Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Qualitat Democràtica

Pérez Garijo reitera el seu compromís per a "aconseguir un territori lliure de fosses, on la impunitat no torne a imposar-se a la dignitat, la decència i la veritat"

01/10/2022
Pérez Garijo reitera el seu compromís per a 'aconseguir un territori lliure de fosses, on la impunitat no torne a imposar-se a la dignitat, la ...
  • La consellera de Qualitat Democràtica ha assistit a la cerimònia d’entrega de les restes de deu víctimes del franquisme recuperades de la fossa 94 del cementeri de Paterna
  • Pérez Garijo assegura que a Paterna "s'han localitzat 154 fosses i ja s'han exhumat aproximadament 1.200 víctimes"

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha reiterat el seu compromís per a "aconseguir un territori lliure de fosses, on la impunitat no torne a imposar-se a la dignitat, la decència i la veritat".

Així s'ha pronunciat Pérez Garijo durant la cerimònia de lliurament a les famílies de les restes de deu víctimes del franquisme recuperades en la fossa 94 del cementeri de Paterna, acte en el qual també han participat el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, i la presidenta de l'Associació de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 94 de Paterna, Carolina Martínez.

Pérez Garijo ha agraït a les associacions de familiars i als grups d'investigació de la memòria "la feina i la dedicació" perquè, sense l’esforç d'aquests "hui no podríem recuperar les restes de deu víctimes per a soterrar-les dignament".

Durant aquest acte d'homenatge, Pérez Garijo ha recalcat que des del Govern valencià "continuarem destinant els recursos necessaris a aquesta tasca dolorosa, però imprescindible", una tasca que pretén "fer possible que les famílies que tant han lluitat puguen soterrar els seus familiars amb la dignitat que es mereixen".

Fossa 94 de Paterna

Els treballs d'exhumació de la fossa 94 del cementeri de Paterna han permés recuperar les restes de 36 víctimes de les 39 que s'intentaven localitzar. Les tasques d'identificació s'han dut a terme en dues fases. La primera d'aquestes, amb fons de la Diputació de València, va permetre identificar un total de 4 víctimes. Posteriorment, la Conselleria de Qualitat Democràtica va destinar 34.988 euros per mitjà de les subvencions de 2021 i 2022, quantia que va permetre dur a terme una segona identificació de 7 víctimes més. En la cerimònia d'aquest dissabte s'entreguen les restes de deu víctimes a les seues famílies.

Pérez Garijo ha assegurat que a Paterna "s'han localitzat 154 fosses i ja s'han exhumat aproximadament 1.200 víctimes", un treball que la consellera ha garantit que "continuarem fent mentre quede una fossa per obrir al nostre territori".

"Tenim l'obligació de restablir els vincles més íntims amb el nostre passat –ha continuat la consellera–, de reconstruir una història familiar ocultada pel terror institucionalitzat i per una vergonya imposada".

Finalment, la consellera ha recordat les 2.238 víctimes que van ser afusellades al Terrer de Paterna entre l'abril de 1939 i l'any 1957, quasi vint anys després del final la Guerra Civil, "assassinats que van deixar arrere moltes famílies, les quals van patir les conseqüències i l'oblit durant molt de temps", ha assenyalat.

Galeria d'imatges