencial i la innovació de les solucions, fonamentalment.

L'aparent rigidesa que a priori mostra el mòdul utilitzat s'entén com una oportunitat de gran flexibilitat per a resoldre les diverses tipologies d'habitació. La construcció pot suposar per a la ciutat de Gandia una referència en l'aposta per solucions residencials innovadores.

El primer premi ha sigut per al lema De 60 en 60, de la UTE Jovino Martínez Sierra-Óscar López Alba, el segon per a Antesis, de Durán Moreno Arquitectos SLP, i el tercer per a Galiana i Ramos SLP/Arqtístic Arquitectura i Investigación SLP, amb Entre Balcones. Tots reben un premi de 5.000 euros.

Des de la Direcció General d'Habitatge i Regeneració Urbana i l'EVha s'està impulsant la contractació pública per a la construcció de noves promocions amb l'objectiu prioritari d'ampliar el parc públic d'habitatge de la Generalitat, i que aquest incorpore models residencials adequats a les noves demandes socials i ambientals.

En aquesta línia s'ha fet una gran aposta perquè siguen construccions amb models inclusius que integren l'equitat residencial i de gènere i que siguen segurs, resilients i innovadors, amb propostes que incorporen mesures sostenibles i de millora de l'eficiència energètica.

En el cas de Gandia es tracta d'un solar en una cantonada situat en l'encreuament dels carrers Montdúver i Gabriel Miró, davant del futur Palau de Justícia. La parcel·la té una superfície de 1.932 metres quadrats, amb una edificabilitat aproximada de 7.000 metres quadrats, la qual cosa suposa una capacitat aproximada de 70 habitatges i àrees comunitàries. Amb aquesta promoció es pretén aconseguir una proposta que siga model en matèria residencial d'innovació i de sostenibilitat.

Es tracta d'un concurs de projectes amb jurat que s'emmarca en el Pla 2400 d'habitatge protegit públic 2021-2026, impulsat per la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica.

En la presentació també ha participat el secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar; la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana, Elena Azcárraga; i la subdirectora de gestió de l'EVha, María Oliver.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaraciones del vicepresidente segundo y conseller de Vivienda y Arquitectura Bioclimática, Héctor Illueca